Održan etno festival u Zasavju

Održan etno festival u Zasavju

Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik organizovalo i izvelo 17. etno festival Hrastnik 2021

Sportska dvorana Hrastnik bila je 3. jula 2021. mjesto održavanja velikog kulturnog događaja, 17. Etno festivala Hrastnik 2021, događaja značajnog ne samo za SKD „Sava” Hrastnik, kao organizatora Festivala, nego i za opštinu Hrastnik i cijelo Zasavje.

S obzirom na trenutno stanje vezano za poštovanje i sprovođenje mjera vezanih za pandemiju Kovid-19, ovaj Etno festival održan je u drugačijim uslovima nego što je to uobičajeno, pred manjim brojem gledalaca koji su ipak i u ovakvim prilikama došli da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i daju podstrek svim učesnicima Festivala.

Etno festival je počeo koreografijom „Igre iz okoline Beograda” u izvođenju Folklorne grupe SKD „Sava” Hrastnik, koja je prva „isprobala teren” i to veoma uspješno, tako da se moglo bez ikakvih prepreka, treme ili bilo čega drugog, nastaviti sa igrom i pjesmom, a to je omogućavao i ambijent u dvorani, lijepo pripremljena scena i tehnika.

U svom pozdravnom govoru Snežana Maksimović, voditelj programa, pozdravila je sve prisutne i poželjela dobrodošlicu na 17. Etno festivalu Hrastnik 2021, kojeg već niz godina uspješno organizuje SKD „Sava” Hrastnik. Istakla je ”da reč „etno” govori o nekoliko muzičkih žanrova koji upućuju na izvornu narodnu muziku određenog naroda ili podneblja. I večeras smo u goste pozvali naše prijatelje, koji su se, iako u teškim vremenima, pre svega na kulturnom području, ipak odazvali na naš poziv”. Zatim je pozvala publiku da velikim aplauzom pozdrave sve učesnike u programu a to su: Srpsko društvo „Dr Mladen Stojanović” Velenje, Međimursko kulturno umjetničko društvo „Ivan Car” Ljubljana, Vokalna grupa Kulturno umjetničko društvo „Talisman” Škofja Loka, Kulturno društvo „Senožeški tamburaši” Dolsko pri Ljubljani, Turističko društvo „Dolsko” Dol pri Ljubljani, Pjevačka i Folklorna grupa Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik.

Zatim je voditeljka Snežana Maksimović naglasila „da ovaj Festival ne bio bio dobro organizovan bez sponzora, koji su kao i uvek priskočili u pomoć i podržali Festival, a to su: Opština Hrastnik, Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti, Steklarna Hrastnik – Hrastnik 1860, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kokos bar, Kulturno rekreacioni centar Hrastnik, Moda Trbovlje d.o.o, Sendvičarna d.o.o. Za divnu scenografiju se zahvaljujemo Radi Čamber”.


U publici su bili i posebni gosti koje je Snežana Maksimović pozdravila, a to su: Blaž Rojko, koordinator JSKD za opštine Hrastnik i Trbovlje, Marko Funkl, načelnik opštine Hrastnik, Soniboj Knežak, poslanik Državnog zbora (parlamenta) Republike Slovenije, predstavnici opštinske uprave, predstavnici javnih zavoda u opštini Hrastnik, predstavnici kulturnih društava, Dušan Jovanović, sekretar i predstavnik Saveza srpskih društava Slovenije.


Zatim je pozvala Marka Funkla, načelnika opštine Hrastnik, koji je pozdravio sve prisutne, a posebno učesnike u programu. Zahvalio se SKD „Sava” Hrastnik na organizaciji još jednog festivala, koji proširuje cjelokupnu kulturnu djelatnost i raznolikost opštine Hrastnik, koja veoma rado podržava i pomaže ovakve događaje.

Nakon uvodnih govora i pozdrava krenula je igra i pjesma, a za to se prvo pobrinula Pjevačka grupa SKD „Sava” Hrastnik koja je izvela splet srpskih tradicionalnih pjesama.

Gosti iz Ljubljane, članovi MKUD „Ivan Car” prvo su se ovdašnjoj publici predstavili sa međimurskim narodnim pjesmama, a mješovita pjevačka grupa „Fijolice” otpjevala je pjesme „Međimurje kak si lepo” i „Voda zvira” te slovenačku narodnu pjesmu „Na Gorenjskem je fletno”. Folkloraši iz istog društva, članovi Folklorne grupe, odigrali su splet zagorskih plesova i pjesama „Zorja je Zorja”.

Ruska kultura i tradicija bogate su i tradicionalnim, narodnim pjesmama, kao i umjetničkim i savremenim. Mali dio toga prikazale su nam članice, odnosno duet, iz Ruskog kulturnog društva „Talisman” iz Škofje Loke koje su izvodeći splet ruskih tradicionalnih i umjetničkih pjesama oduševile publiku.

Opet smo kog igara, a folklorna grupa iz Srpskog društva „Dr Mladen Stojanović” Velenje odvela nas je u Levač i izvodeći koreografiju „Splet igara iz Levča„ prikazala lijepe igre iz ovog kraja i još ljepše nošnje.

Kako i samo instrumentalno izvođenje kompozicija i narodnih pjesama može biti lijepo i zanimljivo pokazali su članovi Kulturnog društva „Senožeški tamburaši” iz Dolskog koji su se publici predstavili izvođenjem tamburaškog spleta melodija.

Tamburaši su i dalje ostali na pozornici a pridružili su im se folkloraši iz Turističkog društva „Dolsko” iz Dola pri Ljubljani, koji su uz pratnju tamburaškog orkestra odigrali Belokranjske igre.

Pružila se prilika da publika još jednom čuje vokalni duet iz KUD „Talisman”, a izvođene su i ovaj put ruske tradicionalne, narodne i umjetničke pjesme.

Za trenutak je voditeljka napravila pauzu između pjevanja da bi najavila Pjevačku grupu SKD „Sava” Hrastnik koja je otpjevala još jedan splet srpskih narodnih pjesama, a zatim su folkloraši iz istog društva prikazali koreografiju „Igre iz Leskovca”. Time je završen igrački i pjevački dio programa, a na kraju ove večeri Cvijetin Nešković, predsjednik SKD „Sava” Hrastnik, Slavica Tripunović, član društva, i Aleksandra Kovanović, član društva, podijelili su zahvalnice i poklone predstavnicima svih društava učesnika u programu 17. Etno festivala Hrastnik 2021.

Tako je protekao ovaj događaj, ovaj 17. Etno festival, koji je trebalo da bude prošle, 2020. godine, ali je zbog pandemije Kovid-19 odgođen, i koji je uprkos svim nedaćama organizovan i realizovan veoma uspješno, sa sasvim dovoljnim i kvalitetnim brojem učesnika i svega prikazanoga, a vjerujemo da će u pravim uslovima i prilikama biti još bolje.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije