Veliki jubilej Saveza srpskih društava Slovenije

Veliki jubilej Saveza srpskih društava Slovenije

Jubilej bez proslave

Obraćanje Dušana Jovanovića, urednika Novina srpskih „Mostovi”

Poštovani čitaoci,

pred vama je novi šezdeset prvi broj našeg i vašeg časopisa, treći ovogodišnji, a bilo bi ih više da nije bilo ovoga velikog zla koje zadesi cijelo čovječanstvo, ovog nevidljivog neprijatelja koji nas sprečava ne samo da ostvarujemo zadate ciljeve i programe nego i da normalno živimo. Neko napisa da je ova 2020. godina najkraća godina u istoriji čovječanstva i da ima samo četiri mjeseca i to januar, februar, karantin i decembar. Nisam baš siguran da li su četiri, jer i decembar, kako vidimo, nije ništa bolji od ostalih mjeseci.

Kao što je pisano u prošlim ovogodišnjim brojevima aktivnosti srpskih društava u Sloveniji ove godine ili su potpuno obustavljene ili su izvedene u veoma malom broju, ako se uhvatilo slobodnog vremena bez ovih rigoroznih mjera pa da se nešto uradi, barem jedan projekat, a često je i taj jedan urađen na drugačiji način nego obično.

Ove godine trebalo je da se obilježe jubileji po društvima i Savezu srpskih društava Slovenije, ali zbog stanja kakvo vlada nije bilo moguće nikako, a kamoli dostojno proslaviti godišnjice osnivanja društava i Saveza. Srebrni jubilej, odnosno dvadeset pet godina postojanja neke organizacije, je prvi veliki jubilej, bilo da se radi o društvu ili nekom drugom obliku udruživanja i okupljanja.

Uprkos tome, smogli smo snage i načina da u ovom broju „Mostova” prikažemo djelovanje društava, slavljenika, kao i Saveza srpskih društava Slovenije, pa tako imamo priloge o Srpskom kulturno prosvjetnom društvu „Sveti Sava” iz Kranja koje ove godine navršava trideset godina svog postojanja i rada, zatim Srpsko kulturno društvo „Sloga” Nova Gorica koje je na neki način proslavilo dvadeset pet godina od svog osnivanja, zatim je tu i Kulturno prosvjetno sportsko humanitarno društvo „Vuk Karadžić” iz Radovljice koje takođe navršava dvadeset pet godina svog postojanja i rada kao i Savez srpskih društava Slovenije.

Godišnjica osnivanja Saveza srpskih društava Slovenije nije značajna samo za Savez kao organizaciju nego i za sva društva koja su u njemu, a to posebno osjećaju i iskazuju oni koji su od početka u njemu i koji si radili na rađanju i afirmaciji krovne organizacije srpske zajednice u Sloveniji, i koji su neprestano učestvovali u borbi i naporima da Savez srpskih društava Slovenije postane ozbiljna i prepoznatljiva institucija ne samo u Sloveniji i maticama, nego i šire, u drugim zemljama Evrope i svijeta.

U proteklih dvadeset pet godina urađeno je mnogo toga, najviše na uspostavljanju saradnje i dobrih i korisnih odnosa među društvima, kao i odnosa društava i Saveza, a pogotovo treba istaći odnos Saveza i društava prema lokalnim i državnim institucijama i organima, a ti dobri odnosi i saradnja doprinijeli su tome da je u zadnje tri decenije urađeno mnogo toga dobrog, lijepog i korisnog, mada su se u početku svog djelovanja društva susretala sa brojnim problemima i poteškoćama, ali se dobrom voljom i saznanjem da se nešto lijepo, dobro i korisno radi za sopstveni narod, lakše dolazilo do kvalitetnih rješenja.


U videoreportaži RTS-a možete pogledati kako je Savez srpskih društava Slovenije obilježio dvadesetogodišnjicu postojanja

2. jul 2015 godine

Kulturnim i drugim događajima možemo biti ponosni i uvjeren sam da mnogo, mnogo toga možemo slobodno prikazati bilo gdje i bilo kada, i da ne treba da se stidimo onoga što radimo, jer radimo za dobro svog naroda a ujedno doprinosimo sveukupnim kulturnim događajima u zemlji u kojoj živimo i koja nas je prihvatila i omogućila da svoju kulturu, jezik, pismo, vjeru, običaje i tradiciju pokažemo svojim sugrađanima, prije svega Slovencima a zatim i pripadnicima drugih naroda.

Na kraju, u nadi, vjeri i ljubavi, sa mudrošću koja nam je potrebna u svakom trenutku, završavamo ovu godinu vjerujući da se nikada više neće ponoviti i da ćemo u narednoj 2021. biti u mogućnosti da živimo životom dostojnim čovjeka i da ostvarujemo svoje ciljeve i želje.

Svim čitaocima Novina srpskih „Mostovi”, kao i članovima, prijateljima i simpatizerima Saveza srpskih društava Slovenije i drugih srpskih društava želim srećnu i uspješnu 2021. godinu.

Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije