Dani srpske kulture 2017: Pjesma roda moga

Dani srpske kulture 2017: Pjesma roda moga

U kulturnom domu Stražišče je 24.11.2017 je održano pjevačko veče i treći  Dan srpske kulture u organizaciji KD Brdo. Različite napjeve, ukrase i ostale pjevačke elemente je prikazalo sedam različitih grupa. Večeri je prisustvovao predsjednik SSDS mag. Drago Vojvodić, kao i Zvonko Gantar, koji je predsjednik FS Sava, dugogodišnji sekretara CIOFF-a Slovenije, veliki poznavalac folklore slavenskog naroda i prijatelj KD Brdo. Kao gosti su bili prisutni govornici književne tribine iz predhodne večeri prof. Duško Pevulja i književnik Zoran Kostić.

Događaj su otvorili Krajiški momci, muška pjevačka grupa KD Brdo, a potom su nastupile Brđanke, ženska pjevačka grupa Društva. Obe grupe predvodi umetnički rukovodilac Srđan Krgović. Dar zavičaja, muška pjevačka grupa iz  Mladenova, je bila specijalni gost iz matice. Grupa Dar zavičaja je osnovana 2014-te, vođa grupe je Luka Kopanja. Muška pevačka grupa  KPSHD Vuk Karadžić iz Radovljice je publici predstavila pjesme iz Krajine. Istom tematikom se bavi i muška pjevačka grupa Desanka Maksimović iz Celja, a svoj rad uobličava uz pomoć Srđana Krgovića, umjetničkog rukovodioca grupe. Za raznolikost se pobrinula slovenačka ženska vokalna grupa Dečve, koja se već 20 godina bavi očuvanjem višeglasnog pjevanja. Iz Nove gorice dolazi vokalno-instrumentalna grupa Klasje, koju vodi Siniša Mašić.

Predsjednik Društva, Mitar Vujinović je u završnom govoru večeri naglasio značajnost podmlađivanja Društva na svim područjima kulturnog rada, posebno pohvalivši voditeljski par Aleksandru Majstorović i Nemanju Raduljica. Ovo dvoje mladih kreativaca su članovi omladinske grupe folklorne sekcije KD Brdo.

 

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije