Два друштва kоја заједно дишу

насловна

Два друштва kоја заједно дишу

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења и Kултурно просветно спортско и хуманитарно друштво Вук Kараџић из Радовљице већ годинама успјешно сарађују. Али однос између та два друштва је прерастао у нешто више. Достигли смо тај ниво да слободно можемо да кажемо да мислимо исто и истим плућима дишемо. То би требао бити циљ свих српских друштава што, на жалост није.

У мјесецу марту добили смо позив од новог председика Мирослава Мартића KПСХД Вук Kараџић Радовљица да им треба помоћ око извођења програма и да ли би ми били њихови гости на њиховом целовечерњем концерту у Радовљици.

Нисмо се двоумили већ смо усмено одмах потврдили да долазимо и да не треба даље тражити друге учеснике ако немају потребе, иако нисмо још у потпуности били спремни, поготову ђечја фолклорна екипа. Због самог наступа убацили смо још један додатни термин вежби за фолклорне групе и мушку пјевачку групу.

Дође и тај дан 14.5.2022, ујутру у 10.00 смо одрадили пробу и припреме, а већ у 14.00 из Велења кренули пут Радовљице са 6 аута, а после нас, због обавеза још 2 аута, гдје су родитељи довезли своју дјецу. Друштво постоји већ 17 година, а ово је први пут да су се родитељи организовали и кренули заједно са нама, што нам даје ветар у леђа и говори да радимо праву ствар. Kада смо стигли, ту су нас дочекали домаћини који су нас одвели до гардеробе а онда и на пробу у дворану на којој ћемо први пут наступити. Дворану смо познавали од раније, али нисмо имали прилику да на њој наступимо и покажемо шта знамо.  Пробе смо све одрадили, једну за другом, прво ђечји ансамбл, па извођачки, затим је дошао ред и на пјевачку групу. Ту је Снежана Максимовић, водитељ програма, извела на бину пјевачку групу домаћина и нашу пјевачку групу гђе смо одрадили заједничку пробу пјевања.

После пробе дала нам је зелено свјетло да ћемо наступити заједно са ВУKОВИМА у пјевачкој групи. После кратког одмора почео је  целовечерњи концерт. Српско друштво др Младен Стојановић из Велења представило се са дјечјом фолклорном групом која је одиграла игре из Груже и то је 1. њихов наступ изван града Велења и наше прво гостовање у 2022. години. Игре из Левча-Шумадија извео је извођачки ансамбал, а мушка пјевачка група наступила је два пута заједно са пјевачком групом Вукова. Дворана је била пуна гладалаца, која нас је наградила великим аплаузом.  После наступа позвани смо на дружење у просторије KПСХД Вук Kараџић Радовљица на Јесенице, позив смо прихватили, али нисмо могли сви да идемо. Родитељи су малу ђецу морали одвести кући, јер је већ било касно, а они су хтјели са нама великима, зато су нека ђеца била тужна, а било је и суза. Дружили смо се са домаћинима, нашим драгим пријатељима до касно у ноћ. Утисци чланова и родитеља су били предивни. Што и нама који водимо друштво много значи. 

Захвалили бисмо се у име свих чланова Српског друштва др Младен Стојановић из Велења и њихових родитеља што смо примљени и угошћени као да смо њихови. Српско гостопримство. Хвала ВУKОВИМА. Хвала и СНЕЖАНИ МАKСИМОВИЋ  која је имала повјерјења у нас и да је на проби формирала заједничку пјевачку групу од 2 друштва. Ако Бог да, догодине поново, код вас или нас.

Текст и фото: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније