Дани српске културе 2017: Пјесма рода мога

Дани српске културе 2017: Пјесма рода мога

У културном дому Стражишче је 24.11.2017 је одржано пјевачко вече и трећи  Дан српске културе у организацији КД Брдо. Различите напјеве, украсе и остале пјевачке елементе је приказало седам различитих група. Вечери је присуствовао предсједник ССДС маг. Драго Војводић, као и Звонко Гантар, који је предсједник ФС Сава, дугогодишњи секретара CIOFF-а Словеније, велики познавалац фолклоре славенског народа и пријатељ КД Брдо. Као гости су били присутни говорници књижевне трибине из предходне вечери проф. Душко Певуља и књижевник Зоран Костић.

Догађај су отворили Крајишки момци, мушка пјевачка група КД Брдо, а потом су наступиле Брђанке, женска пјевачка група Друштва. Обе групе предводи уметнички руководилац Срђан Крговић. Дар завичаја, мушка пјевачка група из  Младенова, је била специјални гост из матице. Група Дар завичаја је основана 2014-те, вођа групе је Лука Копања. Мушка певачка група  КПСХД Вук Караџић из Радовљице је публици представила пјесме из Крајине. Истом тематиком се бави и мушка пјевачка група Десанка Максимовић из Цеља, а свој рад уобличава уз помоћ Срђана Крговића, умјетничког руководиоца групе. За разноликост се побринула словеначка женска вокална група Дечве, која се већ 20 година бави очувањем вишегласног пјевања. Из Нове горице долази вокално-инструментална група Класје, коју води Синиша Машић.

Предсједник Друштва, Митар Вујиновић је у завршном говору вечери нагласио значајност подмлађивања Друштва на свим подручјима културног рада, посебно похваливши водитељски пар Александру Мајсторовић и Немању Радуљица. Ово двоје младих креативаца су чланови омладинске групе фолклорне секције КД Брдо.

 

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније