ФОЛКЛОР: Српско коло на UNESCO листи културне баштине човјечанства

ФОЛКЛОР: Српско коло на UNESCO листи културне баштине човјечанства

Како пише на сајту UNESCO-а, српско коло је колективни плес који изводе плесачи који међусобно формирају ланац, и обично се крећу по кружној линији држећи се за руке. Изводи се уз пратњу музике на приватним и јавним окупљањима и „укључује чланове локалне заједнице.“

– Културно уметничка друштва и народно плесне трупе су такође важни носиоци и практичари овог плеса. Коло има важну интегративну друштвену функцију, негујући колективне идентитете и носи ознаку локалних и регионалних заједничких идентитета – саопштио је UNESCO.

Коло се игра током прослава најважнијих догађаја у животима појединаца и зеједница.

– Директно учешће је најчешћи начин преношења вештина, а вешти плесачи мотивишу друге играче. Међутим, може да се научи и преко образовних система, у балетским и музичким школама – пише на порталу „УНЕСЦО-а“.

Одлуку о упису кола донео је 7. децембра 2017. године Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 12. редовном заседању које се одржава на острву Чеџу, у Јужној Кореји, објавио је Етнографски музеј у Београду.

– UNESCO је на овај начин послао лепу поруку о Србији целом свету – каже Здравко Ранисавлљевић, предавач Етнокореологије на ФМУ и истиче да је део националног идентитета српског народа је препознат као вредна културна категорија.

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Музеја, процедура за упис традиционалне народне игре коло на Репрезентативну листу нематеријалног култруног наслеђа човечанства започета је на основу одлуке Националног комитета за нематеријално културно наслеђе у децембру 2015. године .

Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду припремио је номинацијски досије који је у марту 2016. године Министарство културе упутило у процедуру усвајања.

У саопштењу се наводи да је досије припремљен у сарадњи са предлагачима елемента за Унескову листу, Факултетом музичке уметности, Ансамблом традиционалних игара „Коло“ и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије.

Коло је најраспострањенија игра на територији целе Србије, а поред српског православног становништва, које га сматра обележјем националног идентитета, изводе га и друге етничке и конфесионалне заједнице.

Изводе га ланчано повезани играчи, уз музичку пратњу, коју играчи прате изводећи различите врсте корака.

„Упис елемента на Унескову листу значи да ће овај део нематеријалног културног наслеђа постати међународно видљивији, али и да ће различите заједнице јасније увидети да деле заједничко наслеђе, подстаћи их да у већој мери комуницирају и буду спремне да учествују у заједничким активностим, програмима и пројектима за очување и преношење елемента“, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Блиц.рс

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније