Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja organizovalo piknik za članove, simpatizere i prijatelje društva

Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja organizovalo piknik za članove, simpatizere i prijatelje društva

Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja je organizovalo piknik 5. septembra 2021, koji je pripremljen i organizovan na starom mjestu, „Kod Slavice” na Polici kod Nakla, prostoru koji uveliko zadovoljava sve potrebe za ovakve skupove ljudi

Čovjek je društveno biće, bez društva ne može, takav je po prirodi. Voli da se druži bilo sa članovima svoje porodice, šire rodbine, ili prijatelja i poznanika. Zajedništvo je nešto bez čega čovjek nije ono za šta je stvoren, a to zajedništvo čine razna društva, od porodičnog, interesnog do državnog, jer i državna zajednica je društvo. Ali društvo nije samo aritmetički zbir pojedinaca, nego društvo čine sveukupni odnosi u jednom društvu u bilo kom obliku. Tako su i naša, srpska kulturna društva organizovana na osnovu posebnih zajedničkih interesa, u ovom slučaju područje kulture, tradicije, običaja, jezika….


Da bi društvo normalno djelovalo njegovi članovi moraju biti u stalnom odnosu međusobnih veza i komunikacije, bez obzira na pojedinačne uloge članova. Sve se to ostvaruje na više načina, a najviše preko organizovanja kulturnih i drugih događaja vezanih za osnovnu djelatnost pojedinog društva, neko učestvuje kao organizator, neko kao učesnik u programu, neko pomaže materijalno i finansijski, a važna je i ona grupa članova koji svojom posjetom daju značaj pojedinom događaju.


Ovdje su svakako bitni i nezaobilazni i oni koji nisu članovi jednog društva, bilo da se radi o simpatizerima ili prijateljima društva, i oni mogu dati svoj doprinos u svemu gore navedenom i na njih svako društvo uvijek mora računati.

Društva, da bi svoje članove, prijatelje i simpatizere, držala na okupu i da bi se pokazala kao prava zajednica, čine mnogo toga što će biti na zadovoljstvo svih, pa tako, pored organizovanja onih događaja koji su vezani za sve ono zbog čega je društvo osnovano, organizuju i pozivaju sve koji su željni druženja i na druge oblike društvenog života.

Tako je i Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja organizovalo piknik na koji je pozvalo sve zainteresovane, od članova, prijatelja iz drugih društava, simpatizera, poznanika i svih onih kojima društveni život i druženje nešto znače.

Piknik je 5. septembra 2021. pripremljen i organizovan na starom mjestu, „Kod Slavice” na Polici kod Nakla, prostoru koji uveliko zadovoljava sve potrebe za ovakve skupove ljudi, gdje može biti prisutno i stotinjak lica i da svi budu zadovoljni. Bilo je i ovaj put, uprkos situaciji koja nas je snašla zbog kovid-19, mnogo onih kojima je druženje sa prijateljima i poznanicima od velikog značaja i koristi, iskoristili su svoje slobodno vrijeme na najbolji način.

Pored nezaobilaznog roštilja, za kojim su bili pravi majstori, kao i odlične posluge, bilo je za svakog po nešto. Nekom je bilo dovoljno da porazgovara, uz pivo i ćevapčiće, sa prijateljima i poznanicima, neko je želio da se oproba u odbojci, gdje su se smjenjivale ekipe, kao i sastavi ekipa, i gdje nije bilo važno ko će pobijediti, ali ipak su se svojski trudili da pokažu da su puni snage, iako su neki već u godinama. Drugi su opet igrali šah da isprobaju svoje šahovsko umijeće i malo razbistre mozak. Treći su se opet latili pjesme i uz pratnju mladog guslara Davida Radišića otpjevali nekoliko narodnih pjesama. Oni, uvijek željni kola i igre zaigrali su na travi, onako kako se nekad igralo, pa je ovo dobro došlo i kao proba folklorne grupe.

Sve u svemu jedno lijepo druženje koje je trajalo do večernjih sati i vidi se da su bili veoma radosni i zadovoljni u svemu. Ovakvi načini druženja uspostavljaju još čvršće veze među njima, a to i jeste jedan od ciljeva svakog društva.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije