Девети Дани отворених врата српске културе у Велењу

Девети Дани отворених врата српске културе у Велењу

Овогодишњи »9. Дани отворених врата српске културе у Велењу« одржани су на устаљеном мјесту, у Равнама код Шоштања, 4. Јуна 2022 године

До сада смо пројекат изводили на завршетку сезоне, али због активности и обавеза које су долазиле сваки викенд одржали смо раније дане отворених врата српске културе у Велењу.

Циљ пројекта је да родитељима, пријатељима, гостима, спонзорима и младима приближити српску традицију, културно наслеђе, језик, игру и пјесму.

Екипа која је била задужена за извођење пројекта, почела се окупљати у 09.30 сати, због припрема за дочек гостију. Да не би гости били гладни, побринули су се Алекса Радовановић, Лука Перовић, Милица Празник, Бранка Коси, Данијела Митровић. Алекса и Лука били су задужени за жар, Милица Празник за лонац, а  Ружа Томић и Данијела Митровић за колаче и кухињу. За столове и клупе Зоран Јауз, Алекса Радовановић, Лука Перовић, Михаило Урошевић, Урош Вујашевић, а своју помоћ понудила и Зрелка Вученовић, Бранка Коси које су у кухињи помагала око припреме хране.

После свих тих припрема око дочека гостију и спремања дошло је и врјеме да се проба оно што се спремило за појести. После заједничког ручка и кратког одмора, сви гости су позвани да нам се придруже и присуствују програму, који је припремљен за њих.

Уводни говор одржала је Данијела Митровић.

Онда је  сљедила дјечја екипа, која је отпјевала 2 дјечје пјесме и затим одиграла кореографију коју су вјежбали, а сада и наступају са њом, а ту кореографију су дјеца сама направила и научила на вјежбама. Дјеца су се први пут представила са својим радом и примила велик аплауз.

На ред су дошли и остали, прво наша мушка пјевачка група која је отпјевала неколико пјесама из свога репертоара. Видјео се велик напредак од прошле године. После њих су се припремили и старији за наступ, кореографију нису одиграли због тога што је Никола Степаноски заборавио телефон на којем су снимци кореографија, а остали рачунали на њега.

Гости су са виђеним били задовољни и дали изјаву да су они мислили да је човјек рођен са слухом пјевања, а не да се пјевање учи.

После тога сви присутни су одиграли неколико кола и отишли да се друже уз пјевање и музику уживо, за коју су се побринули Јуро и Анкица Ченгија.

Хвала свима, који су се одазвали на позив, а било их је заиста доста, а и спонзорима без којих не би било реализације.

Спонзори:

  • Местна обчина Велење
  • АРСО ставбно похиштво
  • Рачуноводство Игор Центрих

Сеоско поштење

Код нас баш активно!


Није прошло ни 24 сата, а ми већ на другом мјесту и са другом тематиком. Овај пут смо припремили литерарно драмско вече са нашим пријатељима из драмске секције КПШХД Вук Караџић из Радовљице и пјесником Радославом Милановићем у малој дворани дома културе у Велењу.


До сарадње је дошло случајно. На концерту код наших пријатеља КПШХД Вук Караџић из Радовљице, на дружењу после цјеловећерњег концерта, гдје смо били гости и ми, Српско друштво др Младен Стојановић из Велења, дошло је до случајног разговора између нашег председника Јова Јауза и Браце Радошевића на тему литерарног и драмског рада, гдје је Брацо Радошевић, рекао да је он вођа драмске секције и да изводе позоришне представе. И тако је наш председник предложио сарадњу са драмском секцијом. Жељу о гостовању је изразио и Брацо. Остало је само још да се ускладе термини.  Неколико дана после тог разговора већ се ступило у реализацију. Добили смо 2 слободна термина од Фестивала Велење који су предложени Браци. Један од термина одговарао и члановима драмске секције Вук Караџић из Радовљице, тако да су се покренули котачи за реалицају пројекта. 

Представа која нам је понуђена је СЕОСКО ПОШТЕЊЕ аутора и режисера  Брацe Радошевића, то је – комедија која после затрварања представа и других активност због корона вируса доноси осмјех на лице и боље разположење.

Литерарно драмско вече отворио је са својим првим водитељским наступом Михаило Урошевић, који је прозвао нашег пријатеља и пјесника Радослава Милановића који је радо виђен код нас, да му се продружи на бини позорнице и каже коју рјеч. Господин Милановић захвалио се на позиву, изрецитовао је неколико својих пјесма из нове књиге и онда представиао драмску секцију и рекао беседу више, о самој представи СЕОСКО ПОШТЕЊЕ. Док је Милановић држао ријеч Брацо и екипа су се спремали на наступ. На позорницу изашле су прво глумице док смо на љепотицу још чекали. После уводног дјела и женског трача који су глумиле:   Злата Мусић, Даница Шмитран и Љубица Стечук изашла је и Касандра, Брацо пресвучен у жену, онако вулгарно обучен са великим си…., грудима, Баш као дворска луда, у жаргону. Да не користимо другу рјеч. Било је занимљиво и смјешно. Гледаоци су се много смијали….било је и тренутака да се гледаоци ниси могли престати смијати. После глумачког дјела и подјеле плакета, Радослав Милановић неговарао је публику, а највише младе да покушају и они да пишу. Јер је и он на наговор других почео да пише пјесме. После приредбе подружили смо се у галерији мале  дворане и прокоменарисали сам догађај. Тако је успјешно завршен још један пројекат Литерарно драмско вече који је део већег пројекта 3. Младенови дани који обухвата више мањих пројеката кроз цијелу годину.

Припремио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније