Đurđevdanske igre u Prešernovom pozorištu u Kranju

Đurđevdanske igre u Prešernovom pozorištu u Kranju

U subotu,  12. maja su u organizaciji KD Brdo iz Kranja održane petnaeste Đurđevdanske igre.  Cjelovečernji tradicionalni koncert je održan u Prešernovom pozorištu u Kranju pred brojnim posjetiocima i ljubiteljima folklora i narodnih običaja.
Manifestacije ove vrste su odličan način za predstaljanje presjeka godišnjeg rada društva, kao i ocjenu uspješnosti rada pojedinih sekcija društva.
Šarenoliki kulturni program se sastojao od jedanaest umjetničkih tačaka, koje je publici predstavio umjetnički rukovodilac folklorne sekcije i voditelj večeri Srđan Krgović.
Program je otvorio prvi ansambl folklorne sekcije pjesmom iz centralne Srbije „Ja ho hoj“, a nastup su pratili scenski efekti pozorišnih svjetala i umjetnog dima. U nastavku su nastupili najmlađi folkloristi, folklorna grupa Cicibani u koreografiji „Igre iz Srbije“. Autori ove koreografije su Violeta Jakovljević i Sanja Zdjelar Ris.
Poslije mališana je binu zauzeo prvi ansambl koreografijom „Igre iz Dimitrovgrada“, a u ovom slučaju na mjestu autora i koreografa stoji podpis Milana Glamočanina. Poslije živahnih igara su članice ženske pjevačke grupe „Brđanke“ izvele pjesme „U bašči sazreli orasi“, „Na srce mi leži“ i „Zaspo Janko“.
Pripremni ansambl društva je izveo „Igre iz Leskovca“. Igre su djelo koreografa Milana Glamočanina, a umjetnički rukovodioci ansambla su Aleš Oštir i Vanja Čajić. Na polovini programa, u šestoj tačci po redu je Narodni orkestar KD Brdo dvoranu milozvučno punio aranžmanima „Svilen konac“ i kolom „Svilen kolo“.
Naročit utisak na publiku je ostavila tačka prvog ansambla koja prikazuje „Čobansko nadigravanje (trostruko). U nadigravanju se pojavljuju dvije grupe od po tri momka koji se nadmeću u poskočnim i vratolomnim okretima. Autor ove koreografije je Dobrivoje Putnik.
Za nešto smireniji izlazak na binu su bili zaduženi Veterani folklorne sekcije prikazujući „Igre iz crne trave“ koreografa Dejana Bodirože. Ovoj koreografiji su slijedile „Brđanke“ izvodeći pjesmu „Ne plači stano more“ uz muzičku pratnju narodnog orkestra. Pjesmom se kitila i muška pjevačka grupa „Krajiški momci“. Odpjevali su pjesme tipičnog krajiškog napjeva „Ajoj vujo“ i „Ojkan“.
U završnici Đurđevdanskih igara je prvi ansambl izveo novu, ove godine postavljenu koreografiju „Đurđevdan u Glamoču“. Autor koreografije je Sveto Kačar, dok se umjetničkim rukovođenjem bavi Srđan Krgović.

 

 

U KD Brdo su naročito ponosni na novu koreografiju prožetu pjesmom, igrom i običajima. Jako su zadovoljni nedavno nabavljenom autentičnom nošnjom sa područja Glamoča, istakao je predsjednik društva Mitar Vujinović.
„Mi možemo biti jako zadovoljni i jako smo srećni svaki put kada se jedan ovakav projekat uradi uspješno“, rekao je predsjednik. Mitar se zahvalio prisutnima, posebne riječi zahvale je uputio umjetničkim vođama ansambala, te svima koji su doprinijeli organizaciji i izvođenju Đurđevdanskih igara.
Predsjednik KD Brdo se takođe zahvaljuje  donatorima za podršku:
MOK
Parketarstvo Savanović, d.o.o.
ALS Zoran Praća, s.p. 
AC Naklo Denis Vukelić, s.p.
Auto Mobil Predrag Nikolić, s.p.
G10 David Grujić, s.p.
Granit,  Ljubiša Gojković s.p.
Tekst i foto: Miodrag Kondić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.