Међународни фестивал игре и музике „Зов равнице“ у Новом Саду

Међународни фестивал игре и музике „Зов равнице“ у Новом Саду

На позив организатора Удружење ‘ВЕЛИКО КОЛО’, фолклорна секција СКД САВА ХРАСТНИК је учестовала  на великом међународном фестивалу игре и музике, под називом ‘ЗОВ РАВНИЦЕ’ у Новом Саду.

То је њихов 9. Фестивал, а трајао је од 3. до 6. октобра ове године. Учестовало је више од 60 друштава из  Србије, Словеније,  Хрватске, Републике Српске, Федерације, Црне Горе, Македоније, Мађарске, а изведено је више од шестдесет различитих кореографија.

СКД САВА је наступило са ветеранском секцијом у суботу , 5. октобра у 12 часова са Играма из Лесковца. Кореографију је поставио Александар Бабић Цока.

Ако је судити по аплаузу и подршци публике, наш наступ је био више него одличан. Али ‘слава’ нам неће ударити у главу. Тај наступ нам је дао још више мотивације и ентузијазма, јер нове обавезе су већ на видику. Сваким наступом доказујемо да ако волиш фолклор тасда године нису препрека.

Верујем да ћемо се идуће године видети у још бољем издању.

Сви учесници су показали висок ниво знања и талента за фолклору, што је публика препознала и подржала громогласним аплаузима. Можда је и то допринело да су сви фолклораши наступали опуштено, брез треме, иако их је гледало више стотина људи.

Слика нашег гостовања би била непотпуна ако неби споменула прекрасан град гдје се је фестивал одвијао. Нови Сад је град који се налази на граници Бачке и Срема, на обалама Дунава и Малог бачког канала, у Панонској равници и на северним обронцима  Фруске горе.

Посјетили смо најпознатију грађевину у Новом Саду, Петроварадинску тврђаву, која је највећа тврђава у Европи. Простире се на више  од 110 хектара. Још једну занимљиву легенду смо сазнали, и то да име ПЕТРОВАРАДИН је добијено из више речи: ‘Петра‘ на латинском знаци стена, ‘вар‘ је на мађарском град, а ‘дин‘ на турском вера, из  чега је изведено  Петроварадин,  град на стени чврст као вера.

Нека и наша вера буде чврста као Петроварадинска тврдјава.

Славица ТРИПУНОВИЋ, СКД САВА Храстник

подијелите садржај:

  1. Анонимни каже:

    Veoma lepa reportaza, uz sve cestitke za nastup, samo bih to jos htela istaći.
    Srdacan pozdrav u Kranj i Hrastnik iz Maribira
    Jasmina Krapše

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније