Aktivna jesen članova Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja

Aktivna jesen članova Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja

Sezona 2021/2022 u Velenju vrlo je dobro i aktivno otvorena

U periodu jeseni članovi društva bili su vrlo aktivni. Odradili su više sopstvenih projekata za mlađe i starije, učestvovali na priredbama u Velenju i novo znanje sticali kod kuće i naših prijatelja Srpskog društva SAVA iz Hrastnika na seminaru učenja tradicionalnoga srpskog pjevanja, pod mentorstvom Snežana Maksimović i pod pokroviteljstvom Saveza Srpskih društava Slovenije i JSKD-ja.

Naše aktivnosti počele su 11.9.2021 –  24.11.2021 sa Slavom društva Mratindan.

Prvi od projekata je:

 6. Medkulturni dialog 2021

– Kulinarika etničkih  grupa Šaleške doline – 11.9.2021

U gradu Velenju već se 6. godinu organizuje projekat pod imenom Medkulturni dialog – Kulinarika etničkih grupa u Šaleškoj dolini. Projekat je mjenjao više termina tako da je odlučeno da bude u septembru na Kardeljevom trgu, gdje smo ujedno i proslavili 40 godina otvaranja trga. Kordinator projekta Matija Blagus iz KD Međumurje, koji je zadužen za kordinacijo od samoga početka.

U projektu su učestvovali:

 • Srpsko društvo dr Mladen Stojanović
 • KD Međimurje
 • Velenjski tamburaši
 • Građani naselja Kardeljev trg

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja  na svojoj tezge predstavilo je ručne radove – Zmijanjski vez, tradicionalna srpska jela, a nije moglo proći ni bez roštilja gdje je okupljeni narod čekao u redu da se izpeče.  Posetioci su bili  zadovljni da su mogli izložena jela probati, a članovi zadovoljni što su dobli same pozitivne kritike za organizaciju. Za jela i ručne radove pobrinule se: Milica Praznik, Danijela Mitrović i Zorica Nišić. Na bini koja bila izpred naše tezge nastupili su velenjski tamburaši koji aktivno rade u KD Međimurje i naši  muzičari Paraskeva i Njegoš Jauz koji su odsvirali splet srpskih pjesama.

Nakon završetka muzičkog dijela programa je došao gradonačelnik, koji je svečano rasjekao tortu povodom 40 godina otvaranja Kardeljevog trga i onda je došao red da  se naša folklorna grupa predstavila igrama iz Levača – Srbija. Zanimljivo u svemu tome je, da je narod masovno počeo izlaziti iz zgrada tek kad se začulo srpsko kolo. Posle koreografije svi zajedno zaigrali užičko kolo u kojem je bilo i ostalih naroda.

Taj dan u isto vrjeme održana je više projekata na razdaljini 500 metara. Odaziv je bio dobar, ali je mogao biti i bolji. Razlog da nije jeste ograničenje i uslov PCT. Nadamo se da će dogodine biti bolje. Po nekim procjenama bilo je oko 400 prolaznika koji su svratili.

Velenje se predstavi! – 18.9.2021

Mjestna opština Velenje u saradnji sa Sportskim savezom Velenje na Titovom trgu svake godine organizuje priredbu »Velenje se predstavi«, koja se tradicionalno priprema za opštinski praznik. Tu se predstave sva kulturna i sportska društva i edukativne ustanove koje aktivno rade u opštini Velenje. Ove godine učestvovalo je nešto manje organizacija/društava, a razlog je kontrola PCT testa.  Učestvovali smo i mi a naš cilj je bio pokazati naše aktivnosti u društvu i tako promovisati društvo. Radili smo promociju srpskog turizma,  knjige, novina Mostovi – Saveza srpskih društava Slovenije, pored naših sekcija. Odaziv je bijo dobar za uvjete koji su bili. Na toj priredbi bilo je između 500-700 ljudi. Dobili smo poziv za učešće na informativnom danu Fakulteta za enargetiku Uneverziteta Maribor, a naš zadatek je da dočekamu buduće študente  iz Srbije, koji će doći u Sloveniju na školovanje.

Naše društvo rado se odazove na pozive opštine Velenje. Cilj nam je bio pokazati naše aktivnosti u društvu i tako promovisati društvo, što nam je i uspjelo.


Posjetio nas je i gradonačelnik Peter Dermol, sa kojim smo popričali na temu problematike naše zajednice i aktivnog rada društva. Izosto je jedino naš nastup kojeg su očekivali svi oni koji nas prate.


Velenjčan sem!  – Velenjčani kuhamo skupaj – 28.9.2021

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović ima vrlo dobar odnos sa zavodom Muzej Velenje. U projektu »Velenjčan sem!« učestvujemo od samoga početka. Kordinar između nas i muzeja Velenje je od samog početka Alma Javornik, koja nas je i ovaj put pozvala na saradnju. Tema ovoga puta bila ja da predstavimo trdicionalna jela. Na poziv se odazvalo naše društvu, albanska zajednica i bosanska zajednica (Almini roditelji), ostali otkazali zadnji tren.

Projekat je otvorila Alma i izrekla dobrodošlicu svim prisutnim. Predstavila svaku grupu posebno i jela koja su bila pripremljena. Da sve nije samo monotono, za to se pobrinula muška pjevačka grupa, koja je otpjevala nekoliko tradicionalnih srpskih pjesama i sa time gostima uljepšala veče.  Zbog toga je sve bilo prirodnije i tradicionalnije.   Muška pjevačka grupa dobila je same pohvale od Slovenaca, koji su bili prisutni.

Organizatorka Alma Javornik zahvalila se članovima Srpskog društva dr Mlden Stojanović društva što su se odazvali na poziv i pomogli oko realizacije projekta Velenjčan sem!

Bez nas projekat nebi bio realizovan!

22.9.2021 – Ulica pleše- Evropski teden mobilnosti – Ulica pleše

Dvadesetogodišnjica  evropske mobilnosti

Projekat u kojem smo učestvovali pod nazivom »Ulica pleše« realizovan je 22.9.2021 i deo je većega projekta Evropski teden mobilnosti, koji  traje čitavu sedmicu. Aktivnosti se događaju na otvorenom i obuhvataju više tematika, a zadnji dan je namjenjen  kulturnom događaju, gdje se prestave plesačke grupe. Srpsko društvo  se svake godine rado odaziva na pozive kordinatorke Maše Kolšek i jedino smo društvo koje prikazuje folklorne igre, u tom primjeru srpske tradicionalne igre. 

Tim povodom za nekoliko časova zatvori se ulica kroz grad da se može realizovati projekat, zbog toga mnogi budi nezadoviljni, jer moraju koliti grad i nastane dosta pometnje u saobračaju.

Učesnici ovogodišnjeg projekta Ulica pleše:

 • 1. Capoeira
 • 2. M-dance
 • 3. Plesni studio N (2. razred)
 • 4. Plesni studio N (7. razred)
 • 5. Plesni studio N (8. razred)
 • 6. Plesni studio N (srednjoškolke)
 • 7. Srpsko društvo dr Mladen Stojanović
 • 8. SPIN mix
 • 9. Magnolija

Još jedan uspješno odrađen nastup!

Interni nastup – 17.10.2021

Ne znamo kako kod drugih društava, ali u Srpskom društvu dr Mladen Stojanović iz Velenja u vreme KORONA virusa, omasovio se broj članova.

Pogotovo je stiglo dosta djece uzrasti od 6-12 godina. Zbog zabrane korištenja kulturnih dvorana i rigoroznih mjera odlučili smo se da u dvorani Gaudeamus gdje održavamo probe pripremimo interni nastup i pozovemo raditelje da dođu vidjeti šta se radi i šta su naučila njihova djeca.

Pripreme su počele već ranije, a nastup je održan 17.10.2021 u krugu članova i njihovih roditelja

Ovaj put nismo nastupili u nošnjama, već u društvenim zelenim majicima. Naš prvi ansambal izašao je djeci u susret, tako da su nastupili zajedno sa njima, da djeca nebi imala previše treme. Prvi ansabal je nastupijo sa svojom koreografijom igre iz Levača-Srbija, učestvovala je pjevačka grupa sa 2 spleta pjesama, a djeca su imala svoj program, recitovanje, pjevanje i igranje njihove koreografije. Za sve se je pobrinula Danijela Mitrović, koja je zadužena za rad sa djecom.  Roditelji su bili zadovoljni sa videnim i tu smo jih obavjestili da su nošnje za djecu na šivanju i da bi trebale stići sredinom januar 2022. Posle nastupa podružili smo se u dvorani i zaigrali nekoliko kola. Treba je i u roditeljima probuditi želju po igri.

Upoznajmo Zmijanje i Naš identitet

To su dva vrlo bitna projekta od kojih je jedan realizovan u drugi je još u realizaciji.

Upoznajmo Zmijanje!

Projekat Upoznajmo Zmijanje izvodijo se u prostorijama društva »Srpski dom« i dvorani Ana. Projekat se izvodijo 3 dana u mjesecu oktobru 2021. Kordinator i organizator radionica je Milica Praznik koja u društvu već nekoliko godina izrađuje razne elemente (peškire, jastuke, marame, košulje….)  sa motivima zmijanjskog veza i najveća zahvala ide baš njoj za bogatu zbirku Zmijanjskih radova,  koje posjeduje Srpsko društvo dr Mladen Stojanović.  Projekat je obuhvato nekoliko radionica, a to je vezenje Zmijanjskog veza, šivanje nošnji, tradicionalno pjevanje pjesama toga kraja. Projekat je izvođen u saradnji sa Humanitarnim udruženjem »Duga« iz Banja Luke i to je već treći put. Predavači koji su nam prenosili znanje su Dragica Mamić i Milica Spremo. Za učenje tradicionalnoga zmijanjsko pjevanja pobrinula se Snežana Maksimović,  koja je vrlo korektno odradila  radionice pjevanja. Napredak u pjevanju je bio očigledan. Svi prisutni su bili vrlo zadovoljni sa radom.

Naš identitet!

Projekat se izvodi već niz godina i počinjemo ga u mjesecu septembru. Realizacija započne kad primimo dovoljan broj prijavnica, ove godine 24.9.2021. Projekat »Naš identitet« ima cilj edukovti djecu kroz razne radionice da ne zaborave Srpski jezik, pismo, kulturu i običaje. Učesnici uče srpsko pismo ćirilicu, upoznavaju srpske pisce, pjesnike i njihove radove. Uče običaje i kulturu. Na kraju sve to znanje javno iznesu na nastupu.  Projekat se izvodi u 2 grupe, 2 puta sedmično po 2×45 minuta.  Projekat je zaključen, ali izvođenje radionica traje i dalje, jer to žele iroditelji i djeca. Dok bude sredstava – trajat će i projekat.

Sponzori ovih projekata:

 • JSKD
 • Mestna občina Velenje
 • ARSO, vgrajevanje stavbnega pohištva, Goran Arsenijević s.p.
 • Tampotisk d.o.o.
 • roditelji

U Mjesecu novembru odrađena su 2 projekta o kojim je bilo već opširnije pisano i učestvovali smo na seminaru tradicionalnoga pjevanja u Hrastniku

 • 21.11.2021 Mladi muzealci – Lutkovna predstava Medvedjeva ženitdba i radionice na tu temu
 • 24. Novembar2021  slava Mratindan Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja
 • 23. in 24. oktober 2021 Seminar tradicionalnoga pjevanja u organizaciji  Saveza srpskih društeva

Slovenije u Hrastniku, projekat izvelo Srpsko društvo SAVA iz Hrastnika. Dok neki spavaju drugi rade. Nedajte se moji Srbi. Država je uvela pravila ali ko što vidite može se i uz ograničenja mnogo toga da se uradi i postigne da društvo napreduje umjesto da se ugasi. Pozdrav društvima u SAVEZU SRPSKIH DRUŠTAVA SLOVENIJE, koja sarađuju u tim teškim vremenima.

Pripremio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije