Dan državnosti Srbije u Kranju obilježen kulturnim programom

Dan državnosti Srbije u Kranju obilježen kulturnim programom

Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja kulturnim programom obilježilo Dan državnosti Srbije

 

Svečanost je počela himnom „Bože pravde“, a održana 17. februara 2018. u prostorima društva uz prisustvo oko 60 članova društva i gostiju. U pozdravnom govoru Krstan Šućur, predsjednik društva, napomenuo je značaj obilježavanja ovakvih događaja, kao i potrebu da društvo da svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma iz istorije Srbije i cjelokupne srpske istorije.

 

Svečani besjednik Milan Aksentijević govorio je o prilikama u Evropi i Srbiji u vrijeme podizanja Prvog srpskog ustanka 1804, kao i u vrijeme usvajanja Sretenjskog ustava 1835, koji je u to vrijeme bio jedan od najdemokratskijih ustava u Evropi. Oba događaja su veoma važna, a desila su se istog datuma, na Sretenje Gospodnje, veliki hrišćanski praznik, tako da su s pravom uzeti za dan državnosti Republike Srbije.

 

U kulturnom programu pjesnici Krstan Jakovljević, Radoslav Milanović, Marinko Jagodić Maki, Majo Krgović i Rade Ilić čitali su svoju rodoljubivu poeziju, Dušan Jovanović je recitovao rodoljubivu poeziju poznatih srpskih pjesnika, a guslar Pajo Vučenović otpjevao je pjesme uz pratnju članova SKD „Petar Kočić”.

 

 

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

 1. SKD Petar Kočić Kranj kaže:

  Organizovano djelovanje društava kao i osmišljavanje programa u namjeri da se očuva kultura, time i identitet zajednice,
  veoma je značajno za zajednicu. Manjinska zajednica je ranljiva grupa među većinskim narodom i radi toga je važno njeno
  organizovanje. Kada društva osmišljavaju svoj program, važnao je mentorstvo, a i grupe koje se prihvaćaju osmišljavanju
  programa. Tu je značajno da se programi ponude članovima, ali i da postoji saradnja i razmjena ponude sadržaja među društvima. Sigurno da da je za našu zajednicu važan i medijski prostor, a ova novost daje novi prostor, kvalitet i oblik
  saradnje i informisanja, predstavljanja i boljeg upoznavanja. Ako se prihvati i ovaj medij, a on je realnost, pored pisanog, kojega izdaje naša krovna organizacija Savez srskih društava Sloveniji, možemo biti ponosni i priznati da smo bogatiji za novi program i bliži put do društava i informacija.
  Može se iskreno čestitati i KD Brdo, novinaru i uredniku M. Kondiću na hrabrosti i odlučnosti.
  Krstan Šućur

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije