Фестивал фолклорних група ССДС

Фестивал фолклорних група ССДС

У организацији Савеза српских друштава Словеније одржан 21. фестивал фолклорних група ССДС

Фестивал је одржан 11. марта 2023. у Храму културе Игнација Борштника у Церкљу на Горењскем пред скоро четиристо посетилаца. На почетку програма присутнима и гостима обратила се Снежана Максимовић, водитељка програма, која је у свом поздравном говору навела: „Поштовани посетиоци, драги гости, цењени љубитељи српске игре и песме, добро вече и добро дошли на 21. фестивал фолклорних ансамбала Савеза српских друштава Словеније. Прошао је један дуги период од кад смо били у овој сали, истим поводом због којег смо се окупили и вечерас. Овај фестивал су квалификације за 25. европску смотру српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, који ће се одржати 27. и 28. маја у Новом Саду и 1. европску смотру дечјег фолклора дијаспоре и Срба у региону, која ће бити 8. априла 2023. у Врњачкој Бањи. Видећете и ансамбле који ће наступити и у ревијалном делу програма. Програм ансамбала оцењиваће стружни жири, Љубомир Вујчин. Са нама су вечерас и драги гости, па прво поздрављам господина Дејана Савића, првог саветника за културу председника Републике Србије Александра Вучића. Поздрављам Ђорђа Алексића и Мирољуба Несторовића из Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, поздрављам Александра Гаталицу, првог саветника и аташеа за културу Амбасаде Републике Србије у Словенији, поздрављам Милинка Шпицу, конзула у Амбасади Републике Србије у Љубљани, поздрављам Биљану Мариловић министра саветника у Амбасади Босне и Херцеговине, поздрављам Јанеза Чернета, заменика градоначелника Крања, поздрављам Франца Чебула, начелника општине Церкље на Горењскем, такође поздрављам Златомира Бодирожу, председника Савеза српских друштава Словеније и Митра Вујиновића, одборника у Градској општини Крањ и председника Културног друштва „Брдо” Крањ, које је помогло у организацији и реализацији овог Фестивала. Захваљујем се Јавном фонду Републике Словеније за културне делатности, који је финансијски подржао овај Фестивал, као и свима онима који су на било који начин помогли да се овај догађај реализује”.

Након уводног говора водитељка је позвала госте да се обрате присутнима и учесницима у програму. Први се домаћинима, публици и извођачима обратио Дејан Савић, први саветник за културу председника Србије Александра Вучића, који је у свом надахнутом говору рекао: „Драга браћо и сестре, драги пријатељи, поштовани представници словеначких власти, поштовани представници наших власти, поштовани представници Амбасада Србије и Босне и Херцеговине, велика ми је част и задовољство што сам овде и велика ми је част да у своје име и превасходно у име председника Републике Александра Вучића поздравим овај цењени скуп и јако важан и значајан догађај, не само за наше Србе у региону, него и за све оно што ова држава и наша држава заједнички чине, да би ми, без обзира с које стране границе, управо оваквим манифестацијама допринели да се односи двеју земаља држе на највишем могућем нивоу. Ја сам имао прилику пре неколико месеци, јер сам и сам уметник, долазио у Оперу у Љубљани, да се упознам са сјајним људима који овде воде наша фолклорна друштва и Савез, и на лицу места упознао, и могу да тврдим колико је то труда, колико је напора, и колико је то добре воље и с љубављу здружено све ово, да би данас изгледало овако како изгледа. Са друге стране држава Србија има веома озбиљне планове када је култура у питању и када је култура међу нашом дијаспором, међу нашим људима у иностранству и другим земљама, поготово у региону. Култура је нешто што дефинише нацију, култура је оно што чини основну супстанцу, одређује наш идентитет. На култури се мора посебно много и истрајно радити. Држава Србија намерава да у скорој будућности отвори културни центар у Љубљани. У том правцу је и постављен Александар Гаталица за аташеа за културу у Амбасади Републике Србије. Са друге стране, председник, с тим што је пренео, ево сада, најбоље жеље и жеље за успех оваквог фестивала и свих других манифестација које организујете ви овде у Словенији, нагласио потребу да у наредном периоду и лично дође и буде присутан управо овде међу вама, и наравно прилику и да се ви сретнете с њим. Он ће том приликом свакако посетити наша друштва. Оно што је такође важно јесте да је наша Амбасада овде озбиљна, вредна, ангажована, културне манифестације се одржавају једна за другом, тако да врата наше Амбасаде и ваше, су вама увек отворена. Мени је драго што сам овде на овој сјајној манифестацији и ја вам желим свима успеха, нека вам ова манифестација и све сличне протекне у најбољем реду. Живели!

Присутним се затим обратио и Милинко Шпица, конзул у Амбасади Републике Србије у Словенији, који је у својој беседи рекао: „У име Амбасаде Србије и у своје лично име, желим да поздравим све госте, фолклорне групе и извођаче и домаћине који су организовали ову сјајну манифестацију. Желим овом приликом да истакнем значај оваквих манифестација, нарочито у очувању наше културе, традиције и обичаја. Амбасада Републике Србије у Словенији увек је помагала и увек ће помагати у организацији оваквих и сличних манифестација. Нећу да дужим, велика ми је част да отворим 21. фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније. Нека вам манифестација протекне онако како треба”.

Послије уводних поздрава, говора и отварања Фестивала, водитељка програма најавила је прву тачку програма, односно прву фолклорну групу, а то су били чланови старијег дечјег ансамбла из Културног друштва „Брдо” из Крања, који су одиграли кореографију под називом „Ђенана отишла на воденица” – Игре из Црне Траве, аутор кореографије Милан Гламочанин, музички аранжман Жанијел Шубља. Уметнички руководилац Милан Гламочанин. Друштво је учествовало у такмичарском делу програма.

На ред је дошао још један старији дечји ансамбл, и то из Српског друштва „Др Младен Стојановић” Велење. У свом наступу приказали су игре из Груже”. Аутор кореографије и уметнички руководилац Данијела Митровић. Друштво учествовало  такмичарски.

Старији дечји ансамбл Српског културно уметничког друштва „Видовдан” Љубљана публици се преставио кореографијом која носи назив „Влашке игре из Халова”. Аутор кореографије Данијел Серчић, музички аранжман урадио Здравко Ранисављевић, а уметнички руководилац групе је Данијел Серчић. И ова фолклорна група учествовала је у такмичарском делу.

Из Новог Места стигли су најмлађи фолклораши, чланови млађег дечјег ансамбла Српског културног друштва „Ново Место” Ново Место, који су одиграли „Сплет српских дечјих игара”. Аутор кореографије, музичког аранжмана и уметнички руководилац групе је Мирослав Николић. Друштво је учествовало такмичарски.

Старији дечји ансамбл Културно уметничког друштва КУД „Младост” Љубљана отворио је ревијални део програма, приказујући кореографију „Сплет игара из централне Србије”. Аутор кореографије Бојан Антонић, музички аранжман Дејан Панић, уметнички руководилац Бојан Антонић.

Играма и песмом преселило се из централног дела Србије у ужички крај, а фолклораши ветеранске фолклорне групе Српског културног друштва „Петар Кочић” Крањ представило се кореографијом под називом „Недељом ми долазио Миле” – Игре и песме из ужичког краја. Аутор кореографије Снежана Максимовић, аутор музичког аранжмана Борислав Дамјанић, уметнички руководилац Снежана Максимовић.

Из Чрномеља су дошли чланови извођачког ансамбла Културно уметничког друштва „Бела Крајина” Чрномељ, а одиграли су кореографију „Оро се вије крај манастира” – Игре из Босилеградског Крајишта”. Аутор кореографије Бојан Раковић, музички аранжман Стефан Вујасин, уметнички руководиоци Бојан Раковић и Сњежана Бранисављевић.

У другом делу такмичарског програма наступили су извођачки ансамбли, први су се публици представили чланови фолклорне групе Српског културног друштва „Сава” Храстник, који су приказали кореографију под називом „Песме и игре из Београдске Посавине”. Аутор кореографије Милан Радовановић, музички аранжман урадио Дарко Ћитић, а уметнички руководилац је Снежана Максимовић.

Из Новог Места стигла је још једна фолклорна група, и то извођачки ансамбл Српског културног друштва „Ново Место” Ново Место, који су одиграли „Игре из Беле Крајине”. Аутор кореографије Мирко Арамбашић, музички аранжман Драгомир Арамбашић, а уметнички руководилац Мирослав Николић.

Такође је и из Велења дошла још једна фолклорна група, чланови извођачког ансамбла Српског друштва „Др Младен Стојановић” Велење, а публици су се представили кореографијом „Игре са Змијања”. Аутор кореографије и уметнички руководилац групе је Зоран Јауз.

Фолклораши извођачког ансамбла Српског културног друштва „Слога” Нова Горица одиграли су кореографију која носи назив „Момче седи на брега” – Игре из Косовског Поморавља”. Аутор кореографије Милан Гламочанин, а аутор музичког аранжмана Дарко Ћитић. Уметнички руководилац ансамбла је Биљана Савић

Кореографијом „Песме и игре из Драгачева” представили су се фолклораши, чланови извођачког ансамбла, Културно просветног, спортског и хуманитарног друштва” „Вук Караџић” Радовљица. Аутор кореографије Дамир Шиповац, аутор музичког аранжмана Жанијел Шубља, а уметнички руководилац ансамбла Адријана Шућур.

Из Љубљане је стигла још једна фолклорна група, и то чланови извођачког ансамбла Српског културно уметничког друштва „Видовдан”, који су приказали кореографију под називом „Народне игре из Ваљевске Колубаре”. Аутор кореографије Јанко Димитријевић, музички аранжман Здравко Ранисављевић, уметнички руководилац ансамбла Жељко Крсмановић.

Тиме је завршен и други такмичарски део, а уједно и програм учешћа фолклорних група. Снежана Максимовић је позвала на бину Златомира Бодирожу, председника Савеза српских друштава Словеније, који се захвалио гостим и публици на присутности и праћењу програма, као и извођачима на разноврсном и богатом програму. Истакао је значај оваквих манифестација и догађаја за очување и неговање српске културне баштине.

Након тога Златомир Бодирожа је поделио захвалнице свим друштвима који су учествовали на 21. фестивалу фолклорних група Савеза српских друштава Словеније.

Послије завршеног програмског дела Фестивала, одржан је састанак руководилаца фолклорних група са Љубомиром Милетом Вујчином, који је свим фолклорним групама предочио своје оцене и мишљење о наступу сваке групе појединачно, а посебно за оне који су учествовали у такмичарском делу. Оцене ће свакако помоћи да се отклоне евентуални недостаци и да се они ансамбли, који ће учествовати на Европским смотрама, што боље припреме.

Дружење учесника и публике настављено је у суседној спортској дворани уз музику „Треће смене”.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније