Литерарно драмско вече у Велењу

насловна

Литерарно драмско вече у Велењу

»Читамо заједно – Беремо скупај«


У мјесецу општинског празника у Велењу одвијали се многи културни догађаји.  Један од њих је и Читамо заједно


Поводом седмице свеживотног учења, велењски музејци су 2.10.2020 припремили посебно вече Читамо заједно – Beremo skupaj, посвећено читаоцима различитих етничких група, које живе у Велењу.

Сарадња око пројекта је почела на позив Алме Јаворник из музеја Велење. Са г-ђом Јаворник смо одрадили  већ неколико успјешних пројеката. Добар однос и добра сарадња потврдила се и овај пут.

У оквиру приредбе гледаоци су имали прилику да чују народне приче на матерњем језику свих присутних који су учестовали у извођењу. Српско друштво др Младен Стојановић из Велења је припремило игру Медведова женидба аутора Десанке Максимовић. Друштво већ дужи низ година успјешно сарађује са Музејем Велење.

Наступајући
Представа

Пројекат је био замишљен као литерарни пројекат гдје се читају приче, али  на предлог Српског друштва др Младен Стојановић из Велења уприличен је премијернији наступ драмске секције велењској публици. 

Назив игре за дјецу је Медведова женидба аутора Десанка Максимовић. Пројекат драмске секције је дио већега пројекта »Младенови дани« који се изводи од почетка године у Велењу. Идеја друштва је предложена директорици Музеја-Велења, Мојци Жеварт. Предлог је као такав био и прихваћен. Представа је одиграна у мјешовитом језику, српско-словеначком, што је одушевило присутне госте. После завршетка добило смо похвалу организатора и позив на сарадњу код других пројеката.

Гласове ликовима из приче посудили:

Данијела Митровић

Алекса Радовановић

 Параскева Јауз

Аранжма и сценографију припремила Данијела Митровић.

У пројекту учествовали организације из Велења: Музеј Велење, Српско друштво др Младен Стојановић, KД Међимурје, БМKД и АKД Лирија.

Приредио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније