Međunarodni svetosavski folklorni festival

Međunarodni svetosavski folklorni festival

Srpsko kulturno prosvetno društvo „Sveti Sava“ organizovao Međunarodni svetosavski folklorni festival uz učešće društava iz Slovenije, Republike Srpske i Austrije

Nakon dvogodišnje pauze zbog opšte poznatih razloga SKPD „Sveti Sava”  je 4. februara 2023. u Domu kulture Kokrica organizovao Međunarodni svetosavski folklorni festival uz prisustvo velikog broja posjetilaca i učesnika u programu. Na početku programa izvedena je „Svetosavska himna”, a zatim su voditeljke programa poslije pozdrava i uvodnog govora na binu pozvale Janeza Černeta, zamjenika gradonačelnika Kranja, koji se veoma toplim riječima obratio svim učesnicima u programu kao i prisutnim gledaocima. U svom govoru Janez Černe je istakao napore SKPD „Sveti Sava” u očuvanju i njegovanju tradicije srpskog naroda i pohvalio njihov cjelokupan rad. Prisutnim se obratio i Zlatomir Bodiroža, predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije koji je istakao tridesetogodišnje djelovanje SKPD „Sveti Sava” i ulogu društva   u njegovom djelovanju na području kulture i drugim područjima.

Voditeljke programa su posebno pozdravile goste iz Republike Srpske, GKUD „Alat – SwisslionTrebinje, Republika Srpska, a zatim i donatore društva, koji su pomogli održavanje ovog Festivala, a koji pomažu i mnoge druge aktivnosti društva.

Prvi su na binu stupili folkloraši SKPD „Sveti Sava” Kranj, veteranska grupa, koji su odigrali igre iz Gruže. Mladi folkloraši iz Makedonskog kulturnog društva „Sv. Kiril i Metodija” iz Kranja prikazali su, uz muzičku pratnju njihovog orkestra, igre iz Makedonije. Da bi ovaj Festival poprimio međunarodni karakter, pored članova makedonskog društva i njihovih igara, pobrinuli su se i gosti iz Škofje Loke, članovi Hrvatskog kulturnog društva „Komušina” koji su odigrali igre iz Bosanske Posavine, uz pjesme u kolu i muzičku pratnju na violini i šargiji.

Posebnu pažnju publike izazvao je nastup gostiju iz Republike Srpske, članova Gradskog kulturno umjetničkog društva „Alat – Swisslion” iz Trebinja koji su prikazali igre iz Hercegovine, koje su na publiku ostavile veoma jak utisak. Iz Hercegovine igrom i pjesmom otišlo se do užičkog kraja, a veteranska grupa Srpskog kulturnog društva „Petar Kočić” odigrala je igre iz Užica.

Program je nastavljen spletom srpskih narodnih pjesama u izvođenju pjevačke grupe Srpskog kulturno prosvjetnog društva „Sveti Sava” iz Kranja, da bi potom otišli do Leskovca, kada je folklorna grupa Srpskog kulturnog društva „Zavičaj” iz Klagenfurta izvela koreografiju sa igrama iz okoline Leskovca.

Uvijek rado viđenu koreografiju sa igrama i pjesmama iz Bele Krajine publici su predstavili članovi veteranske grupe Kulturno prosvjetno sportskog i humanitarnog društva „Vuk Karadžić” iz Radovljice. Drugi gosti iz Austrije, folkloraši Srpskog kluba „Nikola Tesla” iz Filaha, odigrali su igre iz Niša, a veteranska grupa Kulturnog društva „Brdo” iz Kranja predstavila se igrama iz Dimitrovgrada.

Gosti iz Trebinja, folkloraši GKUD „Alat-Swisslion” u svom drugom učešću u programu odigrali su temperamentne Vlaške igre, da bi potom i članovi SKPD „Sveti Sava” u svom, takođe drugom nastupu, odigrali igre iz Pčinje.

Na samom kraju programa prisutnima se obratio Miloš Milić, predsjednik SKPD „Sveti Sava” i u ime društva, organizatora i domaćina Festivala, kao i u svoje lično ime zahvalio se svim učesnicima u programu kao i posjetiocima koji su se okupili u velikom broju. Zatim je Miloš Milić svim učesnicima podijelio zahvalnice za učešće u programu Međunarodnog svetosavskog folklornog festivala. Posebno se zahvalio gostima iz Trebinja i razmijenio poklone sa Nedeljkom Lambetom, predsjednikom GKUD „Alat-Swisslion”. Prisutnim se obratio i Nedeljko Lambeta, koji se zahvalio na pozivu, učešću na Festivalu i gostoprimstvu, a takođe i pohvalio srpska društva u Sloveniji koja rade na očuvanju tradicije srpskog naroda u Sloveniji.

Druženje učesnika u programu i posjetilaca nastavljeno je uz dobro raspoloženje i muziku u živo.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije