Српско културно друштво „Петар Кочић” из Крања организовало пикник за чланове, симпатизере и пријатеље друштва

Српско културно друштво „Петар Кочић” из Крања организовало пикник за чланове, симпатизере и пријатеље друштва

Српско културно друштво „Петар Кочић” из Крања је организовало пикник 5. септембра 2021, који је припремљен и организован на старом мјесту, „Код Славице” на Полици код Накла, простору који увелико задовољава све потребе за овакве скупове људи

Човјек је друштвено биће, без друштва не може, такав је по природи. Воли да се дружи било са члановима своје породице, шире родбине, или пријатеља и познаника. Заједништво је нешто без чега човјек није оно за шта је створен, а то заједништво чине разна друштва, од породичног, интересног до државног, јер и државна заједница је друштво. Али друштво није само аритметички збир појединаца, него друштво чине свеукупни односи у једном друштву у било ком облику. Тако су и наша, српска културна друштва организована на основу посебних заједничких интереса, у овом случају подручје културе, традиције, обичаја, језика….


Да би друштво нормално дјеловало његови чланови морају бити у сталном односу међусобних веза и комуникације, без обзира на појединачне улоге чланова. Све се то остварује на више начина, а највише преко организовања културних и других догађаја везаних за основну дјелатност појединог друштва, неко учествује као организатор, неко као учесник у програму, неко помаже материјално и финансијски, а важна је и она група чланова који својом посјетом дају значај поједином догађају.


Овдје су свакако битни и незаобилазни и они који нису чланови једног друштва, било да се ради о симпатизерима или пријатељима друштва, и они могу дати свој допринос у свему горе наведеном и на њих свако друштво увијек мора рачунати.

Друштва, да би своје чланове, пријатеље и симпатизере, држала на окупу и да би се показала као права заједница, чине много тога што ће бити на задовољство свих, па тако, поред организовања оних догађаја који су везани за све оно због чега је друштво основано, организују и позивају све који су жељни дружења и на друге облике друштвеног живота.

Тако је и Српско културно друштво „Петар Кочић” из Крања организовало пикник на који је позвало све заинтересоване, од чланова, пријатеља из других друштава, симпатизера, познаника и свих оних којима друштвени живот и дружење нешто значе.

Пикник је 5. септембра 2021. припремљен и организован на старом мјесту, „Код Славице” на Полици код Накла, простору који увелико задовољава све потребе за овакве скупове људи, гдје може бити присутно и стотињак лица и да сви буду задовољни. Било је и овај пут, упркос ситуацији која нас је снашла због ковид-19, много оних којима је дружење са пријатељима и познаницима од великог значаја и користи, искористили су своје слободно вријеме на најбољи начин.

Поред незаобилазног роштиља, за којим су били прави мајстори, као и одличне послуге, било је за сваког по нешто. Неком је било довољно да поразговара, уз пиво и ћевапчиће, са пријатељима и познаницима, неко је желио да се опроба у одбојци, гдје су се смјењивале екипе, као и састави екипа, и гдје није било важно ко ће побиједити, али ипак су се својски трудили да покажу да су пуни снаге, иако су неки већ у годинама. Други су опет играли шах да испробају своје шаховско умијеће и мало разбистре мозак. Трећи су се опет латили пјесме и уз пратњу младог гуслара Давида Радишића отпјевали неколико народних пјесама. Они, увијек жељни кола и игре заиграли су на трави, онако како се некад играло, па је ово добро дошло и као проба фолклорне групе.

Све у свему једно лијепо дружење које је трајало до вечерњих сати и види се да су били веома радосни и задовољни у свему. Овакви начини дружења успостављају још чвршће везе међу њима, а то и јесте један од циљева сваког друштва.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније