U organizaciji Literarne sekcije KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice održano je Literarno veče sa prikazom dijela srpske proze i poezije

U organizaciji Literarne sekcije KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice održano je Literarno veče sa prikazom dijela srpske proze i poezije

Ovaj događaj održan je 12. oktobra 2019. u prostorima društva na Jesenicama uz prisustvo oko tridesetak članova i simpatizera društva, prijatelja i poštovalaca srpske pisane riječi. U uvodnom govoru Radoslav Milanović, vođa Literarne sekcije KPSHD „Vuk Karadžić” pozdravio je  i predstavio učesnike u programu, kao i publiku koja se odazvala pozivu na ovaj događaj. Radoslav Milanović je istakao značaj ovog i ovakvih projekata za očuvanje srpskog jezika i pisma u prostoru u kome žive ovdašnji Srbi, a zatim je pročitao svoju pjesmu „Pijetao”, da bi potom najavio prvog učesnika u programu, a to je bio Dušan Jovanović koji je pročitao pjesmu „Gde je Srbima rodni zavičaj”, koju je napisao Lužički Srbin Handrij Zejler.

Publika

Ostoja Šobot je čitao i govorio o „Zavještanju jezika i pisma Stefana Nemanje“ koje je priredio Mile Medić. Ovo „Zavještanje” je uvijek bilo aktuelno, bez obzira na istorijski period, pa tako i sada kada moramo čuvati jezik i pismo, a najviše ga moramo čuvati od sebe, jer ga najviše i uništavamo unošenjem tuđih riječi i zanemarivanjem svoga pisma koje je najstarije pismo na svijetu, staro više hiljada godina, još od vremena kad mnogi evropski narodi i jezici nisu ni postojali.

Krstan Jakovljević je u prvom svom nastupu pročitao pjesme Tukovi i Sunce, a voditelj programa i domaćin Radoslav Milanović pročitao je još jednu svoju pjesmu, ovaj put pjesmu koja nosi naziv „Imam i nemam”. Pjesmu Oskara Daviča „Srbija” recitovao je Dušan Jovanović, a onda se prisutnima obratio i Milan Stojanović, predsjednik KPSHD „Vuk Karadžić”, i prvo se zahvalio učesnicima u programu, a zatim spomenuo učenje srpskog jezika u Sloveniji, istakavši probleme sa kojima se susreću svi oni koji žele da se sprovodi organizovano učenje srpskog jezika i pisma. Na ovu temu, kao i na druge teme vezane za jezik, pismo i literaturu rekli su ponešto i prisutni, jer im je ponuđena mogućnost da i sami ponešto kažu o ovim veoma važnim pitanjima.

U nastavku programa Radoslav Milanović je pročitao svoju pjesmu „Saputnice”, a zatim je Dušan Jovanović izveo kraći dramski dio, odnosno „Kalčine priče” koje je prikupio i priredio Mihailo Golubović (1872 – 1936), a Kalča je jedan od junaka „Ivkove slave” od Stevana Sremca. Ostoja Šobot je prvo recitovao pjesmu „U svemiru” a zatim i pjesmu Tuzlaka Aliverića „U dolapu moga đeda”, da bi potom Krstan Jakovljević pročitao svoje pjesme „Između dvije vatre” i „Buđenje”. Svoje pjesme „Poezija riječi” i „Stvaraoci” pročitao je Radoslav Milanović, a Dušan Jovanović je recitovao poemu Matije Bećkovića „Ćeraćemo se još”. Ostoja Šobot je pročitao jedan svoj prozni odlomak, da bi potom Krstan Jakovljević pročitao svoju pjesmu „Tri ikone”. Pred sam kraj programa Radoslav Milanović je pročitao još jednu svoju pjesmu koja nosi naziv „Pogledi” i najavio izlazak iz štampe svoje nove, treće, zbirke pjesama.

Govornici literarnog susreta

I na kraju ove lijepe večeri učesnicima i publici još jednom se obratio Milan Stojanović, predsjednik društva, rekavši da mu je žao što nije bilo još učesnika, ali da je i ovako prikazan zanimljiv i kvalitetan program, da bi onda učesnicima podijelio zahvalnice za učešće na ovom za društvo značajnom događaju.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije