НАШ ГЛАС

Ревијално гласило Културног друштва Брдо је 2005-те године издало први штампани број. Гласило је било усмјерено првенствено ка хроничарско-документарном праћењу рада Друштва. Поред репортерских записа и обиља фотографија, често су се у Нашем гласу нашли одломци из класика српске књижевности. Од 2017-те године Наш глас прати технолошки развој те се надограђује интернетним порталом. Подизање странице је реализовано под подршком Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Електронски облик медија погодује уобичајеном начину извјештавања са мноштвом сликовног и видео материјала, а неријетко се срећу и исјечци радијских емисија. Својим пером су у Нашем гласу у периоду од 2018. до 2023. године бар по неки прилог уписала 23 сарадника из различитих српских организација у Словенији.

22. фестивал фолклорних група ССДС

Овај веома значајан и велики догађај, како за Савез српских друштава Словеније, тако и за друштва која су чланови поменутог Савеза, одржан је 23. марта 2024. у Културном дому Нова Горица, пред око четири стотине гледалаца који су имали прилику да виде наступе дјечјих и извођачких ансамбала, који су приказали кореографије, односно српске народне игре и пјесме из разних крајева на којима живе или су живјели Срби.

Опширније...

Годишњи концерт КУД „Младост” Љубљана (фотогалерија)

Након вишегодишње паузе Културно умјетничко друштво „Младост” из Љубљане одржало свој Годишњи концерт Овај, за друштво велики и веома значајан догађај био је 16. марта 2024. у Центру културе Шпански борци у Љубљани пред око четири стотине посјетилаца и гостију који су имали прилику да виде учешћа свих фолклорних група КУД „Младост”, као и гостију

Опширније...

Љубљана: семинар за умјетничке руководиоце фолклорних група

23.02.2024  | Александра Петровић У Љубљани, у просторијама Српског културно умјетничког друштва „Видовдан”, а у организацији Савеза српских друштава Словеније и под окриљем Министарства културе Републике Србије, одржан је тродневни семинар за умјетничке руководиоце фолклорних група, чији је домаћин било СКУД „Видовдан” Љубљана. Семинар је почео у петак 23. фебруара 2024. са преко седамдесет пријављених

Опширније...

Јесенице: јубиларни десети годишњи концерт

Концерт је одржан 2. фебруара 2024. у Позоришту „Тоне Чуфар” на Јесеницама, а отворила га је мушка пјевачка група, са пјесмом „Болна љуба, болна лежи”. Женска пјевачка група је наступила са пјесмом „Прошетај ми злато”.

Опширније...

~30~

Културно друштво Брдо

Фолклорни ансамби

Уписи су још увијек у току...

Фолклорно забавиште

Ново у Словенији! Фолклор за нааајмлађе

Музичке секције

Едукација под менторством музичких стручњака

Постаните дио наше велике породице

Плес је одличан начин да одржите своје тело активним и ум свежим, а учењем плесних вештина развија се моторика, правилно држање, али и оптимизам и социјална интеракција. Многа деца у Србији одлучују се за играње фолклора као хоби, а током играња на часу фолклора, сви мишићи су активни, а деца развијају моторику и центар за равнотежу. Осим позитивних ефекта по здравље, деца и родитељи често бирају фолклор због забав еи позитивне атмосфере, али и путовања по свету које овај хоби доноси. Др Ранко Рајовић истакао је у неколико интервју какос матра да је фолкфлор један од бољих избора за ваннаставну активност.