OBIČAJ KOJI NAJVIŠE RADUJE DJECU: Pijukanje u prostorima KD Brdo

OBIČAJ KOJI NAJVIŠE RADUJE DJECU: Pijukanje u prostorima KD Brdo

Običaj koji najviše raduje djecu jeste pijukanje –  a njegova simbolika je sasvim jasna – kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gdje ih greje i čuva, tako i mi brinemo o našim najmlađim članovima i učimo ih najvrednijeg bogastva – naše kulture.

U subotu 6.1.2018 smo uoči najradosnijeg praznika Božića, na Badnje veče, kao po običaju i kao što naša srpska tradicija nalaže organizovali pijukanje za naše najmlađe članove KD Brda.

Kad su se sva djeca okupila, Violeta Jakovljević i Vanja Čajić, inače vođe Cicibanskog i pripremnog ansambla, sakrile su se u drugu prostoriju kako bi prekrivene ćilimom izašle i iznenadile djecu koja su jedva čekala da počnemo sa pijukanjem.

Uz uvodne riječi našeg predsednika Mitra Vujinovića, dječica su radosna i puna isčekivanja pomno slušala priču o značenju ovog predivnog srpskog običaja. I tako su djeca jedva dočekala da se bace i zakoprcaju u slamu koja inače simbolizuje mjesto rođenja Isusa Hrista. U slami je več bilo sakriveno nekoliko oraha, lješnjaka i bombona, a osim što su se radovali slatkišima, još više su se obradovali kad su iza vrata izletele Violeta i Vanja sa punim korpama poslastica, koje su uz kvocanje bacale u slamu. Djeca se od dragosti nisu prestajala smijati, punili su svoje kesice i takmičili se ko će više da sakupi. Naravno i na poklončiće nismo zaboravili – svako od dječice dobio je knjigu sa srpskim bajkama i pripovjetkama u ćirilci. Pomislih “kako ih je samo lijepo ovako gledati – složne i razdragane, kako se vesele knjigama i kako im se okice sjaje od dragosti i jedva čekanja da dođu kući pa ih prelistaju.“ I onda sam se i sama prisjetila onih bezbrižnih dana kad su moji roditelji kvocali, a ja sam onako mala skoro pa se nisam ni vidjela iz slame sva vesela sakupljala bombonice.

Violeta Jakovljević

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije