Велики јубилеј Савеза српских друштава Словеније

Велики јубилеј Савеза српских друштава Словеније

Јубилеј без прославе

Обраћање Душана Јовановића, уредника Новина српских „Мостови”

Поштовани читаоци,

пред вама је нови шездесет први број нашег и вашег часописа, трећи овогодишњи, а било би их више да није било овога великог зла које задеси цијело човјечанство, овог невидљивог непријатеља који нас спречава не само да остварујемо задате циљеве и програме него и да нормално живимо. Неко написа да је ова 2020. година најкраћа година у историји човјечанства и да има само четири мјесеца и то јануар, фебруар, карантин и децембар. Нисам баш сигуран да ли су четири, јер и децембар, како видимо, није ништа бољи од осталих мјесеци.

Као што је писано у прошлим овогодишњим бројевима активности српских друштава у Словенији ове године или су потпуно обустављене или су изведене у веома малом броју, ако се ухватило слободног времена без ових ригорозних мјера па да се нешто уради, барем један пројекат, а често је и тај један урађен на другачији начин него обично.

Ове године требало је да се обиљеже јубилеји по друштвима и Савезу српских друштава Словеније, али због стања какво влада није било могуће никако, а камоли достојно прославити годишњице оснивања друштава и Савеза. Сребрни јубилеј, односно двадесет пет година постојања неке организације, је први велики јубилеј, било да се ради о друштву или неком другом облику удруживања и окупљања.

Упркос томе, смогли смо снаге и начина да у овом броју „Мостова” прикажемо дјеловање друштава, слављеника, као и Савеза српских друштава Словеније, па тако имамо прилоге о Српском културно просвјетном друштву „Свети Сава” из Крања које ове године навршава тридесет година свог постојања и рада, затим Српско културно друштво „Слога” Нова Горица које је на неки начин прославило двадесет пет година од свог оснивања, затим је ту и Културно просвјетно спортско хуманитарно друштво „Вук Караџић” из Радовљице које такође навршава двадесет пет година свог постојања и рада као и Савез српских друштава Словеније.

Годишњица оснивања Савеза српских друштава Словеније није значајна само за Савез као организацију него и за сва друштва која су у њему, а то посебно осјећају и исказују они који су од почетка у њему и који си радили на рађању и афирмацији кровне организације српске заједнице у Словенији, и који су непрестано учествовали у борби и напорима да Савез српских друштава Словеније постане озбиљна и препознатљива институција не само у Словенији и матицама, него и шире, у другим земљама Европе и свијета.

У протеклих двадесет пет година урађено је много тога, највише на успостављању сарадње и добрих и корисних односа међу друштвима, као и односа друштава и Савеза, а поготово треба истаћи однос Савеза и друштава према локалним и државним институцијама и органима, а ти добри односи и сарадња допринијели су томе да је у задње три деценије урађено много тога доброг, лијепог и корисног, мада су се у почетку свог дјеловања друштва сусретала са бројним проблемима и потешкоћама, али се добром вољом и сазнањем да се нешто лијепо, добро и корисно ради за сопствени народ, лакше долазило до квалитетних рјешења.


У видеорепортажи РТС-а можете погледати како је Савез српских друштава Словеније обиљежио двадесетогодишњицу постојања

2. јул 2015 године

Културним и другим догађајима можемо бити поносни и увјерен сам да много, много тога можемо слободно приказати било гдје и било када, и да не треба да се стидимо онога што радимо, јер радимо за добро свог народа а уједно доприносимо свеукупним културним догађајима у земљи у којој живимо и која нас је прихватила и омогућила да своју културу, језик, писмо, вјеру, обичаје и традицију покажемо својим суграђанима, прије свега Словенцима а затим и припадницима других народа.

На крају, у нади, вјери и љубави, са мудрошћу која нам је потребна у сваком тренутку, завршавамо ову годину вјерујући да се никада више неће поновити и да ћемо у наредној 2021. бити у могућности да живимо животом достојним човјека и да остварујемо своје циљеве и жеље.

Свим читаоцима Новина српских „Мостови”, као и члановима, пријатељима и симпатизерима Савеза српских друштава Словеније и других српских друштава желим срећну и успјешну 2021. годину.

Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније