Kulturno prosvjetno, sportsko i humanitarno društvo „Vuk Karadžić” iz Radovljice i ove godine organizovalo tradicionalnu „Vidovdansku proslavu”

Kulturno prosvjetno, sportsko i humanitarno društvo „Vuk Karadžić” iz Radovljice i ove godine organizovalo tradicionalnu „Vidovdansku proslavu”

Ovogodišnja „Vidovdanska proslava” održana je na već ustaljenom mjestu, Staroj Savi na Jesnicama, 22. juna 2019. uz prisustvo velikog broja članova i prijatelja društva, kao iz gostiju iz Jesenica i drugih krajeva. Program sa kulturnim sadržajem počeo je nešto poslije šesnaest časova, a do tada su već pristigle skor sve folklorne grupe, kao i gosti, a domaćini pripremili sve potrebno za ovaj događaj koji je bio ispunjen igrom i pjesmom ne samo članova folklornih grupa, nego i igrom i pjesmom posjetilaca.

Na početku programa voditeljka Maja Perović pozdravila je goste i učesnike u programu sljedećim riječima: „Dragi gosti i posetioci. U svoje ime i u ime članova društva „Vuk Karadžić” sve vas prisutne toplo pozdravljam. Godina je prošla i ponovo smo se okupili na starom mestu, na našoj tradicionalnoj Vidovdanskoj proslavi. Vidovdan, koji je nepokretni praznik, i koga praznuju srpska i bugarska pravoslavna crkva 28. juna i jedan je od najvećih srpskih praznika. U našem društvu ga već godinama proslavljamo, kroz sad već tradicionalnu „Vidovdansku proslavu”, gde se zajedno sa vama družimo za završetak sezone. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, a od svih je najznačajniji Kosovski boj. Po interpretaciji koja se vezuje za tradiciju i mit Kosovskog boja, sudar dve vojske na Kosovu polju  trebalo je da se desi na dan kada treba „da se vidi ko je vera, a ko nevera”. Po tom mitu se od tada taj dan naziva Vidovdanom”.

Nakon uvoda i pozdravnog govora o Vidovdanu, Maja Perović je najavila prvog učesnika u prvom bloku programa, a čast da prvi pokažu svoje igre pripala je najmlađim članovima folklorne grupe KPSHD „Vuk Karadžić” Radovljica, Društva koje je počelo sa radom 1995, i polako se približava dvadeset petoj godišnjici postojanja. Cilj društva je mladima približiti srpsku tradiciju, kulturno nasleđe, jezik, igru i pesmu. Mladi folkloraši, budućnost društva, odigrali su igre iz Užica. Umetnički rukovodilac i autor koreografije: Adrijana Šučur

Igrama iz Levča na „Vidovdanskoj proslavi” predstavili su se folkloraši SD „Dr Mladen Stojanović” iz Velenja, društva osnovanog 2006, koje u ovom kraju Slovenije radi na očuvanju srpskog jezika, kulture i običaja.

Gost na ovogodišnjoj „Vidovdanskoj proslavi” bilo je i Kulturno društvo „Nikola Tesla” iz Ogulina koje je osnovano je početkom 2018. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine srpske nacionalne manjine kao i rada na području sporta, obrazovanja i nauke kod mladih te širenja i njegovanja opšte kulture na području grada Ogulina i okoline. Trenutno aktivno rade sa malom i velikom folklornom grupom i broje tridesetak članova, a u toku je osnivanje veteranske i pjevačke grupe. Svi rade volonterski te pokušavaju omasoviti društvo kako bi jednog dana bili kvalitetna i zdrava sredina. Predstavili su se koreografijom pod nazivom „Vrlo na daleko u tuđa zemlja“ – igre i pjesme iz Crne Trave. Umetnički rukovodilac i autor koreografije Nemanja Musulin.

Sa južnog kraja Slovenije došli su članovi veteranske folklorne grupe SKUD „Kočevje” iz Kočevja, društva koje ima više sekcija, a od kojih je najprepoznatljivija folklorna sekcija koja uključuje dječju, veteransku i izvođačku grupu. Ovom prilikom veteranska grupa je odigrala igre iz Crnorečja. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Dušan Knežević.

Nakon prvog bloka uslijedila je pauza u kojoj je prisutne zabavljao „Deki bend“ a publika je mogla zaigrati i osvježiti se, da bi se potom program nastavio u drugom bloku, u kome su prvi nastupili folkloraši SKD „Sloga” iz Nove Gorice, društva osnovanog 1995, čiji je cilj očuvanje i njegovanje srpskog narodnog i nacionalnog kulturnog nasleđa, zalaganje za razvijanje saradnje i prijateljstva među srpskim i slovenačkim narodom i maticom. Ovom prilikom odigrali su koreografiju pod nazivom „Kad bapne goč u mene srce da iskoči” – igre i pjesme iz Crne Trave. Autor koreografije Milan Glamočanin, umjetnički rukovodilac David Grujić.

Iz Ljubljane je došlo KUD „Mladost” koje je osnovano 2001, i koje na svom repertoaru ima šesnaest različitih koreografija sa narodnim nošnjama za sve koreografije. Na ovoj „Vidovdanskoj proslavi” učestvovali su sa koreografijom „Igre iz Pčinje”, autor koreografije Aleksandar Štrbac, umjetnički rukovodilac Milka Marin.

Mladi folkloraši SPD „Nikola Tesla” iz Postojne, društva osnovanog 1992, čiji je cilj očuvanje tradicije i običaja srpskog naroda koji živi na području opštine Postojna i okoline, kao i saradnja sa srodnim društvima u Sloveniji i van granica Slovenije, a u kojem uspješno djeluju folklorna, dramska, pjevačka i recitatorska sekcija, na „Vidovdanskoj proslavi” predstavili su se igrama iz Pčinje. Autor koreografije Velimir Agovski, umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Cvijeta Gojković.

U ovom drugom bloku, na kraju, publika je još jednom vidjela koreografiju „Kad bapne goč u mene srce da iskoči” – igre iz Crne Trave u izvođenju KUD „Božur” iz Ljubljane, društva koje djeluje od 2018, i sa svojim radom želi da predstavi srpski folklor na najljepši mogući način. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Milan Glamočanin.

I na samom kraju kulturnog programa učesnicima i publici obratio se Milan Stojanović, predsjednik KPSHD „Vuk Karadžić” i zahvalio se na učešću a publici na velikoj posjeti i podršci svim folklornim grupama.

U toku „Vidovdanske proslave” organizovana je i tombola gdje svaka srećka dobija, a nagrade su bile bogate, raznovrsne i zanimljive.

Druženje je nastavljeno uz muziku „Deki benda” i dobro raspoloženje, jer se organizator pobrinuo da bude sve onako kako je i zamišljeno, a članovi društva su svoj posao odradili kao i do sada, veoma dobro.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije