Словеначки културни празник

Словеначки културни празник

Уочи Прешерновог дана – словеначког културног празника, 7. фебруара је у Делавском дому Храстник одржана прослава са поделом награда.

Признање „8. фебруар” које додељује Савез културних друштава Храстник највеће је признање за рад у области аматерске културе у општини Храстник. Ове године уручено је пет награда Маји Кастелиц, Тјаши Шкетако Разпотник, Михи Бантану, Звонету Излакару и Тимотеју Мастнаку.

У културном програму учествовали су Женски хор КД „Свобода” Дол, МоПЗ „Свобода” Храстник, Српско културно друштво „Сава” Храстник, саксофонска секција „Стекларске годбе“ и рецитаторка Ангелина Абрам из Основне школе Храстник. Свечани беседник је био Матјаж Древеншек.

У најави наступа Српског културног друштва „Сава” Храстник се каже: „Култура је оно што нас повезује у тешким временима. Свестраност културе је безгранична и без ње би наш свет био празан, непријатан и изгубљен. Она живи у нашим срцима и све док је тако не морамо да се плашимо за будућност. 8. фебруара одајемо почаст култури, дешавају се и ређају догађаји и прославе, а вечерас ће Женска певачка група СКД „Сава“ наш културни програм обојити сплетом традиционалних српских песама.

Потом је Женска певачка група СКД „Сава“ Храстник, под менторством Снежане Максимовић, отпевала песме: „Тегнај ми оро Бојано“, „Мајка Мари косе плела“ и „Тргнала румена за вода студена“. Музички корепетитор Марко Чушин, хармоника.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније