Dani srpske kulture u Prešernovom pozorištu u Kranju

Dani srpske kulture u Prešernovom pozorištu u Kranju

Razigrana mladost Kulturnog društva Brdo izvedena šesnaesti put

Kulturno društvo Brdo iz Kranja  u okviru četrnaestih Dana srpske kulture je priredilo šesnaestu Razigranu mladost, folklornu manifestaciju raznolikog sadržaja. Na veliko zadovoljstvo organizatora, dvorana Prešernovog pozorišta je bila dobro popunjena.

Umjetnički rukovodilac folklorne sekcije, Srđan Krgović je folklornom programu dao karakterističnu notu obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata igrajući ulogu srpskog vojnika odjevenog u originalnu uniformu iz Velikog rata. Krgović je u ulozi srpskog vojnika koji piše pismo povezivao kulturni program. Kako on sam kaže, poklanja svoju dušu folkloru i tradiciji, mada se više puta okušao i u svijetu glume i filma.

Folklorna manifestacija Razigrana mladost se sastojala iz osam tačaka igre i pjesme iz različitih krajeva i kultura. Pored domaćina, folklornih ansambala KD Brdo, prisutni su mogli vidjeti i goste ovog tradicionalnog događaja, a to su ANIP Veselin Masleša i Folklorna grupa Sava iz Kranja.

Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ Banja Luka je osnovan 1948. godine. Bilježe brojne vrhunske rezultate u oblastima očuvanja tradicije. Oni su bliski prijatelji Kulturnog društva Brdo iz Kranja i jako nas raduje činjenica da su naši gosti, rekao je predsjednik KD Brdo, Mitar Vujinović.

Folklorna grupa Sava iz Kranja je nastala udruživanjem mladih radnika fabrike Sava davne 1949. godine. Nastoje očuvati narodna predanja, te ih kao takva predstavljati najširoj javnosti. Oni su česti gosti na manifestacijama KD Brdo iz Kranja.

Prvi na bini su se pojavili najmlađi, a to su Cicibani organizatora događaja kroz igre i pjesme iz centralne Srbije. Ovu grupu predvode Darja Del Fabro i Biljana Peternel. Po njihovom odlasku za zavjesu su se pokazali Omladinci izvodeći koreografiju Igre iz Leskovca. Autor ove koreografije je Milan Glamočanin, a muzički aranžman je priredio Dejan Erceg. Omladincima rukovode Violeta Jakovljević i Srđan Krgović.

Gosti iz Banjaluke su u trećoj folklornoj tačci večeri prizvali zvuk Podgrmeča prikazujući „Suvajsku krađu“. Autor ove koreografije je Goran Pupac.

U nastavku večeri su domaćini uprizorili „Igre iz Crne Trave“ koreografa Milana Glamočanina, a uz muzički aranžman Zdravka Ranisavljevića.

Nije nedostajalo ni autohtonih slovenačkih igara,  za to su se naravno pobrinuli gosti iz Folklorne grupe Sava iz Kranja izvodeći „Gorišku šorgu“. Koreograf Goriške šorge je Petra Flajnik. Umjetnički rukovodilac grupe je Tomaž Gantar.

U svom drugom pojavljivanju su članovi ANIP-a Veselin Masleša poslije muzičke numere nastavili program sa „Igrama sa Ozrena i Trebave“.

Poslednja tačka je pripadala domaćinu i „Igrama iz Pčinje“ koreografa Saše Bogunovića. Muzički aranžman je priredio Zdravko Ranisavljević. Umjetnički rukovodilac izvođačkog ansambla je Srđan Krgović.

 

 

Predsjednik društva Mitar Vujinović je po završetku folklornog programa gostima iz Banjaluke i Kranja uručio zahvalnice. U završnom obraćanju Vujinović se zahvaljuje Prešernovom pozorištu, Gradskoj biblioteci, Mjesnoj opštini Kranj, Javnom fondu za kulturne djelatnosti Republike Slovenije te Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za ukazanu pomoć i podršku u pripremi izvođenju četrnaestih Dana srpske kulture. Mitar koristi priliku te poziva prisutne na parastos žrtvama Prvog svjetskog rata i završnu besjedu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Porfirija i akademika Matije Bećkovića koja se održava u crkvi svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani.

Tekst i foto: Miodrag Kondić

podijelite sadržaj:

  1. Ing.Milos Djonović kaže:

    Pozitivno.
    Ing.MIlos Djonović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.