Gradonačelnik Banja Luke u posjeti Kulturnom društvu Brdo

Gradonačelnik Banja Luke u posjeti Kulturnom društvu Brdo

Kranj i Banjaluka, gradovi koji gaje partnerske odnose od 2006. godine su razlog više da su se gradonačelnici ovih gradova sreli i pobratimske odnose ojačali prilikom susreta u Kulturnom društvu Brdo u Kranju, u četvrtak 7.10.2021 godine.

U ime Kulturnog društva Brdo, domaćina susreta, se prvi prisutnima obratio predsjednik Brda, g. Mitar Vujinović, izražavajući veliku čast i zadovoljstvo što u ime srpske organizacije koja djeluje od davne 1994. godine ima priliku da prihvati značajnu i visoku posjetu. Vujinović je u uvodnom govoru pozdravio prisutne: župana MO Kranj Matjaža Rakovca te podžupana Janeza Černeta, gradonačelnika Banjaluke g. Draška Stanivukovića sa pratećom delegacijom, predsjednika Saveza srpskih društava g. Zlatomira Bodirožu, predsjednika Saveza Srba Slovenije g. Vladimira Kokanovića, prijatelja KD Brdo i vlasnika medijske kuće TSD g. Dalibora Višića, kao i ostale prisutne predstavnike srpskih organizacija u Sloveniji i predstavnike medija.

Gospodin Rakovec je, uvažavajući gradonačelnika Banjaluke i sve prisutne, u svom obraćanju koristio srpski jezik. Govorio o dugoj saradnji i suživotu srpskog i slovenačkog naroda u Kranju, naglašavajući dobru saradnju sa srpskim organizacijama koje doprinose šarenolikosti grada. Ističe da će se zalagati da se saradnja sa gradom Banja Luka intenzivira, što se od dva bratska grada i očekuje. Kranjski župan takođe podsjeća na multikulturalnost grada Kranja navodeći da će se truditi da se Banjalučani koji tu žive i rade osjećaju prijatno.

Prilog prijateljske medijske kuće TSD

Gradonačelnik Stanivuković je obraćanje započeo kazujući da je on danas i domaćin županu Matjažu u prostorijama srpskog društva, a i gost grada Kranja. Govoreći prisutnima upozorava da je njegov posao obezbijediti bolje uslove za život u gradu koji vodi i time zadržati Banjalučane u svom gradu, ali isto tako želi svima koji iz različitih razloga žive u Kranju lokalna uprava omogući ravnopravne i dostojne uslove za život i rad.

„Zahvalan sam ovim ljudima što čuvaju i njeguju našu tradiciju, običaje i pismo, ali zahvalan sam i gradonačelniku Matjažu koji je velika podrška našem narodu koji ovde živi i to se zaista i osjeti. Za nas je podrška našeg naroda iz dijaspore jako važna, jer iako su možda svoju priliku za boljim životom pronašli izvan granica Republike Srpske, moraju znati da su u nju uvijek dobrodošli.“  -rekao je gradonačelnik.

Predstavnici srpskih organizacija, prije svega g. Bodiroža i g. Kokanović, su upoznali prisutne sa položajem Srba, kao naroda koji živi u Sloveniji. Naglašeno je veliko zadovoljstvo što se tiče saradnje sa lokalnim zajednicama, ali isto tako i veliko nezadovoljstvo odnosom države Republike Slovenije prema Srbima i nepriznavanjem kao manjinskog naroda.

U znak pažnje i sjećanja na posjetu Kulturnom društvu Brdo je gradonačelniku grada Banjaluke je bio uručen simboličan poklon – notni zapis srpske himne Bože pravde. Simbolika i značaj se sastoji u manje poznatoj činjenici da je slovenački kompozitor i dirigent Davorin Jenko, koji je rođen nedaleko od Kranja, upravo tvorac kompozicije Bože pravde. Davorin Jenko (1835-1914) je rođen desetak kilometara od Kranja u malom mjestu Dvorje. Pjesma koja je preživjela burne istorijske trenutke je svoju melodiju zahvaljujući kompozitoru Davorinu Jenku sačuvala sve do danas.

tekst: Miodrag Kondić

foto: Aleksandar Čavić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije