Храстник: одржан 18. Етно фестивал Храстник 2021 у организацији СКД „Сава”

Храстник: одржан 18. Етно фестивал Храстник 2021 у организацији СКД „Сава”

И за овај 18. етно фестивал Храстник 2021 Спортска дворана Храстник била је мјесто одржавања велико догађаја за СКД „Сава” Храстник и за цијелу општину Храстник и Засавје. А све се збило у недјељу, 4. јула 2021, када су друштва из Велења, Трбовља, Постојне, Цеља и Крања већ у поподневним сатима била у Храстнику да би својим учешћем у програму увеличали овај Фестивал

Узимајући у обзир ситуацију везану за Ковид-19 пандемију, све се одвијало у другачијим околностима и приликама, организатор, учесници у програму и посјетиоци поштовали су мјере у вези пандемије, али је и поред тога приличан број љубитеља народне игре и пјесме присуствовао овој лијепој приредби, која је на неки начин постала и симбол Храстника.

На самом почетку овог 18. Етно фестивала на позорницу је ступила пјевачка група Српског културног друштва „Сава” Храстник која је уз пратњу хармоникаша Марка Чушина извела сплет српских традиционалних пјесама.

Водитељ програма Снежана Максимовић у поздравном говору поздравила је посјетиоце и учеснике у програму, чланове свих друштава и рекла неколико ријечи о самом Фестивалу и значају игре, пјесме и музике које је сведено под једну заједничку ријеч „етно”, а ради се о веома широком спектру различитих жанрова неке области и поднебља. Након поздрава позвала је све присутне да бурним аплаузом поздраве сва друштва, односно све учеснике у програму а то су на овом Фестивалу били: Српско друштво „Др Младен Стојановић” Велење, Фолклорна група „Свобода” Трбовље, Српско културно хуманитарно друштво „Десанка Максимовић” Цеље, Плесна група „Shekaya”, Српско просвјетно друштво „Никола Тесла” Постојна, Македонско културно друштво „Свети Кирил и Методиј” Крањ и домаћин СКД „Сава” Храстник.

Снежана Максимовић је споменула и оне без којих је тешко организовати овакве догађаје, и који се увијек нађу при руци и подржавају и помажу културне дјелатности, а то су: Општина Храстник, Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности, Стекларна Храстник – Храстник 1860, Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кокос бар, Културно рекреациони центар Храстник, Мода Трбовље д.о.о, Сендвичарна д.о.о., и свима се у име организатора захвалила на пруженој подршци и помоћи а за дивну сценографију захвалила се Ради Чамбер.

Снежана Максимовић поздравила и посебне госте, а то су: Блаж Ројко, координатор ЈСКД за општине Храстник и Трбовље, Сонибој Кнежак, посланик у Државном збору (парламенту) Републике Словеније, Владимир Кокановић, предсједник Савеза Срба Словеније, Душан Јовановић, секретар Савеза српских друштава Словеније, представници општинске управе, представници јавних завода у општини Храстник и представници културних друштава.

Послије уводних говора и поздрава дошло је вријеме за игру и пјесму. Пред почетак сваке кореографије водитељка је позвала по једног представника фолклорне групе да каже неколико ријечи о самој кореографији, играма, пјевању и ношњи. Да се покажу шта могу и како могу прво се пружила прилика фолклорашима из Постојне, члановима Српског просвјетног друштва „Никола Тесла” који су уз пјесме у колу одиграли игре са Озрена.

Из сусједног Трбовља стигла је Фолклорна група „Свобода” која је извела „Белокрањске игре” уз пратњу свог народног оркестра, и у кореографији приказали дио традиционалног обичаја из овог краја Словеније, односно из Беле Крајине.

На Етно фестивалу не иде без добре и јаке пјесме, у то се могла увјерити публика слушајући како чланови Пјевачке групе Српског културно хуманитарног друштва „Десанка Максимовић” из Цеља пјевају традиционалну и познату „Ојкачу”. Из Цеља је дошла још једна група, и то Плесна група „Shekaya” која је у првом наступу извела један дио оријенталних плесова, а њихова игра и костими били су веома интересантни за публику.

Опет пјесма, и опет Пјевачка група СКД „Сава” Храстник са сплетом српских народних пјесама, а одмах након њих и чланови Српског друштва „Др Младен Стојановић” из Велења који су се прво представили пјесмом у извођењу женске пјевачке група, а затим су фолклораши одиграли „Игре из Левча”.

Пјесмом, и то оном „Крајишком” наставило се и у овом дијелу програма, а пјевачи из Цеља, чланови СКХД „Десанка Максимовић” и овај пут су показали своје гласове и своје умијеће.

Плесна група „Shekaya” извела је још једну кореографију оријенталних плесова, а фолклораши Македонског културног друштва „Свети Кирил и Методиј” из Крања приказали су и одиграли, уз пратњу свог народног оркестра, кореографију „Венчек ората копата” која уз игру и пјесму показује и дио народних обичаја.

И пред крај програма кренула је пјесма „Београдски мали пијац” у извођењу пјевачке групе СКД „Сава” Храстник, да би потом фолклораши одиграли игре из околине Београда, тако је завршен програмски дио Фестивала, односно наступи пјевачких и фолклорних група, а затим су Цвијетин Нешковић, предсједник СКД „Сава” Храстник, Славица Трипуновић, члан друштва, и Кармен Вртачник Вукајловић, члан друштва, уз најаву Снежане Максимовић, подијелили захвалнице и поклоне представницима свих друштава учесника у програму 18. Етно фестивала Храстник 2021.

Тако прође и овај 18. Етно фестивал, који је и поред свих невоља и труда изведен на прави начин, тако да могу бити задовољни и организатор, и публика и учесници у програму, а биће дана да буде још и боље и љепше.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније