„Kolo se vije“ u Kranju

„Kolo se vije“ u Kranju

Peti međunarodni folklorni festival veterana

Kulturno društvo „Brdo” Kranj organizovalo i veoma uspješno izvelo peti međunarodni folklorni festival veterana „Kolo se vije“

Dvorana kulturnog doma u Mjesnoj zajednici Stražišče u Kranju bila je 15. aprila 2022. mjesto održavanja petog međunarodnog folklornog festivala veterana pod nazivom „Kolo se vije“. Pored brojne publike, šarenolikog sastava izvođačkih grupa i njihovih pratioca, predstavnika drugih kulturnih organizacija, predsjednika Saveza srpskih društvava Slovenije Zlatomira Bodirože, su festivalu prisustvovali predstavnici grada Kranja, gradonačelnik Matjaž Rakovec i njegov zamjenik Janez Černe. Suživotom srpske i lokalne zajednice u Kranju je ostvaren bratski i međusobno uvažavajući odnos, zato su predstavnici organizatora KD Brdo bili jako zadovonjni posjetom čelnika grada.


Velika pauza, više od dvije godine, ostavila je traga u svim društvenim djelatnostima, pa tako i u kulturnoj djelatnosti srpskih društava u Sloveniji, naročito u folklornim sekcijama gdje je dugo vremena bio onemogućen bilo kakav, često ni redovne probe nisu se mogle izvoditi, a kamo li folklorne priredbe sa više učesnika. Svi su ostali željni raznoraznih događaja i priredbi, uskraćeni za zadovoljstva koje pružaju ne samo kulturni događaji sami po sebi, nego je uskraćeno i druženje, a čovjek je društveno biće, nije izolovani pojedinac koji živi sam za sebe. Zato je i ovaj događaj veoma bitan, kako zbog broja društava koja su se odazvala pozivu organizatora, Kulturnog društva „Brdo” Kranj, nego i po odzivu publike koja je bila prisutna na ovoj priredbi i na pravi način bodrila sve učesnike u programu.

Folkloraši, učesnici u programu, okupili su se u Stražišču već u kasnim popodnevnim satima, da bi se pripremili, održali tehničke probe i bili spremni za nastupe. I publika je pristizala i počela da puni dvoranu, željna igre i pjesme, koja je od davnina kulturno bogatstvo svakog naroda, a kod srpskog naroda pjesma prati svakog čovjeka od rođenja do smrti, bez pjesme i igre ne može se zamisliti ni jedno proslavljanje bilo kog važnijeg datuma i događaja.


Vrijeme je bilo da krene ovogodišnji Festival, da nestrpljivi folkloraši izađu na binu i zaigraju, da se predstave publici, koja je takođe bila spremna da prati nastupe svih folklornih grupa. Sve je bilo spremno, publika, učesnici i Miodrag Kondić, voditelj programa koji je u svom prvom obraćanju publici naveo: „Draga publiko, uvaženi posjetioci, prijatelji Kulturnog društva „Brdo”, drago mi je da, poslije izvjesnog zatišja na području društvenih i kulturnih događaja, imam priliku najaviti Peti međunarodni folklorni festival veterana „Kolo se vije”. Kao zanimljivost vam prenosim činjenicu da se na današnji dan, 15. aprila, obilježava Međunarodni dan umjetnosti, kojem na svojevrsan način doprinosi i naša današnja folklorna aktivnost, nedjeljivi dio kulture i umjetnosti jednog naroda. Pozdrav društvima učesnicima i igračima koji će nastupati, kao i ostalim predstavnicima kulturnih organizacija, predstavnicima Saveza srpskih društava Slovenije, predstavnicima grada Kranja”.

Nakon pozdravnog govora uslijedila je najava prve tačke programa za koju je Miodrag Kondić rekao: „Sami pomen i izgovor riječi Kosovo kod našeg naroda budi emocije. Igre sa Kosova su koreografija našeg, KD „Brdo”, folklornog vođe veteranskog ansambla i autora Aleša Oštira. Prepuštam binu veteranima KD „Brdo” u iščekivanju kosovskog prizvuka”. Folkloraši, veterani, Kulturnog društva „Brdo”, potpomognuti sa nešto mlađih snaga, onima koji su do juče bili u izvođačkim ansamblima, dobro su se pripremili za ovu priliku, kao uostalom i svi drugi ansambli koji su bili učesnici ove priredbe. U okolnostima koje su iza nas često se moralo raditi i ubrzanim ritmom, a treba imati na umu da su velika većina „veterana” rekreativci, oni koji nisu bili članovi izvođačkih ansambala, i da se i ne može od njih očekivati da budu na višem nivou nego što je to moguće, uzimajući u obzir sve činjenice. Ipak, odmah da se kaže, sve grupe su pokazale veliku volju, umijeće i želju da se predstave na najbolji način. Mora se cijeniti njihov rad, sati i sati provedeni na probama, mnogo prolivenog znoja, pa čak i odricanja od nekih ličnih poslova i zadovoljstava.

U drugoj tački programa nastupila je veteranska folklorna grupa Srpskog kulturno prosvetnog društva „Sveti Sava” iz Kranja o kojoj je voditelj rekao slijedeće: „Srpsko kulturno prosvetno društvo „Sveti Sava” je najstarije srpsko društvo u Sloveniji. Njihov rad započinje 1990. godine, što znači da su jubilejnu tridesetogodišnjicu već proslavili – na žalost zbog sveukupne situacije u nešto skromnijem obliku. Upravo zato su jako radosni što napokon mogu izaći na pozornicu i predstaviti igre iz Vladičinog Hana autora Danijela Vučićevića. Umjetnički vođa grupe je Aleš Oštir”.

Treća tačka programa bila je namijenjena Folklornoj grupi „Sava” iz Kranja. U najavi njihovih igara Miodrag Kondić je rekao: „Prije nego što najavim naše prijatelje i njihovu pripremljenu tačku, dozvolite da napomenem da Folklorna grupa „Sava” nastupa preko sedamdeset godina. Njeni počeci sežu u davnu 1949. godinu kada su se, kao mladi radnici fabrike „Sava”, udružili u folklornu grupu. U sklopu Kulturnog društva „Sava” Kranj radi i ženska pjevačka grupa „Devče”, a bitno je reći i to da su članovi CIOFF – međunarodne folklorne organizacije. Danas će nam prirediti „Štajerske igre” autora i vođe grupe Tomaža Gantara“. Folkloraši „Save” odigrali su „Štajerske igre” i dobili zaslužen aplauz publike.

Došlo je vrijeme da se malo predahne od igre i da se nešto zapjeva, a u najavi Muške pjevačke grupe KD „Brdo” rečeno je: „I pjesma, čedo moje, pjesma i svirka čine narod. Svaka ptica svojim glasom pjeva. I svaki narod ima svoj glas i svoju pjesmu po kojoj se poznaje. Kad sretneš stranca, ne pitaj nikada ko je i odakle je. Pusti ga da zapjeva ili zasvira i sve će ti se samo kazati. Odmah ćeš znati da li je Bugarin ili Grk, da li je došao iz ravne Ungarije ili iz prekomorskih zemalja. Ako mu jezik ne možeš razaznati, njegovo pjevanje i sviranje uvijek ćeš razumjeti. Gusle i diple, trube i tambure, svirale i citre govore sve jezike svijeta”. Naravno, prepoznajete riječi iz zavještanja Stefana Nemanje, u narodu poznatog kao Sveti Simeon Mirotočivi, to je, da napomenem i Krsna slava našeg društva, a bio je veliki župan Raške, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem vijeku. Mnogo toga se kroz ove riječi kazalo o pjesmi, a ja prepuštam starijoj, da kažem veteranskoj, muškoj pjevačkoj grupi KD Brdo da pusti pjesmi da se sama kaže”. I zaorila se dvoranom pjesma, ona prava narodna.

Nastavilo se, nakon pjesme, sa igrama. U petoj tački programa predstavila se folklorna grupa Srpskog kulturnog društva „Sava” Hrastnik, a Miodrag Kondiće je najavljujući njihovo izvođenje naveo: „Naši prijatelji iz Srpskog kulturnog društva „Sava” iz Hrastnika pod tim imenom rade već dvadeset i pet godina, trudeći se da na području Slovenije očuvaju naša srpska obilježja, a  ujedno čineći sponu između srpskog i slovenačkog naroda njihovog kraja. Nosioci su Bronzanog priznanja Opštine Hrastnik za doprinos na društvenom području. Ponose se svojom tradicionalnom manifestacijom Etno festival Hrastnik. Njihovi veterani nam donose pjesme i igre iz Beogradske Posavine. Autor koreografije je Milan Radovanović, a muziku je priredio Darko Ćitić. Grupu predvodi Zoran Jauz“. Krenula je prvo pjesma „Beogradski mali pijac” a onda i igra.

Iz Beogradske Posavine pjesmom i igrom otišlo se do Sjeverne Makedonije, a za to su se pobrinuli veterani, članovi folklorne grupe, Makedonskog kulturnog društva „Sveti Kiril i Metodija” iz Kranja za koje je u najavi istaknuto: „Današnji festival odista odiše raznolikošću. Da je tako doprinosi i Makedonsko kulturno društvo „Sveti Kiril i Metodija“. Njihova grupa će prikazati vesele običaje i šale koje se izvode povodom Đurđrevdanske svetkovine, simbolične pobjede zime i proljećnim buđenjem prirode. Koreografija „Venček Gjurgovden” autora Miladina Mladenova će sa svim svojim ukrasima i poskočnim muzičkim instrumentima krasiti binu našeg večerašnjeg festivala. Dobredojde prijateli!

U sedmoj tačci programa priliku da pokaže rezultate svojih napornih priprema dobilo je Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić, još jedno društvo iz Kranja, i njihova veteranska folklorna grupa. Za njih je u najavi njihove koreografije rečeno: „Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja svoje aktivnosti bilježi petnaest aktivnih godina. Pored dramskog i literarnog doprinosa našoj kulturi ne izostaje ni pjesma i igra kao folklorni kulturni pečat. Raduje ih saradnja sa drugim društvima. Kako je užički kraj takođe poznat po dinamičnoj i prepoznatljivoj igri, oni će nam prikazati Igre i pjesme iz Užica. Autor koreografije i umjetnički vođa ansambla je Snežana Maksimović”.

Prije poslednje tačke programa, voditelj Miodrag Kondić je, u svoje društvo, na pozornicu pozvao Mitra Vujinovića, predsjednika Kulturnog društva „Brdo” Kranj. U svom obraćanju publici Mitar Vujinović je pozdravio sve prisutne, kao i goste na koncertu među kojima su bili Matjaž Rakovec, gradonačelnik Kranja kao i njegov zamjenik Janez Černe. Mitar Vujinović se u svom govoru zahvalio svim učesnicima u programu, zatim Gradskoj opštini Kranj na podršci u djelovanju društva, kao i donatorima i svima onima koji na bilo koji način pomažu rad i napore društva na očuvanju i jačanju srpskog narodnog identiteta. Zatim je pozvao Janeza Černeta, zamjenika gradonačelnik Kranja da se obrati publici. Janez Černe je čestitao svim učesnicima u ovom lijepom događaju i poželio mnogo uspjeha u budućem radu. Nakon njega čestitku na organizaciji ovog događaja kao i svim učesnicima u programu izrekao je i Zlatomir Bodiroža, predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije.


I tako, došlo se do zadnje tačke ovog programa, ove lijepe večeri u kojoj su svi uživali, kako publika tako i sami učesnici. Ova tačka najavljena je sljedećim riječima: „Poslednja tačka današnjeg programa su „Igre iz Crne Trave”. Umjetnički vođa veteranske folklorne grupe KD „Brdo” je Aleš Oštir, a autor ove koreografije je Dejan Bodiroža, uz muzičko aranžiranje Vanje Dizdarević. Jedan od dragulja kulturne baštine Crne Trave je svakako narodna igra ovog kraja. O tome kako se u Crnoj Travi  narod veseli i kako se igra, pisao je časopis „Politika”  još 1927. godine ovako: „Posle ručka u osnovnoj školi počelo je narodno veselje. Ali ni to veselje nije kao u ostalim krajevima. Nema tu ništa usiljeno, ništa određeno programom i u napred propisano. Crna Trava se veselila sa svim svojim sokacima, sa svim kafanama i debelim ladovima granatih bukvi. Grmele su muzike i vojne i ciganske, okretalo se kolo u beskraj dok devojke i mladići ne izgube dah.“ Pogledajmo opisani duh grada kroz folklorni prikaz naših veterana.”


Galerija: fotoreportaža autora Dušana Jovanovića:


I tako, malo po malo, kroz igru i pjesmu došlo se do kraja ovog programa sa kojim mogu biti zadovoljni svi koji su imali priliku da dođu i da vide raznolike igre iz nekoliko krajeva, a zadovoljni su i igrači, folkloraši-veterani, koji su najzad dobili priliku da se predstave publici, a to su učinili na najbolji način.

Program je završen, ali ne i druženje uz muziku uživo, uz orkestar „Treća smjena”, kada su i publika i učesnici u programu dobili priliku da zaigraju i da se druže do kasno u noć.

Sve u svemu jedan lijep i zanimljiv događaj, a prije svega podsticaj svima onima koji se bave folklorom, da nastave sa svojim radom i organizovanjem ovakvih, kao i drugih, kulturnih priredaba.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije