Културно просвјетно, спортско и хуманитарно друштво „Вук Караџић” из Радовљице и ове године организовало традиционалну „Видовданску прославу”

Културно просвјетно, спортско и хуманитарно друштво „Вук Караџић” из Радовљице и ове године организовало традиционалну „Видовданску прославу”

Овогодишња „Видовданска прослава” одржана је на већ устаљеном мјесту, Старој Сави на Јесницама, 22. јуна 2019. уз присуство великог броја чланова и пријатеља друштва, као из гостију из Јесеница и других крајева. Програм са културним садржајем почео је нешто послије шеснаест часова, а до тада су већ пристигле скор све фолклорне групе, као и гости, а домаћини припремили све потребно за овај догађај који је био испуњен игром и пјесмом не само чланова фолклорних група, него и игром и пјесмом посјетилаца.

На почетку програма водитељка Маја Перовић поздравила је госте и учеснике у програму сљедећим ријечима: „Драги гости и посетиоци. У своје име и у име чланова друштва „Вук Караџић” све вас присутне топло поздрављам. Година је прошла и поново смо се окупили на старом месту, на нашој традиционалној Видовданској прослави. Видовдан, који је непокретни празник, и кога празнују српска и бугарска православна црква 28. јуна и један је од највећих српских празника. У нашем друштву га већ годинама прослављамо, кроз сад већ традиционалну „Видовданску прославу”, где се заједно са вама дружимо за завршетак сезоне. Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум, а од свих је најзначајнији Косовски бој. По интерпретацији која се везује за традицију и мит Косовског боја, судар две војске на Косову пољу  требало је да се деси на дан када треба „да се види ко је вера, а ко невера”. По том миту се од тада тај дан назива Видовданом”.

Након увода и поздравног говора о Видовдану, Маја Перовић је најавила првог учесника у првом блоку програма, а част да први покажу своје игре припала је најмлађим члановима фолклорне групе КПСХД „Вук Караџић” Радовљица, Друштва које је почело са радом 1995, и полако се приближава двадесет петој годишњици постојања. Циљ друштва је младима приближити српску традицију, културно наслеђе, језик, игру и песму. Млади фолклораши, будућност друштва, одиграли су игре из Ужица. Уметнички руководилац и аутор кореографије: Адријана Шучур

Играма из Левча на „Видовданској прослави” представили су се фолклораши СД „Др Младен Стојановић” из Велења, друштва основаног 2006, које у овом крају Словеније ради на очувању српског језика, културе и обичаја.

Гост на овогодишњој „Видовданској прослави” било је и Културно друштво „Никола Тесла” из Огулина које је основано је почетком 2018. године с циљем очувања културне баштине српске националне мањине као и рада на подручју спорта, образовања и науке код младих те ширења и његовања опште културе на подручју града Огулина и околине. Тренутно активно раде са малом и великом фолклорном групом и броје тридесетак чланова, а у току је оснивање ветеранске и пјевачке групе. Сви раде волонтерски те покушавају омасовити друштво како би једног дана били квалитетна и здрава средина. Представили су се кореографијом под називом „Врло на далеко у туђа земља“ – игре и пјесме из Црне Траве. Уметнички руководилац и аутор кореографије Немања Мусулин.

Са јужног краја Словеније дошли су чланови ветеранске фолклорне групе СКУД „Кочевје” из Кочевја, друштва које има више секција, а од којих је најпрепознатљивија фолклорна секција која укључује дјечју, ветеранску и извођачку групу. Овом приликом ветеранска група је одиграла игре из Црноречја. Аутор кореографије и умјетнички руководилац је Душан Кнежевић.

Након првог блока услиједила је пауза у којој је присутне забављао „Деки бенд“ а публика је могла заиграти и освјежити се, да би се потом програм наставио у другом блоку, у коме су први наступили фолклораши СКД „Слога” из Нове Горице, друштва основаног 1995, чији је циљ очување и његовање српског народног и националног културног наслеђа, залагање за развијање сарадње и пријатељства међу српским и словеначким народом и матицом. Овом приликом одиграли су кореографију под називом „Кад бапне гоч у мене срце да искочи” – игре и пјесме из Црне Траве. Аутор кореографије Милан Гламочанин, умјетнички руководилац Давид Грујић.

Из Љубљане је дошло КУД „Младост” које је основано 2001, и које на свом репертоару има шеснаест различитих кореографија са народним ношњама за све кореографије. На овој „Видовданској прослави” учествовали су са кореографијом „Игре из Пчиње”, аутор кореографије Александар Штрбац, умјетнички руководилац Милка Марин.

Млади фолклораши СПД „Никола Тесла” из Постојне, друштва основаног 1992, чији је циљ очување традиције и обичаја српског народа који живи на подручју општине Постојна и околине, као и сарадња са сродним друштвима у Словенији и ван граница Словеније, а у којем успјешно дјелују фолклорна, драмска, пјевачка и рецитаторска секција, на „Видовданској прослави” представили су се играма из Пчиње. Аутор кореографије Велимир Аговски, умјетнички руководилац фолклорне групе је Цвијета Гојковић.

У овом другом блоку, на крају, публика је још једном видјела кореографију „Кад бапне гоч у мене срце да искочи” – игре из Црне Траве у извођењу КУД „Божур” из Љубљане, друштва које дјелује од 2018, и са својим радом жели да представи српски фолклор на најљепши могући начин. Аутор кореографије и умјетнички руководилац фолклорне групе је Милан Гламочанин.

И на самом крају културног програма учесницима и публици обратио се Милан Стојановић, предсједник КПСХД „Вук Караџић” и захвалио се на учешћу а публици на великој посјети и подршци свим фолклорним групама.

У току „Видовданске прославе” организована је и томбола гдје свака срећка добија, а награде су биле богате, разноврсне и занимљиве.

Дружење је настављено уз музику „Деки бенда” и добро расположење, јер се организатор побринуо да буде све онако како је и замишљено, а чланови друштва су свој посао одрадили као и до сада, веома добро.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније