Дан државности Србије у Крању обиљежен културним програмом

Дан државности Србије у Крању обиљежен културним програмом

Српско културно друштво „Петар Кочић” из Крања културним програмом обиљежило Дан државности Србије

 

Свечаност је почела химном „Боже правде“, а одржана 17. фебруара 2018. у просторима друштва уз присуство око 60 чланова друштва и гостију. У поздравном говору Крстан Шућур, предсједник друштва, напоменуо је значај обиљежавања оваквих догађаја, као и потребу да друштво да свој допринос обиљежавању овог значајног датума из историје Србије и цјелокупне српске историје.

 

Свечани бесједник Милан Аксентијевић говорио је о приликама у Европи и Србији у вријеме подизања Првог српског устанка 1804, као и у вријеме усвајања Сретењског устава 1835, који је у то вријеме био један од најдемократскијих устава у Европи. Оба догађаја су веома важна, а десила су се истог датума, на Сретење Господње, велики хришћански празник, тако да су с правом узети за дан државности Републике Србије.

 

У културном програму пјесници Крстан Јаковљевић, Радослав Милановић, Маринко Јагодић Маки, Мајо Крговић и Раде Илић читали су своју родољубиву поезију, Душан Јовановић је рецитовао родољубиву поезију познатих српских пјесника, а гуслар Пајо Вученовић отпјевао је пјесме уз пратњу чланова СКД „Петар Кочић”.

 

 

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

 1. СКД Петар Кочић Крањ каже:

  Организовано дјеловање друштава као и осмишлјавање програма у намјери да се очува култура, тиме и идентитет заједнице,
  веома је значајно за заједницу. Манјинска заједница је ранљива група међу већинским народом и ради тога је важно њено
  организованје. Када друштва осмишљавају свој програм, важнао је менторство, а и групе које се прихваћају осмишљавању
  програма. Ту је значајно да се програми понуде члановима, али и да постоји сарадња и размјена понуде садржаја међу друштвима. Сигурно да да је за нашу заједницу важан и медијски простор, а ова новост даје нови простор, квалитет и облик
  сараднје и информисанја, представљања и бољег упознавања. Ако се прихвати и овај медиј, а он је реалност, поред писаног, којега издаје наша кровна организација Савез срских друштава Словенији, можемо бити поносни и признати да смо богатији за нови програм и ближи пут до друштава и информација.
  Може се искрено честитати и КД Брдо, новинару и уреднику М. Кондићу на храбрости и одлучности.
  Крстан Шућур

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније