Literarno dramsko veče u Velenju

naslovna

Literarno dramsko veče u Velenju

»Čitamo zajedno – Beremo skupaj«


U mjesecu opštinskog praznika u Velenju odvijali se mnogi kulturni događaji.  Jedan od njih je i Čitamo zajedno


Povodom sedmice sveživotnog učenja, velenjski muzejci su 2.10.2020 pripremili posebno veče Čitamo zajedno – Beremo skupaj, posvećeno čitaocima različitih etničkih grupa, koje žive u Velenju.

Saradnja oko projekta je počela na poziv Alme Javornik iz muzeja Velenje. Sa g-đom Javornik smo odradili  već nekoliko uspješnih projekata. Dobar odnos i dobra saradnja potvrdila se i ovaj put.

U okviru priredbe gledaoci su imali priliku da čuju narodne priče na maternjem jeziku svih prisutnih koji su učestovali u izvođenju. Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja je pripremilo igru Medvedova ženidba autora Desanke Maksimović. Društvo već duži niz godina uspješno sarađuje sa Muzejem Velenje.

Nastupajući
Predstava

Projekat je bio zamišljen kao literarni projekat gdje se čitaju priče, ali  na predlog Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja upriličen je premijerniji nastup dramske sekcije velenjskoj publici. 

Naziv igre za djecu je Medvedova ženidba autora Desanka Maksimović. Projekat dramske sekcije je dio većega projekta »Mladenovi dani« koji se izvodi od početka godine u Velenju. Ideja društva je predložena direktorici Muzeja-Velenja, Mojci Ževart. Predlog je kao takav bio i prihvaćen. Predstava je odigrana u mješovitom jeziku, srpsko-slovenačkom, što je oduševilo prisutne goste. Posle završetka dobilo smo pohvalu organizatora i poziv na saradnju kod drugih projekata.

Glasove likovima iz priče posudili:

Danijela Mitrović

Aleksa Radovanović

 Paraskeva Jauz

Aranžma i scenografiju pripremila Danijela Mitrović.

U projektu učestvovali organizacije iz Velenja: Muzej Velenje, Srpsko društvo dr Mladen Stojanović, KD Međimurje, BMKD i AKD Lirija.

Priredio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije