„Хајд’ у коло“, фолклорна приредба у Велењу

naslovna

„Хајд’ у коло“, фолклорна приредба у Велењу

Пројекат под именом „Хајд у коло“ поново се вратио на бину нашег културног дома у Велењу. Организатор је Јавни фонд културних друштава Словеније (ЈСKД) а због малог одзива пројекат је два пута мјењао термин, да би се на крају договорили за датум 7.5.2022.

Kад нешто крене по злу, онда не зна да стане. Тако је било и овај пут. Kао да није било доста око усклађивања датума. „ЈСKД“ има своја правила која многим друштвима не одговарају, али се морају испоштовати. Један од њих је, да није могуће пријавити наступ, ако кореографију уживо не свира музички ансамбл. То је свим друштвима велики финансијски трошак, који на жалост са горчином прогутамо.

Долазак и припреме са музичким ансамблом уговорене су већ два мјесеца раније, а требали би свирати нама и друштву БМKД из Велења.  Што је био термин доласка ближе, разговори су били несигурнији.  Све је наговјештавало да музички ансамбл вјероватно неће доћи, али су нам ипак обећавали до самог краја да долазе и да не бринемо. Јављено нам је два дана прије наступа да се нису успјели саставити и да отказују учешће. То је нама и друштву БМKД створило велики проблем, јер без музике нема наступа нити оцјењивања, које нам је потребно због бодовања пројекта. Такви су услови ЈСKД-а. Једина свјетлост на крају нашега тунела је наш тек оформљен дјечији музички ансамбл, који је већ вјежбао са дјечијом екипом и можемо рећи да је скоро у потпуности био спреман за наступ. Извођачки ансамбл је већ прихватио да неће наступати, јер није имао уживо музику, а дјечја екипа је била спремна за свој први наступ.

На позив организатору изспоставе ЈСKД-а изнео сам проблем који је настао због отказивања и да због тога не можемо наступати или да постоји једна опција да нам се омогући да одиграмо на аудио снимак. Нина Мавец, која је организатор била је веома љута, што је и разумљиво, јер је била упитна реализација пројекта.

После десет минута добио сам повратни позив од Нине Мавец, а остали су добили мејлове да су одобрени наступи на аудио снимак. То је помогло и нама и другима, тако нам је омогућено учешће на сусрету фолклорних и пјевачких група мањинских етничких заједница и мањина сјеверно источне Словеније “Хајд у коло“

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења представило се са:

  • дјечјом екипом која је први пут наступала у народним ношњама. Игре из Груже,
  • дјечји музички ансамбл Данијела Митровић (даире), Параскева Јауз (виолина) и Његош Јауз (хармоника)
  • извођачки ансамбл одиграо је игре из Левча.

Остали који су наступали су:

  • Бошњашко младинско културно друштво Велење
  • Kултурно друштво Међимурје Велење
  • Српско културно друштво Марибор

У стручној оцјењивачкој комисији су се налазиле Нева Трампуш и Весна Бајић.

Приредио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније