Мртво море

Мртво море

Српско културно друштво „Сава” Храстник наставило са драмском дјелатношћу приказом монодраме „Мртво море”

Монодрама „Мртво море” коју је на текст Радоја Домановића, најпознатијег српског сатиричара, извео Душан Јовановић, приказана је 12. марта 2022. у Младинском центру Храстник пред око педесетак чланова и пријатеља друштва који су с великом пажњом и интересовањем пратили ову представу.

Прије самог извођења представе присутнима се обратио Цвијетин Нешковић,  предсјед­ник СКД „Сава” Храстник, које је орга­низатор и реализатор овог пројек­та, и најавио извођача, који ће извести драму која је у наслову. Душан Јовановић је до сада учествовао у низу пројеката литерарно-драмског садржаја, а једна од његових склоности је тумачење књижевних дјела, која су на свој начин захтијевна и треба напамет да научи веома обимне текстове и да их изразито увјерљиво тумачи.

Тако је био веома успјешан на наступу код Српског културног друштва „Сава” из Храстника, тумачећи при­повјетку Радоја Домановића ,,Мртво море”. То је приповјетка у којој се описује живот људи у једној српској паланци, њихово не прихватање различитих од себе и мржњу само према онима који се издигну изнад просјека средине у којој живе.

Малограђанска средина је учмала среди­на која на подноси разлике и веома тешко мијења своја учмала унапријед утврђена мјерила доброг понашања. У њој влада дволичност и лицемјерје, а сваки појединац је принуђен да своја лична размишљања под­реди маси, да се не супротставља учмало­сти и крши правила. Малограђани не воле промјене и не желе да прихвате ништа ново, па чак и ако је оно лијепо, добро и занимљи­во. Ту се осуђује свако понашање другачије од уобичајеног. Сви који штрче и одскачу од других изложени су исмијавању, оговарању и игнорисању.

Можете замислити колико ликова је у јед­ној провинцији описивано, и овај извођач их је на свој начин тумачио. Како се каже, сто људи сто ћуди, а наш Душан Јовановић је сваку ћуд увјерљиво тумачио. Ако је неко у њиховој средини имао какав таленат то није његова врлина, већ напротив, велика мана због које у својој малој средини доживљавају велике непријатности. Они представљају опасност и ризик за друге, јер могу да постигну нешто више и нешто боље.

Душан је томе додао нешто своје страсти, код наглашавања појединих ликова, па је то звучало заиста страствено и упечатљиво. Приводећи свој наступ крају, публика га је наградила громогласним аплаузом. Овај драмски пројекат финансијски је подржао Јавни фонд Републике Словеније за кул­турне дјелатности, а за костимографију побринула се Славица Трипуновић – Мода Трбовље.

Након представе уприличена је закуска и свечаност поводом Осмог марта – Међународног дана жена, гдје је настављено дружење у веома пријатној атмосфери, уз музику, а ту је и неизбјежно српско коло. Цвијетин Нешковић је чланицама и пријатељицама друштва честитао њихов празник, а затим је Марко свима њима подијелио букете цвијећа, да би се потом наставило са дружењем у добром расположењу.

СКД „Сава“ Храстник

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније