GRMEČKI MARŠ: brojni planinari u čast slobodi i narodnooslobodilačkoj borbi savladali Grmeč

GRMEČKI MARŠ: brojni planinari u čast slobodi i narodnooslobodilačkoj borbi savladali Grmeč

Oko 200 planinara se 4. februara 2018. priključilo sedmom GRMEČKOM MARŠU. Marš se odvijao pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Republike Srpske, u organizaciji  Zavičajnog udruženje Sanjana “Grmeč“ u saradnji sa Planinarsko alpinističkim orijentacionim klubom iz Banjaluke. Ovom susretu su se pridružili i Udruženje Sanjana iz Stare Pazove, Zavičajno udruženje sanjana ZUS, Planinsko društvo „Gora“, pripadnici Vojske Republike Srpske, te brojni planinari i ljubitelji prirode.

 

Poznate istorijske činjenice govore o tome da je planina Grmeč bila okupirana 1943. godine samo nekoliko dana. U pomen borcima NOR-a koji su uspjeli da razbiju fašističku ofanzivu i oslobode ovaj sjevero-zapadni dio Bosne, održava se Grmečki marš, događaj koji već dobiva prizvuk tradicionalnog.

 

Organizovani polazak su započeli u selu Bravsko koje se nalazi na nadmorskoj visini 1090 m, a konačni cilj je bio Crni vrh, najviša tačka Grmeča od 1605 m. Uprkos zahtjevnim zimskim uslovima, dubokom snijegu, zaleđenoj stazi i hladnoći, svi učesnici su bezbjedno savladali Crni vrh. Zasluge za dodatnu bezbjednost pripadaju vodičima koji su najstrmiji dio staze koji vodi prema vrhu obezbjedili užadima. Na samom vrhu, poslije fotografisanja sa zastavama i kraćeg predaha, su učesnici marša započeli sa spuštanjem u dolinu.

 

Planinu Grmeč, pored velikih prirodnih ljepota i velinčansvenog pogleda, u opisima često povezujemo sa književnikom i njegovim djelima, poznatim Brankom Ćopićem. Samo rijetki nisu čuli za „Baštu sljezove boje“, jednu od najljepših zbirki priča ovog književnika.

 

„Snijeg, hladnoća i umor poslije prepješačenih dvadesetak kilometara su neke prateće sitnice; marš je prošao uz pjesmu, osmjehe na licima i po neku rakijicu iz čuturice“, rekao je Jovica Crnomarković, učesnik marša rodom iz Dabra koji je član Udruženja Sana iz Stare Pazove. Jovica je istakao da se zahvaljuje svima koji podržavaju ovakve događaje te da ga put iz Vojvodine nikako ne može omesti kada su u pitanju skupovi koji naglašavaju ljudskost.

Bogata trpeza, razgovori uz po neku čašicu za zagrijavanje su bili elementi koji su dodatno doprinijeli velikom zadovoljstvu i toplini oko srca učesnicima marša. Pored brojnih obećanja koja su dali jedni drugima je bilo i to da se sledeće godine ponovo okupe na istom mjestu na osmom Grmečkom maršu.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.