Градоначелник Бања Луке у посјети Културном друштву Брдо

Градоначелник Бања Луке у посјети Културном друштву Брдо

Крањ и Бањалука, градови који гаје партнерске односе од 2006. године су разлог више да су се градоначелници ових градова срели и побратимске односе ојачали приликом сусрета у Културном друштву Брдо у Крању, у четвртак 7.10.2021 године.

У име Културног друштва Брдо, домаћина сусрета, се први присутнима обратио предсједник Брда, г. Митар Вујиновић, изражавајући велику част и задовољство што у име српске организације која дјелује од давне 1994. године има прилику да прихвати значајну и високу посјету. Вујиновић је у уводном говору поздравио присутне: жупана МО Крањ Матјажа Раковца те поджупана Јанеза Чернета, градоначелника Бањалуке г. Драшка Станивуковића са пратећом делегацијом, предсједника Савеза српских друштава г. Златомира Бодирожу, предсједника Савеза Срба Словеније г. Владимира Кокановића, пријатеља КД Брдо и власника медијске куће ТСД г. Далибора Вишића, као и остале присутне представнике српских организација у Словенији и представнике медија.

Господин Раковец је, уважавајући градоначелника Бањалуке и све присутне, у свом обраћању користио српски језик. Говорио о дугој сарадњи и суживоту српског и словеначког народа у Крању, наглашавајући добру сарадњу са српским организацијама које доприносе шареноликости града. Истиче да ће се залагати да се сарадња са градом Бања Лука интензивира, што се од два братска града и очекује. Крањски жупан такође подсјећа на мултикултуралност града Крања наводећи да ће се трудити да се Бањалучани који ту живе и раде осјећају пријатно.

Прилог пријатељске медијске куће ТСД

Градоначелник Станивуковић је обраћање започео казујући да је он данас и домаћин жупану Матјажу у просторијама српског друштва, а и гост града Крања. Говорећи присутнима упозорава да је његов посао обезбиједити боље услове за живот у граду који води и тиме задржати Бањалучане у свом граду, али исто тако жели свима који из различитих разлога живе у Крању локална управа омогући равноправне и достојне услове за живот и рад.

„Захвалан сам овим људима што чувају и његују нашу традицију, обичаје и писмо, али захвалан сам и градоначелнику Матјажу који је велика подршка нашем народу који овде живи и то се заиста и осјети. За нас је подршка нашег народа из дијаспоре јако важна, јер иако су можда своју прилику за бољим животом пронашли изван граница Републике Српске, морају знати да су у њу увијек добродошли.“  -рекао је градоначелник.

Представници српских организација, прије свега г. Бодирожа и г. Кокановић, су упознали присутне са положајем Срба, као народа који живи у Словенији. Наглашено је велико задовољство што се тиче сарадње са локалним заједницама, али исто тако и велико незадовољство односом државе Републике Словеније према Србима и непризнавањем као мањинског народа.

У знак пажње и сјећања на посјету Културном друштву Брдо је градоначелнику града Бањалуке је био уручен симболичан поклон – нотни запис српске химне Боже правде. Симболика и значај се састоји у мање познатој чињеници да је словеначки композитор и диригент Даворин Јенко, који је рођен недалеко од Крања, управо творац композиције Боже правде. Даворин Јенко (1835-1914) је рођен десетак километара од Крања у малом мјесту Дворје. Пјесма која је преживјела бурне историјске тренутке је своју мелодију захваљујући композитору Даворину Јенку сачувала све до данас.

текст: Миодраг Кондић

фото: Александар Чавић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније