Активна јесен члановa Српског друштва др Младен Стојановић из Велења

Активна јесен члановa Српског друштва др Младен Стојановић из Велења

Сезона 2021/2022 у Велењу врло је добро и активно отворена

У периоду јесени чланови друштва били су врло активни. Одрадили су више сопствених пројеката за млађе и старије, учествовали на приредбама у Велењу и ново знање стицали код куће и наших пријатеља Српског друштва САВА из Храстника на семинару учења традиционалнога српског пјевања, под менторством Снежана Максимовић и под покровитељством Савеза Српских друштава Словеније и ЈСКД-ја.

Наше активности почеле су 11.9.2021 –  24.11.2021 са Славом друштва Мратиндан.

Први од пројеката је:

 6. Медкултурни диалог 2021

– Кулинарика етничких  група Шалешке долине – 11.9.2021

У граду Велењу већ се 6. годину организује пројекат под именом Медкултурни диалог – Кулинарика етничких група у Шалешкој долини. Пројекат је мјењао више термина тако да је одлучено да буде у септембру на Кардељевом тргу, гдје смо уједно и прославили 40 година отварања трга. Кординатор пројекта Матија Благус из КД Међумурје, који је задужен за кординацијо од самога почетка.

У пројекту су учествовали:

 • Српско друштво др Младен Стојановић
 • КД Међимурје
 • Велењски тамбураши
 • Грађани насеља Кардељев трг

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења  на својој тезге представило је ручне радове – Змијањски вез, традиционална српска јела, а није могло проћи ни без роштиља гдје је окупљени народ чекао у реду да се изпече.  Посетиоци су били  задовљни да су могли изложена јела пробати, а чланови задовољни што су добли саме позитивне критике за организацију. За јела и ручне радове побринуле се: Милица Празник, Данијела Митровић и Зорица Нишић. На бини која била изпред наше тезге наступили су велењски тамбураши који активно раде у КД Међимурје и наши  музичари Параскева и Његош Јауз који су одсвирали сплет српских пјесама.

Након завршетка музичког дијела програма је дошао градоначелник, који је свечано расјекао торту поводом 40 година отварања Кардељевог трга и онда је дошао ред да  се наша фолклорна група представила играма из Левача – Србија. Занимљиво у свему томе је, да је народ масовно почео излазити из зграда тек кад се зачуло српско коло. После кореографије сви заједно заиграли ужичко коло у којем је било и осталих народа.

Тај дан у исто врјеме одржана је више пројеката на раздаљини 500 метара. Одазив је био добар, али је могао бити и бољи. Разлог да није јесте ограничење и услов ПЦТ. Надамо се да ће догодине бити боље. По неким процјенама било је око 400 пролазника који су свратили.

Велење се представи! – 18.9.2021

Мјестна општина Велење у сарадњи са Спортским савезом Велење на Титовом тргу сваке године организује приредбу »Велење се представи«, која се традиционално припрема за општински празник. Ту се представе сва културна и спортска друштва и едукативне установе које активно раде у општини Велење. Ове године учествовало је нешто мање организација/друштава, а разлог је контрола ПЦТ теста.  Учествовали смо и ми а наш циљ је био показати наше активности у друштву и тако промовисати друштво. Радили смо промоцију српског туризма,  књиге, новина Мостови – Савеза српских друштава Словеније, поред наших секција. Одазив је бијо добар за увјете који су били. На тој приредби било је између 500-700 људи. Добили смо позив за учешће на информативном дану Факултета за енаргетику Уневерзитета Марибор, а наш задатек је да дочекаму будуће штуденте  из Србије, који ће доћи у Словенију на школовање.

Наше друштво радо се одазове на позиве општине Велење. Циљ нам је био показати наше активности у друштву и тако промовисати друштво, што нам је и успјело.


Посјетио нас је и градоначелник Петер Дермол, са којим смо попричали на тему проблематике наше заједнице и активног рада друштва. Изосто је једино наш наступ којег су очекивали сви они који нас прате.


Велењчан сем!  – Велењчани кухамо скупај – 28.9.2021

Српско друштво др Младен Стојановић има врло добар однос са заводом Музеј Велење. У пројекту »Велењчан сем!« учествујемо од самога почетка. Кординар између нас и музеја Велење је од самог почетка Алма Јаворник, која нас је и овај пут позвала на сарадњу. Тема овога пута била ја да представимо трдиционална јела. На позив се одазвало наше друштву, албанска заједница и босанска заједница (Алмини родитељи), остали отказали задњи трен.

Пројекат је отворила Алма и изрекла добродошлицу свим присутним. Представила сваку групу посебно и јела која су била припремљена. Да све није само монотоно, за то се побринула мушка пјевачка група, која је отпјевала неколико традиционалних српских пјесама и са тиме гостима уљепшала вече.  Због тога је све било природније и традиционалније.   Мушка пјевачка група добила је саме похвале од Словенаца, који су били присутни.

Организаторка Алма Јаворник захвалила се члановима Српског друштва др Млден Стојановић друштва што су се одазвали на позив и помогли око реализације пројекта Велењчан сем!

Без нас пројекат неби био реализован!

22.9.2021 – Улица плеше- Европски теден мобилности – Улица плеше

Двадесетогодишњица  европске мобилности

Пројекат у којем смо учествовали под називом »Улица плеше« реализован је 22.9.2021 и део је већега пројекта Европски теден мобилности, који  траје читаву седмицу. Активности се догађају на отвореном и обухватају више тематика, а задњи дан је намјењен  културном догађају, гдје се преставе плесачке групе. Српско друштво  се сваке године радо одазива на позиве кординаторке Маше Колшек и једино смо друштво које приказује фолклорне игре, у том примјеру српске традиционалне игре. 

Тим поводом за неколико часова затвори се улица кроз град да се може реализовати пројекат, због тога многи буди незадовиљни, јер морају колити град и настане доста пометње у саобрачају.

Учесници овогодишњег пројекта Улица плеше:

 • 1. Capoeira
 • 2. M-dance
 • 3. Плесни студио Н (2. разред)
 • 4. Плесни студио Н (7. разред)
 • 5. Плесни студио Н (8. разред)
 • 6. Плесни студио Н (средњошколке)
 • 7. Српско друштво др Младен Стојановић
 • 8. СПИН миx
 • 9. Магнолија

Још један успјешно одрађен наступ!

Интерни наступ – 17.10.2021

Не знамо како код других друштава, али у Српском друштву др Младен Стојановић из Велења у време КОРОНА вируса, омасовио се број чланова.

Поготово је стигло доста дјеце узрасти од 6-12 година. Због забране кориштења културних дворана и ригорозних мјера одлучили смо се да у дворани Гаудеамус гдје одржавамо пробе припремимо интерни наступ и позовемо радитеље да дођу видјети шта се ради и шта су научила њихова дјеца.

Припреме су почеле већ раније, а наступ је одржан 17.10.2021 у кругу чланова и њихових родитеља

Овај пут нисмо наступили у ношњама, већ у друштвеним зеленим мајицима. Наш први ансамбал изашао је дјеци у сусрет, тако да су наступили заједно са њима, да дјеца неби имала превише треме. Први ансабал је наступијо са својом кореографијом игре из Левача-Србија, учествовала је пјевачка група са 2 сплета пјесама, а дјеца су имала свој програм, рецитовање, пјевање и играње њихове кореографије. За све се је побринула Данијела Митровић, која је задужена за рад са дјецом.  Родитељи су били задовољни са виденим и ту смо јих обавјестили да су ношње за дјецу на шивању и да би требале стићи средином јануар 2022. После наступа подружили смо се у дворани и заиграли неколико кола. Треба је и у родитељима пробудити жељу по игри.

Упознајмо Змијање и Наш идентитет

То су два врло битна пројекта од којих је један реализован у други је још у реализацији.

Упознајмо Змијање!

Пројекат Упознајмо Змијање изводијо се у просторијама друштва »Српски дом« и дворани Ана. Пројекат се изводијо 3 дана у мјесецу октобру 2021. Кординатор и организатор радионица је Милица Празник која у друштву већ неколико година израђује разне елементе (пешкире, јастуке, мараме, кошуље….)  са мотивима змијањског веза и највећа захвала иде баш њој за богату збирку Змијањских радова,  које посједује Српско друштво др Младен Стојановић.  Пројекат је обухвато неколико радионица, а то је везење Змијањског веза, шивање ношњи, традиционално пјевање пјесама тога краја. Пројекат је извођен у сарадњи са Хуманитарним удружењем »Дуга« из Бања Луке и то је већ трећи пут. Предавачи који су нам преносили знање су Драгица Мамић и Милица Спремо. За учење традиционалнога змијањско пјевања побринула се Снежана Максимовић,  која је врло коректно одрадила  радионице пјевања. Напредак у пјевању је био очигледан. Сви присутни су били врло задовољни са радом.

Наш идентитет!

Пројекат се изводи већ низ година и почињемо га у мјесецу септембру. Реализација започне кад примимо довољан број пријавница, ове године 24.9.2021. Пројекат »Наш идентитет« има циљ едуковти дјецу кроз разне радионице да не забораве Српски језик, писмо, културу и обичаје. Учесници уче српско писмо ћирилицу, упознавају српске писце, пјеснике и њихове радове. Уче обичаје и културу. На крају све то знање јавно изнесу на наступу.  Пројекат се изводи у 2 групе, 2 пута седмично по 2×45 минута.  Пројекат је закључен, али извођење радионица траје и даље, јер то желе иродитељи и дјеца. Док буде средстава – трајат ће и пројекат.

Спонзори ових пројеката:

 • ЈСКД
 • Местна обчина Велење
 • АРСО, вграјевање ставбнега похиштва, Горан Арсенијевић с.п.
 • Тампотиск д.о.о.
 • родитељи

У Мјесецу новембру одрађена су 2 пројекта о којим је било већ опширније писано и учествовали смо на семинару традиционалнога пјевања у Храстнику

 • 21.11.2021 Млади музеалци – Лутковна представа Медведјева женитдба и радионице на ту тему
 • 24. Новембар2021  слава Мратиндан Српског друштва др Младен Стојановић из Велења
 • 23. ин 24. октобер 2021 Семинар традиционалнога пјевања у организацији  Савеза српских друштева

Словеније у Храстнику, пројекат извело Српско друштво САВА из Храстника. Док неки спавају други раде. Недајте се моји Срби. Држава је увела правила али ко што видите може се и уз ограничења много тога да се уради и постигне да друштво напредује умјесто да се угаси. Поздрав друштвима у САВЕЗУ СРПСКИХ ДРУШТАВА СЛОВЕНИЈЕ, која сарађују у тим тешким временима.

Припремио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније