НАЧЕЛНИК ИЛИЏЕ: ТРАЖИЋЕМО САГЛАСНОСТ ЗА ОДВАЈАЊЕ ОД САРАЈЕВА

НАЧЕЛНИК ИЛИЏЕ: ТРАЖИЋЕМО САГЛАСНОСТ ЗА ОДВАЈАЊЕ ОД САРАЈЕВА

Извор: Независне новине

САРАЈЕВО – Начелник Општине Илиџа Сенаид Мемић огорчен је, како је рекао, немарним односом градских власти према овој локалној заједници. Због тога што за све одлуке о изградњи и реализацији бројних пројеката мора тражити сагласност Кантона и Града Сарајева, Мемић ће кренути у процедуру да се Илиџа прогласи градом и тражиће сагласност Општинског вијећа.

Мемић је нагласио да Илиџа као општина одавно нема мјесто у Кантону Сарајево и да с обзиром на број становника нема статус који заслужује. Додао је да њени становници не уживају једнака права као они из других општина те да постоје бројни проблеми с којима се суочавају, који годинама нису ријешени.

„Док се у посљедњих 20 година троши на обнављање фасада по Сарајеву, с друге стране још у рату оштећени кровови кућа нису поправљени на Илиџи. Такођер, када се прича о утопљавању зграда у граду, приказано је да се то финансира новцем опћина, међутим, ријеч је о заједничком новцу кантона и опћина. Илиџа добије само оно што неки други нису способни организовати, обнављају се само основне школе. Вода и струја су основне потребе становништва, па зар није жалосно да људи немају воду три мјесеца у Раковици или да немају канализацију па нам канализација сва из Хаџића дође на Илиџу и онда ми требамо инвестирати 15 милиона марака у колектор“, казао је Мемић.

Мемић је навео да су из буџета Општине Илиџа издвојена средства за обнову и изградњу културно-историјских споменика те да је у протеклих десет година из буџета Кантона на подручју ове општине у културу уложено само 40 хиљада марака.

„Сваке године се плаћа и Сарајевска зима, Башчаршијске ноћи и разни фестивали, а ми у том културном обухвату не припадамо Сарајеву. У шта год желимо инвестирати ограничење су нам некакве институције из Сарајева. Па о чему онда да причамо, ако смо све сами радили, онда требамо бити град. Тако ћемо располагати властитим буџетом и моћи ћемо реализовати онакве пројекте какве Илиџа заслужује без ичије уцјене. Развојних планова не можемо ни имати кад су сви законима заштитили своје интересе. Аеродром је заштитио своје интересе, Водовод и канализација своје, као и шумарство и заводи за изградњу и планирање, а шта је с нашим интересима и становништвом“, рекао је Мемић.

Рекао је да ће упутити иницијативу Општинском вијећу те да сматра да је већина вијећника за то да Илиџа постане град те је додао да становништво, али ни ова општина немају интерес да припадају Сарајеву.

„До сада смо плаћали њихове рачуне, више то не желимо. Такође, не желимо ни да будемо некаква сеоска општина или сељачка или ванградска област, мислим да Илиџа заслужује да буде град. Када дође на дневни ред сједнице, вијеће треба да одлучи, а уколико ни тако не буде могло, онда за тако добру ствар није скупо направити ни референдум па да се одлучи да ли је то исправно или не. Ако бисмо постали град, онда бисмо срушили оне који нас својим монополом држе под земљом“, објаснио је Мемић.

На основу члана 5. Закона о принципима локалне самоуправе у Федерацији БиХ је прописано да се град, осим уставом, успоставља и федералним законом на основу споразума о удруживању двије или више општина, односно одлуке општинског вијећа која испуњава прописане критеријуме. Дакле, потребно је да се ради о урбаној, инфратруктурној цјелини која је повезана свакодневним потребама становништва, а која има најмање 30 хиљада становника.

Министар правде и управе КС Марио Ненадић рекао је да Илиџа има више од 70 хиљада становника и да испуњава те услове. Такође, градом се може прогласити и општина од посебног историјског и културног значаја, а Илиџа, навео је, има дугу историју и културу, те је са правног аспекта могуће реализовати ову иницијативу.

„Дакле, правни основ постоји, а да ли ће до реализације такве иницијативе доћи, тешко је процијенити. Наш интерес је да се градске опћине и формално интегришу у Град Сарајево, а не да се ствара већи број мањих градова у Кантону Сарајево. Издвајањем Илиџе у самосталан град, дошло би до територијалног прекида кантоналних опћина, јер се поставља питање шта би се десило са опћином Хаџићи, која је данас у саставу Кантона Сарајево, али не и Града Сарајева“, казао је Ненадић.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније