Дане српске културе у Крању започели свечаном академијом

Дане српске културе у Крању започели свечаном академијом

Од 17. до 19. октобра су у организацији КД Брдо у Крању одржани петнаести по реду Дани српске културе. Највећи пројекат Друштва је отворен свечаном академијом поводом 25 година активног рада, а свечаност се одвијала у просторијама Градске општине Крањ.

Свечана академија

Свечану академију су својим присуством величали уважени гости, представници града Крања: градоначелник Матјаж Раковец и његов замјеник Јанез Черне. У име Амбасаде Републике Србије је присуствовала њена екселенција Зорана Влатковић и Ивана Јакшић Матовић, конзул Амбасаде Републике Србије у Словенији. Амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Словенији Милорад Живковић, је такође са радошћу дошао да увелича значај овог скупа. Свечаној академији је присуствовао и Владимир Котуровић из Министарства спољних послова Републике Србије представљајући Управу за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Као представник Српске православне цркве, која обиљежава 800 година своје аутокефалности, је био присутан протојереј-ставрофор Будумир Галамић, први парох крањски. Као свечани гости, а касније и говорници били су присутни и господа из Бањалуке, проф. Др Душко Певуља, редовни професор Филолошког факултета на Катедри за српски језик и књижевност, те др Златко Јурић, пјесник, а тренутно обавља функцију Шефа кабинета министра у Влади Републике Српске. Свечану академију је у свечарски облик поставила глумица, проф. мр Рената Агостини која долази са Академије умјетности универзитета у Бањој Луци. Рената је посебне поздраве упутила присутнима: предсједнику Савеза српских друштава у Словенији, господину Златомиру Бодирожи, предсједнику Савеза Срба у Словенији господину Марку Сладојевићу, као и осталим представницима културних организација те представницима медија.

У уводној ријечи је г-ђа Агостини у име КД Брдо изразила захвалност за подршку пројекта Градској општини Крањ, Јавном фонду за културне дјелатности Републике Словеније и Министрарству спољних послова Републике Србије.

За богатији сценски угођај се својим умјетничким вјештинама потрудила проф. мр Рената Агостини у сарадњи са мјешовитим пјевачким ансамблом КД Брдо. Хармоникаш Дејан Косић се такође представио поскочном музичком тачком.

Сви уважени гости су говорили на свечаној академији, градоначелник Матјаж Раковец је први поздравио све присутне упућујући честитке за јубилеј који слави КД Брдо истичући да Срби у Крању могу служити за узор другим заједницама. Казао је и да је одушевљен начином како чувамо везу са прецима додавши: »Драго ми је да сте постали дио нас.«

У наставку су своје честитке поводом двадесетпетогодишњице кроз обаћање присутнима упутили остали присутни уважени гости. Проф. др Певуља се са пригодним говором обратио присутнима, нарочиту захваланост је указао градоначелнику Крања због спомињања побратимских односа између града Бањалуке и града Крања, видећи то као угодан разлог да се добра сарадња настави. С обзиром да проф. Певуља добро познаје рад Друштва истакао је бројне појединости које су биле примјерне за догађај. Бесједник је похвалио рад КД Брдо казавши да догађаји које приређујеје ово Друштво могу бити приказани на било којој страни свијета гдје се његује Српски језик и култура и да се их као таквих ни једна средина неби постидјела.

Говор предсједника друштва, господина Митра Вујиновића је био изузетно дирљив јер је као један од оснивача Друштва о деценијама рада говорио са много осјећања. Вујиновић је током Дана српске културе више пута рекао: »Искрено и од срца се захваљујем свима заједно у име КД Брдо, а и у своје име за све честитке које смо примили поводом 25 година дјеловања друштва«. Предсједник је користио прилику да се захвали свим установама, организацијама, медијима, члановима и осталим појединцима који су допиносили и доприносе расту Друштва.

Тродневне догађаје су пратили бројни медији, а специјални гости и медијски покровитељ је била Телевизија српске дијаспоре из Минхена. Телевизија је основана на иницијативу привредника, иницијатора и покретача бројних хуманитарних акција, г Далибора Вишића. Циљ ове телевизије је повезивање и ојачавање српске дијаспоре, промовисање културе и традиције, као и помоћ исељеницима приликом интеграције у европско друштво.

Књижевна трибина

Други дан у низу је био посвећен осмовјековној самосталности Српске православне Цркве. Бесједници књижевне трибине која је одржана у Културном дому Предосље су били проф. др Душко Певуља и проф. др Златко Јурић. Међу бројним посјетиоцима књижевне трибине су били присутни и протојереј-ставрофор Будумир Галамић, те предсједник ССДС Златомир Бодирожа.

Поред тематски приређених бесједа проф. др Јурића и проф. др Певуље битно је истаћи да је уз помоћ проф. Певуље и г-ђе Данке Делић приређена и штампана брошура на 30 страна која остаје као трајно обиљежје приређене књижевне вечери. Брошура је у ауторском власништву КД Брдо, а била је на располагању посјетиоцима трибине бесплатно.

Петнаесте Дане српске културе у Крању крунишу два битна догађаја, осмовјековна самосталност СПЦ и двадесетпетогодишњица КД Брдо. Други дио вечери, након одржане трибине је добио свечарско рухо у фолклорно обојеном духу у традиционалној манифестацији Пјесма рода мога. Пјевачко вече је било шаренолико, наступила је мушка и женска пјевачка група КД Брдо, гости из Радовљице КПСХД Вук Караџић, гости из Републике Српске пјевачка група Синови Козаре из Турјака, те драги гости из Србије, КУД Димитрије Котуровић. Програм је садржавао осам тачака, а на самом крају је водитељ програма Миодраг Кондић замолио подпресједника друштва Милана Гламочанина да му се придружи на бини како би уручио захвалнице представницима наступајућих група. Након културног програма дружење се наставило у просторима Друштва у Крању.

Разиграна младост

Разиграна младост, препознатљива фолклорна манифестација је била уједно и завршница тродневног пројекта Дана српке културе. Фолклорни програм са почетком у 19 часова је одржан у дворани Културног дома Примсково. Познато име када је фолклор у Словенији у питању, господин Звоне Гантар, је уручио дар КД Брдо честитајући на протеклом успјешном раду. Предсједник КД Брдо Митар Вујиновић указује захвалност за дугогодишњу сарадњу и несебичну помоћ ФС Сава из Крања, када је фолклор у питању.

Културни програм је био јако динамичан и разноврстан. У низу тачака су се поред свих ансамбала КД Брдо у свом бљештавилу публици прадставили и гости КПСХД Вук Караџић из Радовљице, СКУД Понтес Мостови из Трста, КУД Божур из Љубљане, СКУД Видовдан из Љубљане и КУД Димитрије Котуровић из Београда, како мјешовитим пјевачким, тако и фоклорним ансамблом. Сви извођачи су задивили публику, а нарочит утисак је оставило КУД Димитрије Котуровић оправдавши име и чињеницу о пола вијека постојања.

Рад фолклорне секције Културног друштва Брдо је у протекле три године руководио Срђан Крговић. Овогодишња Разиграна младост је дочекала пионира фолклора у КД Брдо, сада умјетничког руководиоца, кореографа, подпресједника друштва Милана Гламочанина. »Пресрећан сам да нисмо изгубили кормило, драго ми је да нам полази за руком да приредимо овакве догађаје у трајању од три дана и коначно је на вријеме да направимо једну добру забаву и славимо«, рекао је Гламочанин задовољан квалитетом одржаних догађаја.

Посјета на приређеној забави је била изненађујуће добра. Присутни су се провеселили уз музику у живо, забављачи су били оркестар Дејана Косића »Alpha Band« са вокалима Марином Панић и Гораном Тепићем.

Текст и фото: Миодраг Кондић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније