Ђурђевданске игре у Прешерновом позоришту у Крању

Ђурђевданске игре у Прешерновом позоришту у Крању

У суботу,  12. маја су у организацији КД Брдо из Крања одржане петнаесте Ђурђевданске игре.  Цјеловечерњи традиционални концерт је одржан у Прешерновом позоришту у Крању пред бројним посјетиоцима и љубитељима фолклора и народних обичаја.
Манифестације ове врсте су одличан начин за предстаљање пресјека годишњег рада друштва, као и оцјену успјешности рада појединих секција друштва.
Шаренолики културни програм се састојао од једанаест умјетничких тачака, које је публици представио умјетнички руководилац фолклорне секције и водитељ вечери Срђан Крговић.
Програм је отворио први ансамбл фолклорне секције пјесмом из централне Србије „Ја хо хој“, а наступ су пратили сценски ефекти позоришних свјетала и умјетног дима. У наставку су наступили најмлађи фолклористи, фолклорна група Цицибани у кореографији „Игре из Србије“. Аутори ове кореографије су Виолета Јаковљевић и Сања Здјелар Рис.
Послије малишана је бину заузео први ансамбл кореографијом „Игре из Димитровграда“, а у овом случају на мјесту аутора и кореографа стоји подпис Милана Гламочанина. Послије живахних игара су чланице женске пјевачке групе „Брђанке“ извеле пјесме „У башчи сазрели ораси“, „На срце ми лежи“ и „Заспо Јанко“.
Припремни ансамбл друштва је извео „Игре из Лесковца“. Игре су дјело кореографа Милана Гламочанина, а умјетнички руководиоци ансамбла су Алеш Оштир и Вања Чајић. На половини програма, у шестој тачци по реду је Народни оркестар КД Брдо дворану милозвучно пунио аранжманима „Свилен конац“ и колом „Свилен коло“.
Нарочит утисак на публику је оставила тачка првог ансамбла која приказује „Чобанско надигравање (троструко). У надигравању се појављују двије групе од по три момка који се надмећу у поскочним и вратоломним окретима. Аутор ове кореографије је Добривоје Путник.
За нешто смиренији излазак на бину су били задужени Ветерани фолклорне секције приказујући „Игре из црне траве“ кореографа Дејана Бодироже. Овој кореографији су слиједиле „Брђанке“ изводећи пјесму „Не плачи стано море“ уз музичку пратњу народног оркестра. Пјесмом се китила и мушка пјевачка група „Крајишки момци“. Одпјевали су пјесме типичног крајишког напјева „Ајој вујо“ и „Ојкан“.
У завршници Ђурђевданских игара је први ансамбл извео нову, ове године постављену кореографију „Ђурђевдан у Гламочу“. Аутор кореографије је Свето Качар, док се умјетничким руковођењем бави Срђан Крговић.

 

 

У КД Брдо су нарочито поносни на нову кореографију прожету пјесмом, игром и обичајима. Јако су задовољни недавно набављеном аутентичном ношњом са подручја Гламоча, истакао је предсједник друштва Митар Вујиновић.
„Ми можемо бити јако задовољни и јако смо срећни сваки пут када се један овакав пројекат уради успјешно“, рекао је предсједник. Митар се захвалио присутнима, посебне ријечи захвале је упутио умјетничким вођама ансамбала, те свима који су допринијели организацији и извођењу Ђурђевданских игара.
Предсједник КД Брдо се такође захваљује  донаторима за подршку:
МОK
Паркетарство Савановић, д.о.о.
АЛС Зоран Праћа, с.п. 
АЦ Накло Денис Вукелић, с.п.
Ауто Мобил Предраг Николић, с.п.
Г10 Давид Грујић, с.п.
Гранит,  Љубиша Гојковић с.п.
Текст и фото: Миодраг Кондић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније