Hrastnik: održan 18. Etno festival Hrastnik 2021 u organizaciji SKD „Sava”

Hrastnik: održan 18. Etno festival Hrastnik 2021 u organizaciji SKD „Sava”

I za ovaj 18. etno festival Hrastnik 2021 Sportska dvorana Hrastnik bila je mjesto održavanja veliko događaja za SKD „Sava” Hrastnik i za cijelu opštinu Hrastnik i Zasavje. A sve se zbilo u nedjelju, 4. jula 2021, kada su društva iz Velenja, Trbovlja, Postojne, Celja i Kranja već u popodnevnim satima bila u Hrastniku da bi svojim učešćem u programu uveličali ovaj Festival

Uzimajući u obzir situaciju vezanu za Kovid-19 pandemiju, sve se odvijalo u drugačijim okolnostima i prilikama, organizator, učesnici u programu i posjetioci poštovali su mjere u vezi pandemije, ali je i pored toga priličan broj ljubitelja narodne igre i pjesme prisustvovao ovoj lijepoj priredbi, koja je na neki način postala i simbol Hrastnika.

Na samom početku ovog 18. Etno festivala na pozornicu je stupila pjevačka grupa Srpskog kulturnog društva „Sava” Hrastnik koja je uz pratnju harmonikaša Marka Čušina izvela splet srpskih tradicionalnih pjesama.

Voditelj programa Snežana Maksimović u pozdravnom govoru pozdravila je posjetioce i učesnike u programu, članove svih društava i rekla nekoliko riječi o samom Festivalu i značaju igre, pjesme i muzike koje je svedeno pod jednu zajedničku riječ „etno”, a radi se o veoma širokom spektru različitih žanrova neke oblasti i podneblja. Nakon pozdrava pozvala je sve prisutne da burnim aplauzom pozdrave sva društva, odnosno sve učesnike u programu a to su na ovom Festivalu bili: Srpsko društvo „Dr Mladen Stojanović” Velenje, Folklorna grupa „Svoboda” Trbovlje, Srpsko kulturno humanitarno društvo „Desanka Maksimović” Celje, Plesna grupa „Shekaya”, Srpsko prosvjetno društvo „Nikola Tesla” Postojna, Makedonsko kulturno društvo „Sveti Kiril i Metodij” Kranj i domaćin SKD „Sava” Hrastnik.

Snežana Maksimović je spomenula i one bez kojih je teško organizovati ovakve događaje, i koji se uvijek nađu pri ruci i podržavaju i pomažu kulturne djelatnosti, a to su: Opština Hrastnik, Javni fond Republike Slovenije za kulturne djelatnosti, Steklarna Hrastnik – Hrastnik 1860, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kokos bar, Kulturno rekreacioni centar Hrastnik, Moda Trbovlje d.o.o, Sendvičarna d.o.o., i svima se u ime organizatora zahvalila na pruženoj podršci i pomoći a za divnu scenografiju zahvalila se Radi Čamber.

Snežana Maksimović pozdravila i posebne goste, a to su: Blaž Rojko, koordinator JSKD za opštine Hrastnik i Trbovlje, Soniboj Knežak, poslanik u Državnom zboru (parlamentu) Republike Slovenije, Vladimir Kokanović, predsjednik Saveza Srba Slovenije, Dušan Jovanović, sekretar Saveza srpskih društava Slovenije, predstavnici opštinske uprave, predstavnici javnih zavoda u opštini Hrastnik i predstavnici kulturnih društava.

Poslije uvodnih govora i pozdrava došlo je vrijeme za igru i pjesmu. Pred početak svake koreografije voditeljka je pozvala po jednog predstavnika folklorne grupe da kaže nekoliko riječi o samoj koreografiji, igrama, pjevanju i nošnji. Da se pokažu šta mogu i kako mogu prvo se pružila prilika folklorašima iz Postojne, članovima Srpskog prosvjetnog društva „Nikola Tesla” koji su uz pjesme u kolu odigrali igre sa Ozrena.

Iz susjednog Trbovlja stigla je Folklorna grupa „Svoboda” koja je izvela „Belokranjske igre” uz pratnju svog narodnog orkestra, i u koreografiji prikazali dio tradicionalnog običaja iz ovog kraja Slovenije, odnosno iz Bele Krajine.

Na Etno festivalu ne ide bez dobre i jake pjesme, u to se mogla uvjeriti publika slušajući kako članovi Pjevačke grupe Srpskog kulturno humanitarnog društva „Desanka Maksimović” iz Celja pjevaju tradicionalnu i poznatu „Ojkaču”. Iz Celja je došla još jedna grupa, i to Plesna grupa „Shekaya” koja je u prvom nastupu izvela jedan dio orijentalnih plesova, a njihova igra i kostimi bili su veoma interesantni za publiku.

Opet pjesma, i opet Pjevačka grupa SKD „Sava” Hrastnik sa spletom srpskih narodnih pjesama, a odmah nakon njih i članovi Srpskog društva „Dr Mladen Stojanović” iz Velenja koji su se prvo predstavili pjesmom u izvođenju ženske pjevačke grupa, a zatim su folkloraši odigrali „Igre iz Levča”.

Pjesmom, i to onom „Krajiškom” nastavilo se i u ovom dijelu programa, a pjevači iz Celja, članovi SKHD „Desanka Maksimović” i ovaj put su pokazali svoje glasove i svoje umijeće.

Plesna grupa „Shekaya” izvela je još jednu koreografiju orijentalnih plesova, a folkloraši Makedonskog kulturnog društva „Sveti Kiril i Metodij” iz Kranja prikazali su i odigrali, uz pratnju svog narodnog orkestra, koreografiju „Venček orata kopata” koja uz igru i pjesmu pokazuje i dio narodnih običaja.

I pred kraj programa krenula je pjesma „Beogradski mali pijac” u izvođenju pjevačke grupe SKD „Sava” Hrastnik, da bi potom folkloraši odigrali igre iz okoline Beograda, tako je završen programski dio Festivala, odnosno nastupi pjevačkih i folklornih grupa, a zatim su Cvijetin Nešković, predsjednik SKD „Sava” Hrastnik, Slavica Tripunović, član društva, i Karmen Vrtačnik Vukajlović, član društva, uz najavu Snežane Maksimović, podijelili zahvalnice i poklone predstavnicima svih društava učesnika u programu 18. Etno festivala Hrastnik 2021.

Tako prođe i ovaj 18. Etno festival, koji je i pored svih nevolja i truda izveden na pravi način, tako da mogu biti zadovoljni i organizator, i publika i učesnici u programu, a biće dana da bude još i bolje i ljepše.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije