Коло се вије – међународни фестивал

Коло се вије – међународни фестивал

У организацији Културног друштва „Брдо” Крањ одржан Шести међународни фолклорни фестивал ветерана

Фестивал је одржан 25. марта 2023. у препуној дворани Културног дома Примсково у Крању.  У најави програма Срђан Крговић, водитељ, поздравио је све присутне и госте, као и учеснике у програму, а затим најавио прве извођаче.

На сцену су први ступили фолклораши ветеранске фолклорне групе Културног друштва „Брдо” из Крања, домаћини Фестивала, који су у свом првом наступу приказали кореографију под називом „Игре из Шумадије”. Аутор кореографије је Милан Гламочанин, а умјетнички руководилац групе Алеш Оштир.

У Крањ, на Фестивал, стигли су и гости из Републике Српске, а први су се представили публици чланови Фолклорне секције „Вретено” из Копривне код Оштре Луке, који су одиграли „Игре са Грмеча”. Аутор кореографије и умјетнички руководилац групе је Милан Рауш.

Са Грмеча отишло се на југоисток Србије, а ветеранска фолклорна група Српског културно просвјетног друштва „Свети Сава” из Крања представила се кореографијом „Игре из Пчиње”. Аутор кореографије Данијел Вучићевић, а умјетнички руководилац Алеш Оштир.

Женска пјевачка група Културног друштва „Брдо” Крањ отпјевала је сплет српских народних пјесама, а ветеранска фолклорна група истог друштва у свом другом наступу ове вечери одиграла је кореографију „Игре из Крајишта”. Аутори кореографије Дејан Бодирожа и Алеш Оштир.

Ветеранска фолклорна група Македонског културног друштва Св. Кирил и Методија” приказала је кореографију „Бељење на платно”, са занимљивим сценским приказом. Из Чрномеља је дошла фолклорна група „Лепа Анка” која је приказала игре из тог краја под називом „Ки за коло”.

Опет је дошао ред да се запјева, а за то су се побринули чланови Мушке пјевачке групе Културног друштва „Брдо” Крањ, отпјевавши сплет крајишких народних пјесама.

Гости из Копривне, чланови ветеранске фолклорне групе Фолклорне секције „вретено”, добили су још једну прилику да се покажу крањској публици. Овај пут извели су, односно одиграли „Влашке игре”, аутор кореографије и умјетнички руководилац Милан Рауш.

Кореографију под називом „Игре из Ниша” одиграли су фолклораши ветеранске групе Културно просвјетно спортског и хуманитарног друштва „Вук Караџић” из Радовљице. Аутор кореографије и умјетнички руководилац је Адријана Шућур.

Други гости из Републике Српске, чланови ветеранске фолклорне групе Културно умјетничког друштва „Коловит” из Градишке представили су се кореографијом „Игре из Беле Паланке”. Аутор кореографије и умјетнички руководилац групе Мирко Борјановић.

Прије посљедње тачке програма присутнима се обратио Митар Вујиновић предсједник Културног друштва „Брдо”, који се захвалио учесницима на виђеном програму, публици на посјети као и донаторима и свима онима који су на било који начин помогли организацију и реализацију овог догађаја. Након тога представницима друштава уручио је захвалнице. Присутнима се обратила и представница Фолклорне секције „Вретено” из Копривне, која се захвалила на позиву и похвалила организацију и рад домаћина.

На крају програма ветерани Културног друштва „Брдо” искористили су још једну прилику и у свом трећем наступу приказали кореографију „Српске игре са Косова”. Аутор кореографије и умјетнички руководилац Алеш Оштир.

Дружење је настављено уз живу музику и добро расположење.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније