Одржан етно фестивал у Засавју

Одржан етно фестивал у Засавју

Српско културно друштво „Сава” Храстник организовало и извело 17. етно фестивал Храстник 2021

Спортска дворана Храстник била је 3. јула 2021. мјесто одржавања великог културног догађаја, 17. Етно фестивала Храстник 2021, догађаја значајног не само за СКД „Сава” Храстник, као организатора Фестивала, него и за општину Храстник и цијело Засавје.

С обзиром на тренутно стање везано за поштовање и спровођење мјера везаних за пандемију Ковид-19, овај Етно фестивал одржан је у другачијим условима него што је то уобичајено, пред мањим бројем гледалаца који су ипак и у оваквим приликама дошли да својим присуством увеличају овај догађај и дају подстрек свим учесницима Фестивала.

Етно фестивал је почео кореографијом „Игре из околине Београда” у извођењу Фолклорне групе СКД „Сава” Храстник, која је прва „испробала терен” и то веома успјешно, тако да се могло без икаквих препрека, треме или било чега другог, наставити са игром и пјесмом, а то је омогућавао и амбијент у дворани, лијепо припремљена сцена и техника.

У свом поздравном говору Снежана Максимовић, водитељ програма, поздравила је све присутне и пожељела добродошлицу на 17. Етно фестивалу Храстник 2021, којег већ низ година успјешно организује СКД „Сава” Храстник. Истакла је ”да реч „етно” говори о неколико музичких жанрова који упућују на изворну народну музику одређеног народа или поднебља. И вечерас смо у госте позвали наше пријатеље, који су се, иако у тешким временима, пре свега на културном подручју, ипак одазвали на наш позив”. Затим је позвала публику да великим аплаузом поздраве све учеснике у програму а то су: Српско друштво „Др Младен Стојановић” Велење, Међимурско културно умјетничко друштво „Иван Цар” Љубљана, Вокална група Културно умјетничко друштво „Талисман” Шкофја Лока, Културно друштво „Сеножешки тамбураши” Долско при Љубљани, Туристичко друштво „Долско” Дол при Љубљани, Пјевачка и Фолклорна група Српско културно друштво „Сава” Храстник.

Затим је водитељка Снежана Максимовић нагласила „да овај Фестивал не био био добро организован без спонзора, који су као и увек прискочили у помоћ и подржали Фестивал, а то су: Општина Храстник, Јавни фонд Републике Словеније за културне делатности, Стекларна Храстник – Храстник 1860, Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кокос бар, Културно рекреациони центар Храстник, Мода Трбовље д.о.о, Сендвичарна д.о.о. За дивну сценографију се захваљујемо Ради Чамбер”.


У публици су били и посебни гости које је Снежана Максимовић поздравила, а то су: Блаж Ројко, координатор ЈСКД за општине Храстник и Трбовље, Марко Функл, начелник општине Храстник, Сонибој Кнежак, посланик Државног збора (парламента) Републике Словеније, представници општинске управе, представници јавних завода у општини Храстник, представници културних друштава, Душан Јовановић, секретар и представник Савеза српских друштава Словеније.


Затим је позвала Марка Функла, начелника општине Храстник, који је поздравио све присутне, а посебно учеснике у програму. Захвалио се СКД „Сава” Храстник на организацији још једног фестивала, који проширује цјелокупну културну дјелатност и разноликост општине Храстник, која веома радо подржава и помаже овакве догађаје.

Након уводних говора и поздрава кренула је игра и пјесма, а за то се прво побринула Пјевачка група СКД „Сава” Храстник која је извела сплет српских традиционалних пјесама.

Гости из Љубљане, чланови МКУД „Иван Цар” прво су се овдашњој публици представили са међимурским народним пјесмама, а мјешовита пјевачка група „Фијолице” отпјевала је пјесме „Међимурје как си лепо” и „Вода звира” те словеначку народну пјесму „На Горењскем је флетно”. Фолклораши из истог друштва, чланови Фолклорне групе, одиграли су сплет загорских плесова и пјесама „Зорја је Зорја”.

Руска култура и традиција богате су и традиционалним, народним пјесмама, као и умјетничким и савременим. Мали дио тога приказале су нам чланице, односно дует, из Руског културног друштва „Талисман” из Шкофје Локе које су изводећи сплет руских традиционалних и умјетничких пјесама одушевиле публику.

Опет смо ког игара, а фолклорна група из Српског друштва „Др Младен Стојановић” Велење одвела нас је у Левач и изводећи кореографију „Сплет игара из Левча„ приказала лијепе игре из овог краја и још љепше ношње.

Како и само инструментално извођење композиција и народних пјесама може бити лијепо и занимљиво показали су чланови Културног друштва „Сеножешки тамбураши” из Долског који су се публици представили извођењем тамбурашког сплета мелодија.

Тамбураши су и даље остали на позорници а придружили су им се фолклораши из Туристичког друштва „Долско” из Дола при Љубљани, који су уз пратњу тамбурашког оркестра одиграли Белокрањске игре.

Пружила се прилика да публика још једном чује вокални дует из КУД „Талисман”, а извођене су и овај пут руске традиционалне, народне и умјетничке пјесме.

За тренутак је водитељка направила паузу између пјевања да би најавила Пјевачку групу СКД „Сава” Храстник која је отпјевала још један сплет српских народних пјесама, а затим су фолклораши из истог друштва приказали кореографију „Игре из Лесковца”. Тиме је завршен играчки и пјевачки дио програма, а на крају ове вечери Цвијетин Нешковић, предсједник СКД „Сава” Храстник, Славица Трипуновић, члан друштва, и Александра Ковановић, члан друштва, подијелили су захвалнице и поклоне представницима свих друштава учесника у програму 17. Етно фестивала Храстник 2021.

Тако је протекао овај догађај, овај 17. Етно фестивал, који је требало да буде прошле, 2020. године, али је због пандемије Ковид-19 одгођен, и који је упркос свим недаћама организован и реализован веома успјешно, са сасвим довољним и квалитетним бројем учесника и свега приказанога, а вјерујемо да ће у правим условима и приликама бити још боље.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније