Festival folklornih grupa SSDS

Festival folklornih grupa SSDS

U organizaciji Saveza srpskih društava Slovenije održan 21. festival folklornih grupa SSDS

Festival je održan 11. marta 2023. u Hramu kulture Ignacija Borštnika u Cerklju na Gorenjskem pred skoro četiristo posetilaca. Na početku programa prisutnima i gostima obratila se Snežana Maksimović, voditeljka programa, koja je u svom pozdravnom govoru navela: „Poštovani posetioci, dragi gosti, cenjeni ljubitelji srpske igre i pesme, dobro veče i dobro došli na 21. festival folklornih ansambala Saveza srpskih društava Slovenije. Prošao je jedan dugi period od kad smo bili u ovoj sali, istim povodom zbog kojeg smo se okupili i večeras. Ovaj festival su kvalifikacije za 25. evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, koji će se održati 27. i 28. maja u Novom Sadu i 1. evropsku smotru dečjeg folklora dijaspore i Srba u regionu, koja će biti 8. aprila 2023. u Vrnjačkoj Banji. Videćete i ansamble koji će nastupiti i u revijalnom delu programa. Program ansambala ocenjivaće stružni žiri, Ljubomir Vujčin. Sa nama su večeras i dragi gosti, pa prvo pozdravljam gospodina Dejana Savića, prvog savetnika za kulturu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Pozdravljam Đorđa Aleksića i Miroljuba Nestorovića iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, pozdravljam Aleksandra Gatalicu, prvog savetnika i atašea za kulturu Ambasade Republike Srbije u Sloveniji, pozdravljam Milinka Špicu, konzula u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, pozdravljam Biljanu Marilović ministra savetnika u Ambasadi Bosne i Hercegovine, pozdravljam Janeza Černeta, zamenika gradonačelnika Kranja, pozdravljam Franca Čebula, načelnika opštine Cerklje na Gorenjskem, takođe pozdravljam Zlatomira Bodirožu, predsednika Saveza srpskih društava Slovenije i Mitra Vujinovića, odbornika u Gradskoj opštini Kranj i predsednika Kulturnog društva „Brdo” Kranj, koje je pomoglo u organizaciji i realizaciji ovog Festivala. Zahvaljujem se Javnom fondu Republike Slovenije za kulturne delatnosti, koji je finansijski podržao ovaj Festival, kao i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj događaj realizuje”.

Nakon uvodnog govora voditeljka je pozvala goste da se obrate prisutnima i učesnicima u programu. Prvi se domaćinima, publici i izvođačima obratio Dejan Savić, prvi savetnik za kulturu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u svom nadahnutom govoru rekao: „Draga braćo i sestre, dragi prijatelji, poštovani predstavnici slovenačkih vlasti, poštovani predstavnici naših vlasti, poštovani predstavnici Ambasada Srbije i Bosne i Hercegovine, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde i velika mi je čast da u svoje ime i prevashodno u ime predsednika Republike Aleksandra Vučića pozdravim ovaj cenjeni skup i jako važan i značajan događaj, ne samo za naše Srbe u regionu, nego i za sve ono što ova država i naša država zajednički čine, da bi mi, bez obzira s koje strane granice, upravo ovakvim manifestacijama doprineli da se odnosi dveju zemalja drže na najvišem mogućem nivou. Ja sam imao priliku pre nekoliko meseci, jer sam i sam umetnik, dolazio u Operu u Ljubljani, da se upoznam sa sjajnim ljudima koji ovde vode naša folklorna društva i Savez, i na licu mesta upoznao, i mogu da tvrdim koliko je to truda, koliko je napora, i koliko je to dobre volje i s ljubavlju združeno sve ovo, da bi danas izgledalo ovako kako izgleda. Sa druge strane država Srbija ima veoma ozbiljne planove kada je kultura u pitanju i kada je kultura među našom dijasporom, među našim ljudima u inostranstvu i drugim zemljama, pogotovo u regionu. Kultura je nešto što definiše naciju, kultura je ono što čini osnovnu supstancu, određuje naš identitet. Na kulturi se mora posebno mnogo i istrajno raditi. Država Srbija namerava da u skoroj budućnosti otvori kulturni centar u Ljubljani. U tom pravcu je i postavljen Aleksandar Gatalica za atašea za kulturu u Ambasadi Republike Srbije. Sa druge strane, predsednik, s tim što je preneo, evo sada, najbolje želje i želje za uspeh ovakvog festivala i svih drugih manifestacija koje organizujete vi ovde u Sloveniji, naglasio potrebu da u narednom periodu i lično dođe i bude prisutan upravo ovde među vama, i naravno priliku i da se vi sretnete s njim. On će tom prilikom svakako posetiti naša društva. Ono što je takođe važno jeste da je naša Ambasada ovde ozbiljna, vredna, angažovana, kulturne manifestacije se održavaju jedna za drugom, tako da vrata naše Ambasade i vaše, su vama uvek otvorena. Meni je drago što sam ovde na ovoj sjajnoj manifestaciji i ja vam želim svima uspeha, neka vam ova manifestacija i sve slične protekne u najboljem redu. Živeli!

Prisutnim se zatim obratio i Milinko Špica, konzul u Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji, koji je u svojoj besedi rekao: „U ime Ambasade Srbije i u svoje lično ime, želim da pozdravim sve goste, folklorne grupe i izvođače i domaćine koji su organizovali ovu sjajnu manifestaciju. Želim ovom prilikom da istaknem značaj ovakvih manifestacija, naročito u očuvanju naše kulture, tradicije i običaja. Ambasada Republike Srbije u Sloveniji uvek je pomagala i uvek će pomagati u organizaciji ovakvih i sličnih manifestacija. Neću da dužim, velika mi je čast da otvorim 21. festival folklornih grupa Saveza srpskih društava Slovenije. Neka vam manifestacija protekne onako kako treba”.

Poslije uvodnih pozdrava, govora i otvaranja Festivala, voditeljka programa najavila je prvu tačku programa, odnosno prvu folklornu grupu, a to su bili članovi starijeg dečjeg ansambla iz Kulturnog društva „Brdo” iz Kranja, koji su odigrali koreografiju pod nazivom „Đenana otišla na vodenica” – Igre iz Crne Trave, autor koreografije Milan Glamočanin, muzički aranžman Žanijel Šublja. Umetnički rukovodilac Milan Glamočanin. Društvo je učestvovalo u takmičarskom delu programa.

Na red je došao još jedan stariji dečji ansambl, i to iz Srpskog društva „Dr Mladen Stojanović” Velenje. U svom nastupu prikazali su igre iz Gruže”. Autor koreografije i umetnički rukovodilac Danijela Mitrović. Društvo učestvovalo  takmičarski.

Stariji dečji ansambl Srpskog kulturno umetničkog društva „Vidovdan” Ljubljana publici se prestavio koreografijom koja nosi naziv „Vlaške igre iz Halova”. Autor koreografije Danijel Serčić, muzički aranžman uradio Zdravko Ranisavljević, a umetnički rukovodilac grupe je Danijel Serčić. I ova folklorna grupa učestvovala je u takmičarskom delu.

Iz Novog Mesta stigli su najmlađi folkloraši, članovi mlađeg dečjeg ansambla Srpskog kulturnog društva „Novo Mesto” Novo Mesto, koji su odigrali „Splet srpskih dečjih igara”. Autor koreografije, muzičkog aranžmana i umetnički rukovodilac grupe je Miroslav Nikolić. Društvo je učestvovalo takmičarski.

Stariji dečji ansambl Kulturno umetničkog društva KUD „Mladost” Ljubljana otvorio je revijalni deo programa, prikazujući koreografiju „Splet igara iz centralne Srbije”. Autor koreografije Bojan Antonić, muzički aranžman Dejan Panić, umetnički rukovodilac Bojan Antonić.

Igrama i pesmom preselilo se iz centralnog dela Srbije u užički kraj, a folkloraši veteranske folklorne grupe Srpskog kulturnog društva „Petar Kočić” Kranj predstavilo se koreografijom pod nazivom „Nedeljom mi dolazio Mile” – Igre i pesme iz užičkog kraja. Autor koreografije Snežana Maksimović, autor muzičkog aranžmana Borislav Damjanić, umetnički rukovodilac Snežana Maksimović.

Iz Črnomelja su došli članovi izvođačkog ansambla Kulturno umetničkog društva „Bela Krajina” Črnomelj, a odigrali su koreografiju „Oro se vije kraj manastira” – Igre iz Bosilegradskog Krajišta”. Autor koreografije Bojan Raković, muzički aranžman Stefan Vujasin, umetnički rukovodioci Bojan Raković i Snježana Branisavljević.

U drugom delu takmičarskog programa nastupili su izvođački ansambli, prvi su se publici predstavili članovi folklorne grupe Srpskog kulturnog društva „Sava” Hrastnik, koji su prikazali koreografiju pod nazivom „Pesme i igre iz Beogradske Posavine”. Autor koreografije Milan Radovanović, muzički aranžman uradio Darko Ćitić, a umetnički rukovodilac je Snežana Maksimović.

Iz Novog Mesta stigla je još jedna folklorna grupa, i to izvođački ansambl Srpskog kulturnog društva „Novo Mesto” Novo Mesto, koji su odigrali „Igre iz Bele Krajine”. Autor koreografije Mirko Arambašić, muzički aranžman Dragomir Arambašić, a umetnički rukovodilac Miroslav Nikolić.

Takođe je i iz Velenja došla još jedna folklorna grupa, članovi izvođačkog ansambla Srpskog društva „Dr Mladen Stojanović” Velenje, a publici su se predstavili koreografijom „Igre sa Zmijanja”. Autor koreografije i umetnički rukovodilac grupe je Zoran Jauz.

Folkloraši izvođačkog ansambla Srpskog kulturnog društva „Sloga” Nova Gorica odigrali su koreografiju koja nosi naziv „Momče sedi na brega” – Igre iz Kosovskog Pomoravlja”. Autor koreografije Milan Glamočanin, a autor muzičkog aranžmana Darko Ćitić. Umetnički rukovodilac ansambla je Biljana Savić

Koreografijom „Pesme i igre iz Dragačeva” predstavili su se folkloraši, članovi izvođačkog ansambla, Kulturno prosvetnog, sportskog i humanitarnog društva” „Vuk Karadžić” Radovljica. Autor koreografije Damir Šipovac, autor muzičkog aranžmana Žanijel Šublja, a umetnički rukovodilac ansambla Adrijana Šućur.

Iz Ljubljane je stigla još jedna folklorna grupa, i to članovi izvođačkog ansambla Srpskog kulturno umetničkog društva „Vidovdan”, koji su prikazali koreografiju pod nazivom „Narodne igre iz Valjevske Kolubare”. Autor koreografije Janko Dimitrijević, muzički aranžman Zdravko Ranisavljević, umetnički rukovodilac ansambla Željko Krsmanović.

Time je završen i drugi takmičarski deo, a ujedno i program učešća folklornih grupa. Snežana Maksimović je pozvala na binu Zlatomira Bodirožu, predsednika Saveza srpskih društava Slovenije, koji se zahvalio gostim i publici na prisutnosti i praćenju programa, kao i izvođačima na raznovrsnom i bogatom programu. Istakao je značaj ovakvih manifestacija i događaja za očuvanje i negovanje srpske kulturne baštine.

Nakon toga Zlatomir Bodiroža je podelio zahvalnice svim društvima koji su učestvovali na 21. festivalu folklornih grupa Saveza srpskih društava Slovenije.

Poslije završenog programskog dela Festivala, održan je sastanak rukovodilaca folklornih grupa sa Ljubomirom Miletom Vujčinom, koji je svim folklornim grupama predočio svoje ocene i mišljenje o nastupu svake grupe pojedinačno, a posebno za one koji su učestvovali u takmičarskom delu. Ocene će svakako pomoći da se otklone eventualni nedostaci i da se oni ansambli, koji će učestvovati na Evropskim smotrama, što bolje pripreme.

Druženje učesnika i publike nastavljeno je u susednoj sportskoj dvorani uz muziku „Treće smene”.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije