Дугина огрлица

učesnici

Дугина огрлица

У организацији Српског културно просвјетног друштва „Свети Сава” из Крања одржано литерарно музичко вече

Литерарно музичко вече под називом „Дугина огрлица” одржано је 25. новембра 2022. у просторима СКПД „Свети Сава”. На почетку програма Душан Јовановић је рецитовао „Здравицу народу српском” од Добрице Ерића и Љубивоја Ршумовића. Након тога поздравио је све присутне, а међу њима и Златомира Бодирожу, предсједника Савеза српских друштава Словеније, и пожелио им добродошлицу на литерарно музичку приредбу која носи назив „Дугина огрлица” а која је посвећена српској лирској народној поезији. Захвалио се онима који су омогућили реализацију овог пројекта, а то су Јавни фонд RS за културне дјелатности, који је финансијски подржао пројекат и Градска општина Крањ.

Представљени су и учесници у програму, а то су: Николина Бенић, флаута, Мушка пјевачка група СКПД „Свети Сава”, Драгиша Лазовић и Владо Филић, као и Душан Јовановић, рецитатор и водитељ.

У свом уводном говору споменуо је лирске народне пјесме, које су настајале у анроду а које су стварали појединци који су нама непознати. Преносиле су се са генерације на генерацију, па се зато временом и мијењале. Свако ко их је некоме казивао могао је да дода нешто своје. Лирске пјесме су записане у збиркама али и запамћене од стране наших најстаријих чланова породице. Пјевале су се и казивале у различитим приликама, у оквиру породице и значајних догађаја у животу људи. Лирске народне пјесме могу бити: обредне, обичајне, митолошке, посленичке, љубавне, породичне, шаљиве.

Почело се са рецитацијама, Душан Јовановић је рецитовао двије митолошке и хришћанске пјесме „Фалила се звијезда Даница” и „Три су цвета у гори цветала” а затим и двије обредне и обичајне, односно коледарске пјесме „Добар вече, коледо!” и „Домаћине, коледо!”. Николина Бенић, млада музичарка, на флаути је одсвирала „Светосавску химну”.

У другом склопу Душан Јовановић је одрецитовао три божићне пјесме „Грану сунце иза брда”, „Божић зове с оне стране” и „Божић зове сврх планине оне високе” а Мушка пјевачка група СКПД „Свети Сава” отпјевала је пјесму „Мала моја из другога села”.

У трећем склопу Душан Јовановић је рецитовао ђурђевске и спасовске пјесме „Ђурђево лето, пролето”, „Мајка хоће Ђурђа да окупа” и „Пала магла у приморје”. Композицију „Ој, дјевојко” одсвирала је Николина Бенић.

Четврти склоп је почео рецитовањем краљичких пјесама „Ој девојко плава” и „Овде нама кажу”, а одрецитована је и једна ивањска пјесма „Пасло коња младо момче”. Настављено је пјесмом „Анђелија” коју су отпјевали чланови Мушке пјевачке групе СКПД „Свети Сава”.

У петом блоку публика је прво чула рецитацију додолске пјесме „Ми идемо преко села” а онда и двије сватовске пјесме „Сеја брата на сунашце звала” и „Добро дошли, кићени сватови”, да би овај склоп завршила Николина Бенић изводећи на флаути композицију „Опа цупа скочи”.

Шести блок је посвећен рецитацијама почашница (здравица) „Бисерна брада” и „Ово је вино црвено”, а настављен пјесмом „Пођи за ме Маро” коју је такође отпјевала Мушка пјевачка група.

Посленичким пјесмама почео је седми блок, а Душан Јовановић је одрецитовао двије пјесме из тог циклуса „Жетву жела лепота девојка” и „Жетву желе три јетрве” а овај склоп завршен је инструменталном музиком, односно свирањем на флаути пјесме „Ја посадих лубенице“ у извођењу Николине Бенић.

У осмом блоку Душан Јовановић је прво рецитовао двије породичне пјесме „Сунце зађе за невен, за гору” и „Вишњичица род родила, више од рода”, а потом и једну успаванку „Спавај, чедо, родила те мајка“. Овај склоп је настављен пјесмом „Јелено, девојко” коју су отпјевали Драгиша Лазовић и Владо Филић.

Љубавним пјесмама кренуо је осми блок, а Душан Јовановић је рецитовао пјесме „Вјетар ружу уз поље носаше”, „Очи моје, куд сте погледале”, „Кол’ка је ноћца ноћашња” и „Текла Сава на камену сама”. Николина Бенић је још једном показала свој таленат изводећи композицију „Рокатанц”.

И овај, девети склоп, посвећен је љубавним пјесмама, а рецитоване су пјесме „Тужна јадна, да сам вода ладна”, „Болан Јово по гори ходио”, „Ах, моја водо студена”, „Ранила девојка лава и лабуда”, „Ђул дјевојка под ђулом заспала” и „Извор вода извирала бистра студена”, а затим је Мушка пјевачка група СКПД „Свети Сава” отпјевала пјесму „Ој Личани дођите овамо”.

Десети склоп је започет рецитовањем пјесама „Гдјено синоћ на конаку бјесмо”, „Ја посади виту јелу”, „Белила се призренска девојка”, „Мислила сам (о злу не мислила!)”, „Дјевојка је драгом поручила”, „У ливади под јавором вода извире” и „Захвали се бела рада”. На крају овог склопа Драгиша Лазовић је отпјевао пјесму „Ја посадих виту јелу”.

На крају, у једанаестом склопу, прво је Душан Јовановић прочитао шаљиву пјесму „Синоћ мома доведена” да би потом Николина Бенић показала да поред свирања зна и да лијепо запјева извођењем пјесме „Ој, ружице румена”.

На крају програма присутнима и извођачима обратили су се Милош Милић, предсједник СКПД „Свети Сава” Крањ и Златомир Бодирожа, предсједник Савеза српских друштава Словеније, који су се захвалили учесницима у програму за ово лијепо литерарно музичко вече.

Дружење је настављено уз закуску и добро расположење.

Текст и фото: Душан Јовановић

Из архива: СКПД Свети Сава – сплет крајишких пјесама пјевачке групе

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније