Дани српске културе: Пјесма рода мога у Крању

Дани српске културе: Пјесма рода мога у Крању

Пјесма рода мога, КД Кокрица 20.10.2023

Треће по реду у низу, пјевачко вече Пјесма рода мога се одвијало у дворани Културног дома Кокрица. Домаћин вечери Срђан Крговић је веселим и поскочним гласом започео програмом планирано вече подсјећањем на предходне вечери и саме културне догађаје. Без сувишних ријечи је приступио најави домаћинске групе са којом је Пјесма рода мога јекнула двораном.

Ради се о младим члановима фолклорних секција са којима Срђан са задовољством вјежба и упјевава наше најљепше арије. Крговић користи прилику да присутне информише о великом искораку, радионици коју је водила проф. маг. етномузиколог Гордана Рогановић. Радионица се одржавала у просторима КД Брдо са великим бројем присутних из редова најмлађих фолклораша. На ред су потом дошле дјевојке „Брђанке“ које су извеле пјесме: Ој ливадо росна траво и Горанине ћафанине.

Друга тачка у пјевачкој вечери је била резервисана за госте из Србије, тачније састав мушке пјевачке групе КУД-а Ђока Павловић из Београда. Треба истаћи да је ова организација основана давне 1945. године. Добитници су бројних награда и признања. Мушка пјевачка група се појавила прије једанаест година и јако брзо изградила богат репертоар. Високо су се позиционирали на традиционалној етномузиколошкој скали, а као гости су извели пјесме: Три девојке, а ја сам, Зоро моја, Ђено бабо косио и Ја посејах проју.

КУД Коловит из Градишке је настао у циљу културно-умјетничког дјеловања, развијања друштвених вриједности, укидању разлика између умног и физичког рада, као и његовања другарства и солидарности међу њима. Основни задатак друштва је његовање и очување културне баштине у складу са потребама локалне заједнице. Организовани су у шест секција и четири пјевачке групе, а Друштво данас броји преко 300 чланова. Наши гости из Градишке су се представили пјесмама: Ој Козаро, Јасеновац Мило село моје и Окрени се моје коло мало.

Пјесма је добра када је добро одпјевана, парола је старије мушке пјевачке групе КД Брдо. За старије пјесме требају старија грла, кажу они. Осморица упјеваних „бркајлија“ је сложним гласом извела сплет крајишких пјесама.

КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице је ушло у тридесету годину марљивога рада. Најбројнија им је фолклорна секција, а одмах иза ње долази пјевачка. Раде и мушка и женска пјевачка група, а овога пута су нас обишли са својом женском групом. Извели су пјесмеИшла Јана из Бечеја сама” и „Цвјетала ми липа и топола”. Умјетнички руководилац групе Снежана Максимовић..

Старија женска пјевачка група КД Брдо се у току свога рада појављивала јако често његујући старе напјеве из својих заселака. Како оне воле рећи, оне су пријатељице, сестре и друге од ране младости. Пјесма их сједињава. Извеле су пјесме: Три дјевојке збор збориле, Кад запјевам далеко се чује и Дрмај, дрмај.

У другом свом појављивању су чланови мушке пјевачке групе КУД-а Ђока Павловић из Београда извели пјесме: Ајмо рећи један-један, Дођи моје јање, Ожени се сирома и Мачка и миш. Нарочита благодет је то била за публику због хуморне ноте коју момци јако вјешто уткивају у извођење својих умјетничких наступа. Предводи их умјетнички руководилац Стеван Гојковић. Група се може похвалити гостовањима по Њемачкој, Литванији, па чак и далеким Исландом.

КУД Ђока Павловић

КПСХД Вук Караџић из Радовљице, односно њихова женска пјевачка група, је у другом блоку појављивања извела пјесме: Мој Драгане у гори чобане и Ој јабуко зеленико. У самој пјевачкој завршници се присутнима обратио Милан Гламочанин, подпресједник КД Брдо. Упутио је поздраве присутнима, посебно поздравивши г. Владимира Котуровића, самосталног савјетника у Министарству спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, проф. Душка Певуљу – Универзитет у Бањој Луци.

Након обраћања је приступио уручењу захвалница представницима група које су својим умијећем и гласовима обојили вече у традиционалну музичку ноту.

Пројекат Дани српске културе, који Културно друштво Брдо традиционално приређује, је суфинансиран од Јавног фонда за културне дјелатности Републике Словеније и Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за садардњу са дијаспором и Србима у региону.

Пратите и остале Дане српске културе на страницама:

Етно вече традиционалне српске музике и српског кулинарства, КД Брдо 18.10.2023

Драмско – књижевно вече: Симо Матавуљ

Разиграна младост 2023

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније