Крањ: сусрет српских књижевника

ССК

Крањ: сусрет српских књижевника

У организацији Српског културног друштва „Петар Кочић” одржани сусрети српских књижевника из Словеније

Сусрет књижевника који пишу на српском језику и живе у Словенији одржан је 21. ок­тобра 2022. у дворани Инекс у Крању. Овај скуп писаца отворио је Крстан Шућур, пред­сједник СКД „Петар Кочић” Крањ. У свом поздравном говору навео је да из оправ­даних разлога неки од писаца нису могли присуствовати овом догађају. Представио је учеснике у програму, то су били Душан Јовановић, Маринко Јагодић, Мајо Крговић, Остоја Шобот и Смиљана Кондић.

Након поздравног говора и представљања учесника Крстан Шућур је напоменуо да се овај сусрет одржава на дан када је у Крагујевцу, 21. октобра 1941, стрељано око три хиљаде становника Крагујевца и околине, међу њима и ђаци крагујевачке гимназије. У помен крагујевачким жртва­ма нацистичког терора Душан Јовановић је одрецитовао познату пјесму Десанке Максимовић „Крвава бајка”.

Програм овогодишњих сусрета био је по­дијељен у три блока. У првом блоку прво је Мајо Крговић прочитао своје двије пјесме, „Залуд им труд” и „Ко је био Свети Сава”. У наставку програма Крстан Шућур је гово­рио о новим издањима Маринка Јагодића Макија, а затим је и сам Маринко Јагодић Маки прочитао своје двије пјесме, „Тајна о вину” и „Украјински вез”. Остоја Шобот је прочитао своју пјесму „Жеља”, а Смиљана Кондић своје двије пјесме, које и објављује­мо, а то су „Завичај” и „Сјета”.

Крстан Шућур је напоменуо да се ове го­дине навршава стотину тридесет година од рођења Иве Андрића, једног од најпозна­тијих српских писаца и шездесет година од како је овај славни писац добио Нобелову награду за књижевност. Поводом тога прво је Душан Јовановић одломак из приповијет­ке Иве Андрића „Јелена, жена које нема“ а Крстан Шућур се осврнуо да живот и дјело нашег јединог Нобеловца.

У другом блоку Мајо Крговић је прочитао још двије своје пјесме, а Крстан Шућур казивао о књизи, збирци пјесама, Станка Вујиновића „Завичајне успомене”, у из­дању СКД „Петар Кочић” Крањ, а затим прочитао из исте збирке пјесму „Тражење дјевојке”. Остоја Шобот је прво прочи­тао пјесму „Пјесма”, а затим и одломак из свог романа „Паклени плес подивљалог анђела”. Из своје збирке „Источни прозор” Маринко Јагодић Маки прочитао је пјесме „Видовдан” и „Реч”. Смиљана Кондић је та­кође читала своје три пјесме. Иво Андрић је писао и поезију, за ово књижевно вече Душан Јовановић је одабрао неколико Андрићевих пјесама и одрецитовао их, у овом блоку рецитовао је пјесме „У сумрак”, „Блага и добра месечина” и „Лањска песма”, а Крстан Шућур пјесму Боре Капетановића „Пегла у дефекту”.

Трећи блок је почео Мајо Крговић читањем своје пјесме „27. јануар”, а прочитао је још двије пјесме. Маринко Јагодић Маки је из споменуте збирке „Источни прозор” прочи­тао пјесме „Бели анђео”, „Не мораш пошти­вати” и „Можеш се веселити сваком”. У на­ставку је Смиљана Кондић рецитовала своје пјесме „Дијете са села” и „Њему”, а Душан Јовановић на крају програма одрецитовао пјесме Иве Андрића „Лепа млада жена го­вори”, „Прва прољетна пјесма” и „М. Ц.”.

На крају ове лијепе књижевне вечери Крстан Шућур је захвалио свим учесницима у про­граму а затим позвао све присутне на дру­жење уз закуску коју су припремили чла­нови друштва.

Текст: Душан Јовановић

Фото: Снежана Максимовић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније