Dane srpske kulture u Kranju započeli svečanom akademijom

Dane srpske kulture u Kranju započeli svečanom akademijom

Od 17. do 19. oktobra su u organizaciji KD Brdo u Kranju održani petnaesti po redu Dani srpske kulture. Najveći projekat Društva je otvoren svečanom akademijom povodom 25 godina aktivnog rada, a svečanost se odvijala u prostorijama Gradske opštine Kranj.

Svečana akademija

Svečanu akademiju su svojim prisustvom veličali uvaženi gosti, predstavnici grada Kranja: gradonačelnik Matjaž Rakovec i njegov zamjenik Janez Černe. U ime Ambasade Republike Srbije je prisustvovala njena ekselencija Zorana Vlatković i Ivana Jakšić Matović, konzul Ambasade Republike Srbije u Sloveniji. Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji Milorad Živković, je takođe sa radošću došao da uveliča značaj ovog skupa. Svečanoj akademiji je prisustvovao i Vladimir Koturović iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predstavljajući Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve, koja obilježava 800 godina svoje autokefalnosti, je bio prisutan protojerej-stavrofor Budumir Galamić, prvi paroh kranjski. Kao svečani gosti, a kasnije i govornici bili su prisutni i gospoda iz Banjaluke, prof. Dr Duško Pevulja, redovni profesor Filološkog fakulteta na Katedri za srpski jezik i književnost, te dr Zlatko Jurić, pjesnik, a trenutno obavlja funkciju Šefa kabineta ministra u Vladi Republike Srpske. Svečanu akademiju je u svečarski oblik postavila glumica, prof. mr Renata Agostini koja dolazi sa Akademije umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci. Renata je posebne pozdrave uputila prisutnima: predsjedniku Saveza srpskih društava u Sloveniji, gospodinu Zlatomiru Bodiroži, predsjedniku Saveza Srba u Sloveniji gospodinu Marku Sladojeviću, kao i ostalim predstavnicima kulturnih organizacija te predstavnicima medija.

U uvodnoj riječi je g-đa Agostini u ime KD Brdo izrazila zahvalnost za podršku projekta Gradskoj opštini Kranj, Javnom fondu za kulturne djelatnosti Republike Slovenije i Ministrarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Za bogatiji scenski ugođaj se svojim umjetničkim vještinama potrudila prof. mr Renata Agostini u saradnji sa mješovitim pjevačkim ansamblom KD Brdo. Harmonikaš Dejan Kosić se takođe predstavio poskočnom muzičkom tačkom.

Svi uvaženi gosti su govorili na svečanoj akademiji, gradonačelnik Matjaž Rakovec je prvi pozdravio sve prisutne upućujući čestitke za jubilej koji slavi KD Brdo ističući da Srbi u Kranju mogu služiti za uzor drugim zajednicama. Kazao je i da je oduševljen načinom kako čuvamo vezu sa precima dodavši: »Drago mi je da ste postali dio nas.«

U nastavku su svoje čestitke povodom dvadesetpetogodišnjice kroz obaćanje prisutnima uputili ostali prisutni uvaženi gosti. Prof. dr Pevulja se sa prigodnim govorom obratio prisutnima, naročitu zahvalanost je ukazao gradonačelniku Kranja zbog spominjanja pobratimskih odnosa između grada Banjaluke i grada Kranja, videći to kao ugodan razlog da se dobra saradnja nastavi. S obzirom da prof. Pevulja dobro poznaje rad Društva istakao je brojne pojedinosti koje su bile primjerne za događaj. Besjednik je pohvalio rad KD Brdo kazavši da događaji koje priređujeje ovo Društvo mogu biti prikazani na bilo kojoj strani svijeta gdje se njeguje Srpski jezik i kultura i da se ih kao takvih ni jedna sredina nebi postidjela.

Govor predsjednika društva, gospodina Mitra Vujinovića je bio izuzetno dirljiv jer je kao jedan od osnivača Društva o decenijama rada govorio sa mnogo osjećanja. Vujinović je tokom Dana srpske kulture više puta rekao: »Iskreno i od srca se zahvaljujem svima zajedno u ime KD Brdo, a i u svoje ime za sve čestitke koje smo primili povodom 25 godina djelovanja društva«. Predsjednik je koristio priliku da se zahvali svim ustanovama, organizacijama, medijima, članovima i ostalim pojedincima koji su dopinosili i doprinose rastu Društva.

Trodnevne događaje su pratili brojni mediji, a specijalni gosti i medijski pokrovitelj je bila Televizija srpske dijaspore iz Minhena. Televizija je osnovana na inicijativu privrednika, inicijatora i pokretača brojnih humanitarnih akcija, g Dalibora Višića. Cilj ove televizije je povezivanje i ojačavanje srpske dijaspore, promovisanje kulture i tradicije, kao i pomoć iseljenicima prilikom integracije u evropsko društvo.

Književna tribina

Drugi dan u nizu je bio posvećen osmovjekovnoj samostalnosti Srpske pravoslavne Crkve. Besjednici književne tribine koja je održana u Kulturnom domu Predoslje su bili prof. dr Duško Pevulja i prof. dr Zlatko Jurić. Među brojnim posjetiocima književne tribine su bili prisutni i protojerej-stavrofor Budumir Galamić, te predsjednik SSDS Zlatomir Bodiroža.

Pored tematski priređenih besjeda prof. dr Jurića i prof. dr Pevulje bitno je istaći da je uz pomoć prof. Pevulje i g-đe Danke Delić priređena i štampana brošura na 30 strana koja ostaje kao trajno obilježje priređene književne večeri. Brošura je u autorskom vlasništvu KD Brdo, a bila je na raspolaganju posjetiocima tribine besplatno.

Petnaeste Dane srpske kulture u Kranju krunišu dva bitna događaja, osmovjekovna samostalnost SPC i dvadesetpetogodišnjica KD Brdo. Drugi dio večeri, nakon održane tribine je dobio svečarsko ruho u folklorno obojenom duhu u tradicionalnoj manifestaciji Pjesma roda moga. Pjevačko veče je bilo šarenoliko, nastupila je muška i ženska pjevačka grupa KD Brdo, gosti iz Radovljice KPSHD Vuk Karadžić, gosti iz Republike Srpske pjevačka grupa Sinovi Kozare iz Turjaka, te dragi gosti iz Srbije, KUD Dimitrije Koturović. Program je sadržavao osam tačaka, a na samom kraju je voditelj programa Miodrag Kondić zamolio podpresjednika društva Milana Glamočanina da mu se pridruži na bini kako bi uručio zahvalnice predstavnicima nastupajućih grupa. Nakon kulturnog programa druženje se nastavilo u prostorima Društva u Kranju.

Razigrana mladost

Razigrana mladost, prepoznatljiva folklorna manifestacija je bila ujedno i završnica trodnevnog projekta Dana srpke kulture. Folklorni program sa početkom u 19 časova je održan u dvorani Kulturnog doma Primskovo. Poznato ime kada je folklor u Sloveniji u pitanju, gospodin Zvone Gantar, je uručio dar KD Brdo čestitajući na proteklom uspješnom radu. Predsjednik KD Brdo Mitar Vujinović ukazuje zahvalnost za dugogodišnju saradnju i nesebičnu pomoć FS Sava iz Kranja, kada je folklor u pitanju.

Kulturni program je bio jako dinamičan i raznovrstan. U nizu tačaka su se pored svih ansambala KD Brdo u svom blještavilu publici pradstavili i gosti KPSHD Vuk Karadžić iz Radovljice, SKUD Pontes Mostovi iz Trsta, KUD Božur iz Ljubljane, SKUD Vidovdan iz Ljubljane i KUD Dimitrije Koturović iz Beograda, kako mješovitim pjevačkim, tako i foklornim ansamblom. Svi izvođači su zadivili publiku, a naročit utisak je ostavilo KUD Dimitrije Koturović opravdavši ime i činjenicu o pola vijeka postojanja.

Rad folklorne sekcije Kulturnog društva Brdo je u protekle tri godine rukovodio Srđan Krgović. Ovogodišnja Razigrana mladost je dočekala pionira folklora u KD Brdo, sada umjetničkog rukovodioca, koreografa, podpresjednika društva Milana Glamočanina. »Presrećan sam da nismo izgubili kormilo, drago mi je da nam polazi za rukom da priredimo ovakve događaje u trajanju od tri dana i konačno je na vrijeme da napravimo jednu dobru zabavu i slavimo«, rekao je Glamočanin zadovoljan kvalitetom održanih događaja.

Posjeta na priređenoj zabavi je bila iznenađujuće dobra. Prisutni su se proveselili uz muziku u živo, zabavljači su bili orkestar Dejana Kosića »Alpha Band« sa vokalima Marinom Panić i Goranom Tepićem.

Tekst i foto: Miodrag Kondić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije