Етно радионица пјевања

Етно радионица пјевања

Савез српских друштава Словеније и Српско културно друштво „Сава” Храстник припремили и извели Семинар за умјетничке руководиоце пјевачких група – Етно радионицу пјевања

Семинар је одржан 23. и 24. октобра 2021. у Храстнику и намијењен је руководиоцима и члановима пјевачких група, као и члановима фолклорних група који у својим кореографијама имају пјевање. С обзиром на тренутну ситуацију везану на епидемију Коивд-19, као и свим проблемима и потешкоћама изазваним мјерама за сузбијање епидемије, семинар је одржан са мањим бројем полазника него што је то уобичајено, мада треба навести и одређену пасивност као и страх друштава да у оваквим приликама било шта раде или организују. Ипак, и поред тога, полазници Семинара су својим присуством и активним учешћем на Семинару – Етно радионици пјевања показали велико интересовање за садржај Семинара и тиме омогућили да Семинар буде успјешно реализован.

Српско културно друштво „Сава“ Храстник било је иницијатор организовања Семинара, односно реализације овог пројекта Савеза српских друштава Словеније и обезбиједило оптималне услове за нормалан и функционалан рад Семинара – Етно радионице пјевања, простори Омладинског центра Храстник (Mladinski center Hrastnik), били су добро припремљени и идеални за овакву врсту догађаја, а водство друштва, са Цвијетином Нешковићем на челу, потрудило се да се полазници осјећају веома пријатно и да могу радити на најбољи и најефикаснији начин, а својим гостопримством још једном показали да су спремни и способни организовати велике и важне догађаје, што су више пута то и потврдили. Треба посебно нагласити да Савез српских друштава није имао никаквих трошкова у вези споменутих простора и дугује велику захвалност Омладинском центру Храстник за уступљене просторе.

Етно радионицу пјевања водила је, као предавач и учитељ пјевања, Снежана Максимовић, која иначе ради са пјевачким групама у више друштава, тако да је одлука да она води Семинар била у потпуности оправдана, што доказује и начин њеног рада као и ангажованост и спремност полазника да што више науче  истечено знање употријебе за будући рад у својим друштвима. Са много енергије и ентузијазма радило се на најбољи и у датом тренутку најприхватљивији начин, а вођа Семинара се трудила да своје знање, искуство и умијеће пренесе на полазнике, а они су опет упијали сваки њен предлог и сугестију.

Семинар, односно Етно радионица пјевања, почео је у суботу 23. октобра 2021. прије подне окупљањем полазника који су дошли из Велења, Крања и Храстника. Након обављених формалности око пријављивања, евиденције полазника и подјеле материјала почело се са радом по групама, посебно су радиле женска и мушка пјевачка група полазника.

Сам програм Семинара, који је спремила и предложила Снежана Максимовић,  био је сачињен из двије теме и то: Традиционалне српске пјесме једногласног и двогласног типа из разних области, и „Разговора” на тему посвјећености пјевачког рада у фолклорним ансамблима.

Иначе рад Семинара се одвијао по блоковима, првог дана обрађене су пјесме из два блока. Први блок, у коме су наизмјенично радиле женска и мушка група полазника, садржавао је пјесме из које су биле чиниле пјевачко наслијеђе Срба у Горњем Банату, затим пјесме из Буковице, па поново пјесме из других дијелова Баната, пјесме из Јања и пјесме из западне Славоније. Без обзира што су неке пјесме по свом карактеру биле намијењене женском или мушком пјевању, обје групе су подједнако обрадиле све пјесме из све три блока.

Након првог блока и паузе за ручак настављен је рад „Разговором“ – округли сто, на тему посвјећености пјевачког рада у фолклорним ансамблима гдје се разговарало о раду по друштвима и значају и улози пјевања у кореографијама фолклорних група, јер многе игре имају у свом извођењу и пјевање, негдје више, негдје мање. Вођа Радионице је износила своја искуства из свог досадашњег дугогодишњег рада а полазници су опет казивали о искуствима из својих друштава, тако да су могли и на теоретски начин понешто сазнати и потреби постојања пјевачких група.

У другом боку представљене су и обрађене пјесме из Босанске Крајине, затим посебно пјесме са Змијања, па онда пјесме из Жегара, а нису изостале ни пјесме са Косова и Метохије, да би се други блок завршио обрадом пјесама из Ужица.

Други дан Семинара, односно недјеља 24. октобра 2021, почео је такође окупљањем полазника и почетком рада на трећем блоку пјесама. У овом блоку полазници Семинара су се упознали и обрадили пјесме из Гламоча, затим пјесме из Челарева, па онда пјесме са Кордуна, из Војводине и на крају пјесме из Шумадије. Опет, наравно наизмјенично, женска и мушка група.

Након што је обрађен и други блок услиједила је пауза за ручак, а затим се приступило понављању свих пјесама. Послије тога приступило се видео снимању материјала, односно репертоара, са Семинара који ће бити коришћен у будућем раду учесника у Семинару.

На само крају Семинара – Етно радионице пјевања Цвијетин Нешковић, предсједник СКД „Сава” Храстник подијелио је свим полазницима увјерења о учешћу на Семинару. 

На крају се може закључити да овакви Семинари још једном потврђују потребу и да их убудуће треба практиковати и дати им значај као и семинарима фолклорних група, односно народних игара., а томе иде у прилог и реакција и задовољство свих полазника, који су веома задовољни како условима, тако и квалитетом и начином рада вође Семинара и предавача Снежане Максимовић, која је и сама похвалила организатора у учеснике Семинара.

Савез српских друштава Словеније изражава захвалност свим учесницима, како полазницима тако и предавачу, као и СКД „Сава” Храстник и Омладинском центру Храстник, затим Јавном фонду Републике Словеније за културне дјелатности на финансијској подршци.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније