Dani srpke kulture u Kranju nastavljaju u duhu stogogodišnjice od okončanja velikog stradanja

Dani srpke kulture u Kranju nastavljaju u duhu stogogodišnjice od okončanja velikog stradanja

Prostori Kulturnog društva Brdo iz Kranja, 18.10.2018

Veliki rat je ostavio duboke tragove u svetskoj istoriji, a to posebno važi za Srbiju i srpski narod u celini. O uzrocima i posledicama Velikog rata govorio je vrsni poznavalac srpske istoriografije profesor dr. Duško Pevulja. Dvorana KD Brdo je bila ispunjena do poslednjeg mesta, što govori da su naši članovi, prijatelji našeg društva i predstavnici srpskih društava svesni značaja ove tematike koja je bitna i za današnja pokolenja.

Dr. Pevulja je naglasio da uzroke za izbijanje Prvog svetskog rata treba tražiti u sukobljenim interesima velikih sila i njihovoj borbi za vojnu i političku prevlast. Formalni povod za početak rata je bio atentat koji je izvršio Gavrilo Princip na austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Da nije bilo atentata Austrougarska bi našla neki drugi povod. To proizilazi iz činjenice da je objavila rat Srbiji, iako srpska vlada nije bila odgovorna za atentat. Srbija je bila iscrpljena od balkanskih ratova i prihvatila je sve zahteve Austrougarske osim da postupke protiv saučesnika u atentatu na srpskoj teritoriji vode austrougarski organi. Da je reč o sukobu interesa velikih sila govori i činjenica da je rat ubrzo prerastao u svetki sukob, u obimu kakav do tada nije viđen.

Pobede srpske vojske na Ceru i Kolubari su ušle u svetske anale vojskovanja kao primer hrabrosti, strategije i taktike. Uprkos početnim pobedama višestruko nadmoćniji neprijatej potpomognut Nemačkom i Bugarskom prisilo je srpsku vojsku i narod na povlačenje preko albanskih bespuća prema Krfu. Cena koju je Srbija platila za pobedu je bila previsoka. Cela zemlja je bila razorena i uništena a ljudski gubici takvi da se biološki i demografski nismo oporavili do danas.

Mnogi pesnici i književnici, učesnici ove epopeje su zabeležili pobede i stradanja srpskog naroda a nekoliko desetina njih je dalo svoje živote za slobodu otažbine.

Drugi deo ove večeri je obeležila tradicionalna »Pjesma roda mog«.  Svi učesnici su nastavili crvenu nit sećanja na Veliki rat. Sara Mitrović je vrhunski otpevala: himnu Bože pravde, Kreće se lađa francuska i Mladi kapetane. Naše »Brđanke« su otpevale Tamo daleko i Lepo peva za gorom devojka.

Poseban pečat ovom delu priredbe su dali i dvojica guslara koji su na svoj način interpretirali herojstvo naših predaka u Prvom svetskom ratu.

 Svi nastupajući su bili nagrađeni gromoglasni aplauzom za svoje profesionalne, iskrene i emotivne nastupe. Te emocije i nova saznanja su preneli i na prisutne u dvorani. Zahvalni smo im za to.

 

Tekst: Dragan Đerić

Foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije