Дани српске културе у Прешерновом позоришту у Крању

Дани српске културе у Прешерновом позоришту у Крању

Разиграна младост Културног друштва Брдо изведена шеснаести пут

Културно друштво Брдо из Крања  у оквиру четрнаестих Дана српске културе је приредило шеснаесту Разиграну младост, фолклорну манифестацију разноликог садржаја. На велико задовољство организатора, дворана Прешерновог позоришта је била добро попуњена.

Умјетнички руководилац фолклорне секције, Срђан Крговић је фолклорном програму дао карактеристичну ноту обиљежавања стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата играјући улогу српског војника одјевеног у оригиналну униформу из Великог рата. Крговић је у улози српског војника који пише писмо повезивао културни програм. Како он сам каже, поклања своју душу фолклору и традицији, мада се више пута окушао и у свијету глуме и филма.

Фолклорна манифестација Разиграна младост се састојала из осам тачака игре и пјесме из различитих крајева и култура. Поред домаћина, фолклорних ансамбала КД Брдо, присутни су могли видјети и госте овог традиционалног догађаја, а то су АНИП Веселин Маслеша и Фолклорна група Сава из Крања.

Ансамбл народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ Бања Лука је основан 1948. године. Биљеже бројне врхунске резултате у областима очувања традиције. Они су блиски пријатељи Културног друштва Брдо из Крања и јако нас радује чињеница да су наши гости, рекао је предсједник КД Брдо, Митар Вујиновић.

Фолклорна група Сава из Крања је настала удруживањем младих радника фабрике Сава давне 1949. године. Настоје очувати народна предања, те их као таква представљати најширој јавности. Они су чести гости на манифестацијама КД Брдо из Крања.

Први на бини су се појавили најмлађи, а то су Цицибани организатора догађаја кроз игре и пјесме из централне Србије. Ову групу предводе Дарја Дел Фабро и Биљана Петернел. По њиховом одласку за завјесу су се показали Омладинци изводећи кореографију Игре из Лесковца. Аутор ове кореографије је Милан Гламочанин, а музички аранжман је приредио Дејан Ерцег. Омладинцима руководе Виолета Јаковљевић и Срђан Крговић.

Гости из Бањалуке су у трећој фолклорној тачци вечери призвали звук Подгрмеча приказујући „Сувајску крађу“. Аутор ове кореографије је Горан Пупац.

У наставку вечери су домаћини упризорили „Игре из Црне Траве“ кореографа Милана Гламочанина, а уз музички аранжман Здравка Ранисављевића.

Није недостајало ни аутохтоних словеначких игара,  за то су се наравно побринули гости из Фолклорне групе Сава из Крања изводећи „Горишку шоргу“. Кореограф Горишке шорге је Петра Флајник. Умјетнички руководилац групе је Томаж Гантар.

У свом другом појављивању су чланови АНИП-а Веселин Маслеша послије музичке нумере наставили програм са „Играма са Озрена и Требаве“.

Последња тачка је припадала домаћину и „Играма из Пчиње“ кореографа Саше Богуновића. Музички аранжман је приредио Здравко Ранисављевић. Умјетнички руководилац извођачког ансамбла је Срђан Крговић.

 

 

Предсједник друштва Митар Вујиновић је по завршетку фолклорног програма гостима из Бањалуке и Крања уручио захвалнице. У завршном обраћању Вујиновић се захваљује Прешерновом позоришту, Градској библиотеци, Мјесној општини Крањ, Јавном фонду за културне дјелатности Републике Словеније те Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, за указану помоћ и подршку у припреми извођењу четрнаестих Дана српске културе. Митар користи прилику те позива присутне на парастос жртвама Првог свјетског рата и завршну бесједу митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија и академика Матије Бећковића која се одржава у цркви светих Ћирила и Методија у Љубљани.

Текст и фото: Миодраг Кондић

подијелите садржај:

  1. Ing.Milos Djonović каже:

    Pozitivno.
    Ing.MIlos Djonović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније