Slovenački kulturni praznik

Slovenački kulturni praznik

Uoči Prešernovog dana – slovenačkog kulturnog praznika, 7. februara je u Delavskom domu Hrastnik održana proslava sa podelom nagrada.

Priznanje „8. februar” koje dodeljuje Savez kulturnih društava Hrastnik najveće je priznanje za rad u oblasti amaterske kulture u opštini Hrastnik. Ove godine uručeno je pet nagrada Maji Kastelic, Tjaši Šketako Razpotnik, Mihi Bantanu, Zvonetu Izlakaru i Timoteju Mastnaku.

U kulturnom programu učestvovali su Ženski hor KD „Svoboda” Dol, MoPZ „Svoboda” Hrastnik, Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik, saksofonska sekcija „Steklarske godbe“ i recitatorka Angelina Abram iz Osnovne škole Hrastnik. Svečani besednik je bio Matjaž Drevenšek.

U najavi nastupa Srpskog kulturnog društva „Sava” Hrastnik se kaže: „Kultura je ono što nas povezuje u teškim vremenima. Svestranost kulture je bezgranična i bez nje bi naš svet bio prazan, neprijatan i izgubljen. Ona živi u našim srcima i sve dok je tako ne moramo da se plašimo za budućnost. 8. februara odajemo počast kulturi, dešavaju se i ređaju događaji i proslave, a večeras će Ženska pevačka grupa SKD „Sava“ naš kulturni program obojiti spletom tradicionalnih srpskih pesama.

Potom je Ženska pevačka grupa SKD „Sava“ Hrastnik, pod mentorstvom Snežane Maksimović, otpevala pesme: „Tegnaj mi oro Bojano“, „Majka Mari kose plela“ i „Trgnala rumena za voda studena“. Muzički korepetitor Marko Čušin, harmonika.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije