Шеснаесте Дане српске културе у Крању у КД Брдо започеле речи великана Гаталице

Шеснаесте Дане српске културе у Крању у КД Брдо започеле речи великана Гаталице

На крилима речи

Разговором ученика Српске допунске школе са писцем , кроз драмски игроказ „Сусрет великана“, представљен је смисао уметности и трагање за инспирацијом

Свечана сала Културног друштва „Брдо“ у Крању била је 11. новембра место одржавња великог културног догађаја. У склопу 16. Дана српске културе , отворени су књижевни сусрети под називом „На крилима речи“ . Овогодишњи први дан традиционалне манифестације Дани српске културе се састојао из два дела, разговора са књижевником Гаталицом у првом делу, а касније и промоције романа Светла у тами Остоје Шобот.

После уводног говора домаћина сусрета Златомира Бодироже, уводног поздрава и речи добродошлице, је реч предана Првом саветнику Амбасаде Републике у Словенији, Саветнику за културу, признатом књижевнику модерне српске књижевности, господину Александру Гаталици. О значајном госту је Златомир вешто издвојио само најзначајнија достигнућа из богате биографије писца и српског чиновника, како неби био сувише опширан, а дајући довољно информација присутнима како би могли пратити наставак вечери.


На занимљив и прилагођен начин, уз активно учешће ученика, књижевник је упознао све присутне са појединостима из живота својих ликова из романа. Разговор је текао кроз драмске елементе и приказе ученика Српске школе. За припрему и изведбу ове вечери, односно њеног садржајног дела се побринула Невена Бркић Ступар.


Ученици су желели да сазнају многе занимљивости из детињства познатог писца о којем су читали претходних часова – колико је потребно времена да би се написао роман, до признања када се родила љубав према музици и уметности уопште. Господин Гаталица је о свему говорио на јако интересантан књижевнички начин, што је уз сценску приредбу давало јако пријатан и несвакидашњи догађај.

Говора је било и о познатом делу писца, роману Велики рат, о његовом настајању, конструкцији те о бројним ликовима који јесу – као и о онима који нису ушли у роман.

Пред крај програма кренула је песма, у извођењу девојчице са изузетним гласом, Ларе Недовић уз пратњу Недељка и Иване Милановић, ученика Српске допунске школе.

Други део сусрета је био намењен промоцији романа Свјетла у тами писца Остоје Шобот. Онима који прате рад Остоје из Крања знају да се ради о активном члану бројних српских организација. Бројној публици је био асоцијација за Давида Штрбца – Шобот је играо ову улогу у адаптацији драме Јазавац пред судом коју је приређује СПД Петар Кочић из Крања. Разговор између домаћина вечери и творцем романа је заносио тему и у најраније његово животно доба, тако да смо докучили и Остојин надимак по којем га само неколицина познаје – Сењор.

По завршетку програма се председниок друштва, господин Митар Вујиновић, захвалио присутнима позивајући их на припремљену закуску у клубском простору. Митар је уручио и посебна признања наступајућима, завршавајући ријечима да је јако сретан да у ово неугодно време епидемије ипак налазимо начине да се друштвени живот не угаси у подпуности. Догађај је изведен у складу са важећим препорукама и мјерама за спречавање ширења епидемије, која у знатној мјери ограничава рад кутурних организација.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније