Pravoslavni hrišćani su po julijanskom kalendaru ušli u Novu 2020-tu godinu

Pravoslavni hrišćani su po julijanskom kalendaru ušli u Novu 2020-tu godinu

izvor: rtvslo.si

U Sloveniji živi preko 45.000 Pravoslavaca, a Novu godinu su dočekali na brojnim proslavama širom države.

Pojedine Pravoslavne crkve (grčka, rumunska, bugarska i još neke manje crkve) su kroz istoriju prihvatile Milankovićev kalendar koji se podudara sa gregorijanskim klendarom.

Proslave su bile organizovane i u slovenačkim ugostiteljskim objektima

Odbrojavanje zadnjih trenutaka stare godine su organizovali brojni ugostitelji slovenačkih regija. Kulinarski virtuozi za pravoslavnu Novu godinu svojim gostima spremaju uglavnom tradicionalna srpka jela, na stolovima se najčešće nađu ćevapi, pljeskavice, pečenje, kao i sve ostale vrste mesa sa roštilja. Neizostavna je i šopska salata, a prilog koji sve to prati je pečen krompir sa kajmakom. Jako često poslije ponoći, kao svojevrsno osvježenje, dolazi sarma.

Stevan Zec, šef sale poznatog ljubljanskog restorana, koji proslave pravoslavne Nove godine organizuje već skoro četrdeset godina je za javni servis Radio-televizije Slovenije izjavio da zanimanje za ovu proslavu iz godine u godinu postaje veće. Kao zanimljivost Momčilo Jorgačević – Momo navodi da se 60 procenata  rezervacija odnosi na Slovence, a 40 posto na ostale goste. „Kod nas je hrana srpska, piće slovenačko, gosti slovenački, a radimo mi – Srbi. Trebalo bi biti obratno, da mi proslavljamo.“ – našalio se Jorgačević.

Proslava kao prilog u bogaćenju slovenačkog društva

Marko Sladojević, predsjednik Saveza Srba Slovenije primjećuje da se proslave pravoslavne Nove godine sve više ističu u poslednje vrijeme. „Za nas koji smo srpskog porijekla je pravoslavna Nova godina veoma značajna, odražava naš kulturni identitet, a pored toga je i odličan društveni događaj. Sa druge strane proslava predstavlja naš doprinos ka raznolikosti slovenačkog društva“ – rekao je Sladojević.

Centar događanja, kada je doček pravoslavne Nove godine u Srbiji u pitanju, je naravno u Beogradu. Obično biva priređen koncert pred Narodnom skupštinom, a u ponoć nebo iznad crkve sv. Save obasja raskošan vatromet.

Pored Srpske pravoslavne crkve u Srbiji i Crnoj Gori, istovremeno Novu godinu slave u Makedoniji, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini i Gruziji, te u Antiohijskoj, Aleksandrijskoj, Jerusalemskoj i Carigradskoj patrijaršiji.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije