Двадесет и пет година „Вука“

КПСХД

Двадесет и пет година „Вука“

Културно, просветно, спортско, хуманитарно друштво „Вук Караџић”

Културно, просветно, спортско, хуманитарно друштво „Вук Караџић” Радовљица основано је 1995. године и ове године слави 25 година постојања и активног рада. Друштво је основано са циљем да негује оно што је лепо и драгоцено, што је вековима стварано и чувано у нашем српском народу. Многи важни догађаји, обреди и обичаји били су праћени играма и песмама. Кажу, да се кроз песму чува језик и враћају успомене, а кроз игру се одражава љубав и вера да се оно што је народ стварао никада неће заборавити, јер је управо то оно што на крају остаје иза нас.

Друштво је активно на различитим подручјима. Имамо фолклорну, певачку, литерарну и спортску секцију, где активно радимо и стварамо. Најбројнија је фолклорна секција, у којој раде дечије групе, ветеранска група и извођачи. Заједно са мушком и женском певачком групом редовно представљамо своје друштво на манифестацијама у Словенији и шире. Редовно учествујемо и на Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону. У последњих неколико година активирала се и секција ручних радова, која омогућава, да млађе генерације науче старе занате и самим тим обогате нашу ношњу.

У 2013. години смо преселили свој рад, свој „дом” на Јесенице. Са новим просторима, новим добицима, постали смо још активнији, с још већим заносом радили на старим и новим пројектима. Тако смо обновили и обогатили наш репертоар, допунили наш економат народне ношње и постигли  и остварили битне манифестације друштва, које су: „Вукови дани”, „Завичајно вече”, дечији фестивал „Разиграни табанчићи”, Традиционални певачки концерт, „Видовданска прослава”, Слава друштва Митровдан и годишњи целовечерњи концерт.Друштву је додељен статус друштва у јавном интересу на подручју културне делатности, којег је 2014. године доделило Министарство за културу Републике Словеније.


У тих двадесет пет година постојања, друштво „Вук Караџић” је доживело и нека већа достигнућа. На Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону у 2002. години смо освојили прву сребрну плакету. До данас, друштво је укупно освојило једну бронзану и четири сребрне плакете. А на ЕССФ 2018. године освојили смо и специјалну награду за најоригиналнији костим.

Такође, велика част нам је била помоћ у  организацији и учествовање на Свечаној академији поводом 20 година Савеза српских друштава Словеније.

Најновије и најсвежије достигнуће у друштву је наш компакт диск, на којем смо снимили традиционалне песме у извођењу мушке и женске певачке групе друштва.

У овој последњој години, која није баш наклоњена раду друштвима у Словенији па и шире, учествовали смо у светском пројекту „Фолклораши широм света”. Спојили смо певачке снаге друштва са осталим играчима с читавог света, а ускоро спремамо са њима и нове пројекте.

Такође учествујемо у он-лине квизу, којег је покренуо Фолклор Магазин.

И тако је наше друштво кроз свих 25 година постојања вредно радило, стварало, учило и доста тога постигло. Кроз све те године прошло је доста генерација и омогућило, да се наше посланство преноси даље и чува наша култура. Поносни смо, што наше друштво и чланове можемо назвати својом породицом, такозваном „Вуковом породицом”, која шири своју љубав уз песму, игру и весеље.

Адријана Шућур

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније