Dvadeset i pet godina „Vuka“

KPSHD

Dvadeset i pet godina „Vuka“

Kulturno, prosvetno, sportsko, humanitarno društvo „Vuk Karadžić”

Kulturno, prosvetno, sportsko, humanitarno društvo „Vuk Karadžić” Radovljica osnovano je 1995. godine i ove godine slavi 25 godina postojanja i aktivnog rada. Društvo je osnovano sa ciljem da neguje ono što je lepo i dragoceno, što je vekovima stvarano i čuvano u našem srpskom narodu. Mnogi važni događaji, obredi i običaji bili su praćeni igrama i pesmama. Kažu, da se kroz pesmu čuva jezik i vraćaju uspomene, a kroz igru se odražava ljubav i vera da se ono što je narod stvarao nikada neće zaboraviti, jer je upravo to ono što na kraju ostaje iza nas.

Društvo je aktivno na različitim područjima. Imamo folklornu, pevačku, literarnu i sportsku sekciju, gde aktivno radimo i stvaramo. Najbrojnija je folklorna sekcija, u kojoj rade dečije grupe, veteranska grupa i izvođači. Zajedno sa muškom i ženskom pevačkom grupom redovno predstavljamo svoje društvo na manifestacijama u Sloveniji i šire. Redovno učestvujemo i na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu. U poslednjih nekoliko godina aktivirala se i sekcija ručnih radova, koja omogućava, da mlađe generacije nauče stare zanate i samim tim obogate našu nošnju.

U 2013. godini smo preselili svoj rad, svoj „dom” na Jesenice. Sa novim prostorima, novim dobicima, postali smo još aktivniji, s još većim zanosom radili na starim i novim projektima. Tako smo obnovili i obogatili naš repertoar, dopunili naš ekonomat narodne nošnje i postigli  i ostvarili bitne manifestacije društva, koje su: „Vukovi dani”, „Zavičajno veče”, dečiji festival „Razigrani tabančići”, Tradicionalni pevački koncert, „Vidovdanska proslava”, Slava društva Mitrovdan i godišnji celovečernji koncert.Društvu je dodeljen status društva u javnom interesu na području kulturne delatnosti, kojeg je 2014. godine dodelilo Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije.


U tih dvadeset pet godina postojanja, društvo „Vuk Karadžić” je doživelo i neka veća dostignuća. Na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu u 2002. godini smo osvojili prvu srebrnu plaketu. Do danas, društvo je ukupno osvojilo jednu bronzanu i četiri srebrne plakete. A na ESSF 2018. godine osvojili smo i specijalnu nagradu za najoriginalniji kostim.

Takođe, velika čast nam je bila pomoć u  organizaciji i učestvovanje na Svečanoj akademiji povodom 20 godina Saveza srpskih društava Slovenije.

Najnovije i najsvežije dostignuće u društvu je naš kompakt disk, na kojem smo snimili tradicionalne pesme u izvođenju muške i ženske pevačke grupe društva.

U ovoj poslednjoj godini, koja nije baš naklonjena radu društvima u Sloveniji pa i šire, učestvovali smo u svetskom projektu „Folkloraši širom sveta”. Spojili smo pevačke snage društva sa ostalim igračima s čitavog sveta, a uskoro spremamo sa njima i nove projekte.

Takođe učestvujemo u on-line kvizu, kojeg je pokrenuo Folklor Magazin.

I tako je naše društvo kroz svih 25 godina postojanja vredno radilo, stvaralo, učilo i dosta toga postiglo. Kroz sve te godine prošlo je dosta generacija i omogućilo, da se naše poslanstvo prenosi dalje i čuva naša kultura. Ponosni smo, što naše društvo i članove možemo nazvati svojom porodicom, takozvanom „Vukovom porodicom”, koja širi svoju ljubav uz pesmu, igru i veselje.

Adrijana Šućur

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.