Четрнаеста међународна дјечја фолклоријада у Љубљани

Четрнаеста међународна дјечја фолклоријада у Љубљани

У организацији Културно умјетничког друштва „Младост” из Љубљане одржана је 7. октобра 2023. у Антоновом дому у Љубљани 14. међународна дјечја фолклоријада. Овом лијепом догађају присуствовало је преко триста гледалаца који су све вријеме давали велику подршку најмлађим члановима фолклорних група из друштава која су учествовала на овом догађају.

На самом почетку Фолклоријаде водитељка програма Тамара Њењић поздравила је све посјетиоце и учеснике у програму, а затим најавила прве извођаче, а то су били најмлађи чланови фолклорне секције КУД „Младост”, „Цицибани”, који су уз помоћ Анђеле Серенчеш и Александре Ћирковић, које иначе раде са овом групом, одиграли сплет дјечјих игара и пјесама из Србије, а музичку подршку давао је Лука Рељић, свирајући на хармоници. Аутор кореографије и умјетнички руководилац је Бојан Антонић, а музички аранжман урадио Лука Рељић.

У другој тачци програма представили су се најмлађи фолклораши, такозвани „Малишани” из Српског културног друштва „Слога” из Нове Горице. Прије самог наступа Тамара Њењић је рекла неколико ријечи о овом друштву: „Од оснивања до данас Српско културно друштво „Слога“ непрекидно јача и шири своју активност, дослједно и принципијелно слиједећи своју мисију која је била и остала: очување идентитета, традиције и културе Срба који живе на просторима Северно приморске регије, односно у Новој Горици и околини. Друштво је основано 22. октобра 1995. године, средином деценије која је обиловала најдраматичнијим догађајима у новијој српској историји, одсудним за Србију, српски народ и опстанак српског етничког и националног бића”. Представљајући се љубљанској публици одиграли су игре из Левча. Аутори кореографије и умјетнички руководиоци су Сара Јањић и Момчило Дамјановић, музички аранжман је дјело Александре Лукић.

Најављујући трећу тачку програма Тамара Њењић је навела неколико података о Српском културном друштву „Завичај” из Клагенфурта, Аустрија. СКД „Завичај” основано је 1996. године, са намјером да очува традицију и народне обичаје. Најбитнији циљ друштва је окупљање дјеце и омладине на једном мјесту, те им приближити српске обичаје, културу и језик. Друштво броји око стотину играча подијељених у четири ансамбла – цицибане, омладинце, извођаче и рекреативце. Наступају у локалним заједницама Аустрије, гостују у Словенији, Италији и у матици. У првом наступу фолклораша из Клагенфурта представила се млађа дјечја група која је одиграла игре из централне Србије. Кореографију је урадио и поставио Марко Смоловић, који је уједно у умјетнички руководилац група. Музички аранжман урадио Дарко Ћитић.

  • Из иностранства, тачније из матице Србије, дошли су чланови Фолклорног ансамбла „Карановац” из Краљева, са којима иначе КУД „Младост” Љубљана има веома добру сарадњу. Прије него што су изишли на сцену, водитељка је у неколико ријечи представила ово друштво и навела: „Фолклорни ансамбл „Карановац” је најмлађи ансамбл града Краљева, али за то вријеме је успио да окупи преко четири стотине чланова вјерних српској култури и традицији. Иако млад ансамбл, Карановац је највећа краљевачка породица која функционише у новој хали спортова у феноменалним просторијама за рад једног овако великог ансамбла. За то вријеме Карановац је поред много наступа и турнеја по скоро цијелој Србији, презентовао српску културу и по Америци, у Чикагу Њујорку и Њу Џерсију, као и по градовима Европе, а то су Венеција, Милано, Верона, Барселона, Праг, Беч, Крањ, Хаилброн, Велинград, Љубљана, Штутгарт, Охрид, Приморско, Битолј, Китен, Будимпешта, Гепинген, Босанска Градишка, Кан, Неос Мармарас, Требиње, Херцег Нови, Париз, Аустријски Алпи, Лондон итд…”. У свом првом наступу на овом догађају представили су се са играма из Лесковца, кореографијом коју је урадио Марко Љубојевић, а музички аранжман Дарко Ћитић. Умјетнички руководиоци групе су Немања Главчић, Анастасија Ђорић, Марко Станић и Миа Пантовић. Публика је са одушевљењем пратила њихов наступ и бурним аплаузом поздравила госте из Краљева.

Из Радовљице су дошли најмлађи фолклораши Културно просвјетног спортског и хуманитарног друштва „Вук Караџић”, за које је у уводу речено: „Културно просвјетно спортско и хуманитарно друштво „Вук Караџић” из Радовљице ради већ од 1994. године са различитим секцијама. Са дјечјом групом се учимо заједно о српској култури и традицији, језику и обичајима. Све смо то лијепо упаковали у једну кореографију, овог пута из Западне Славоније. Уз пјесму и игру стварају се нова пријатељства, што нам је и најбитније. Радујемо се сваком доласку и гостовању, јер то значи да ћемо упознати нове другаре и заједно се дружити. Дјеца своју кореографију изводе први пут у новој сезони са пуно нових чланова, тако да би вас замолила за један велики аплауз, као велику подршку најмлађима.” Након увода о друштву на сцени су се појавили млади фолклораши који су одиграли игре из западне Славоније. Аутор кореографије и умјетнички руководилац је Дора Самарџија, а аутор музичког аранжмана Жанијел Шубља.

У овом лијепом догађају учествовали су и млади чланови Културног друштва „Брдо” из Крања. У најави њиховог наступа речено је: „Културно друштво „Брдо” је основано 1994. године. Од самог оснивања се бави нјеговањем и очувањем српске традиције. Највећи понос друштва тренутно су школа фолклора, дјечји и омладински ансамбл који броје више од стотину чланова. Учесници смо многобројних фестивала, турнеја, такмичења и следеће године поносно славимо тридесет година нашег постојања”. На овој „Фолклоројади” представили су се играма из Лесковца, а аутор кореографије је Милан Гламочанин, умјетнички руководиоци су Јована Оштир и Дарја Дел Фабро, аутор музичког аранжмана Жанијел Шубља.

На овогодишњој 14. међународној дјечјој фолклоријади учествовали су и најмлађи фолклораши из Српског културног друштва „Ново Место” из Новог Места, и то са сплетом дјечјих игара састављених од „Хајде са мном да играш”, „У Милице у Милице дуге трепавице” и „Вишњичица род родила”. Аутор кореографије и умјетнички руководилац групе је Мирослав Николић.

Гости из Клагенфурта добили су још једну прилику да се представе, овај пут са старијом дјечјом групом, која је одиграла игре из Кобишнице. Аутор и умјетнички руководилац и ове кореографије је Марко Смоловић, а музички аранжман припада Дарку Ћитићу.

Чланови Фолклорног ансамбла „Карановац” из Краљева у свом другом наступу приказали су игре из Трстеника, Марко Љубојевић, а музички аранжман Душан Анђелковић. Умјетнички руководиоци групе су Немања Главчић, Анастасија Ђорић, Марко Станић и Миа Пантовић. Публика је веома топло поздравила и овај наступ гостију из Краљева.

На крају програма своје мјесто и вријеме добили су и старији чланови дјечје групе Културно умјетничког друштва „Младост”, који су одиграли игре из Владичиног Хана. Аутор кореографије и умјетнички руководилац групе је Бојан Антонић, а аутор музичког аранжмана Лука Рељић.

На самом крају овогодишње „Дјечје фолклоријаде” водитељка програма Тамара Њењић позвала је на бину Бојана Антонића, предсједника КУД „Младост” Љубљана, да се обрати присутнима и да подијели захвалнице и поклоне за учеснике у програму. Бојан Антонић је прво поздравио све присутне, а посебно Милинка Шпицу, конзула у Амбасади Републике Србије у Словенији. Захвалио се свим учесницима у програму, као и посјетиоцима и свима онима који су на било који начин допринијели да овај догађај протекне на најбољи начин.

На крају треба истаћи да је овај пројекат, односно „Четрнаесту међународну дјечју фолклоријаду финансијски подржао Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности, затим Градска општина Љубљана и Српска православна црквена општина Љубљана, која је омогућила да се вечера и дружење учесника и публике одржи у Парохијском дому. Свакако треба истаћи и велику подршку спонзора, који су на разне начине дали свој допринос, као и родитеља који су омогућили смјештај гостију из Краљева.

У веома веселој и опуштеној атмосфери Парохијског дома, уз живу музику, онако како се то најљепше може, завршен је овај догађај, у нади да ће и идућих година бити још љепше и на задовољство свих љубитеља фолклора, односно народне игре и пјесме.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније