Vidovdanke predstavile svoje radove na likovnom konkursu

Vidovdanke predstavile svoje radove na likovnom konkursu

„Domovina se brani lepotom i znanjem”

Članovi SKUD „ Vidovdan” smo u ovom neobičnom vremenskom periodu našli načine kako ostati povezani i kako nastaviti sa radom na svim područjima našeg delovanja. Do sada smo učestvovali na nekoliko projekata, koji su se odvijali preko interneta, kao što su kviz „Foklor onlajn”, pevanje tradicionalne pesme „Ovo je Srbija” zajedno sa 195 folklorista iz 17 država u okviru projekta „Snagom srpske tradicije, zajedno!” te stvaranje snimka narodnih igara sa našim omladinskim ansamblom.


Ovoga puta su članice našeg dečjeg i omladinskog ansambla na malo drugačiji način uspele da se povežu sa našom kulturom i tradicijom. Naime, Dečji kulturni centar Beograd, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, raspisao je umetnički konkurs za decu mlađeg školskog uzrasta, pod nazivom „Domovina se brani lepotom i znanjem”, a koji je trajao od 1. novembra do 1. decembra 2020. godine. Konkurs je bio osmišljen sa ciljem da deca širom Srbije i dijaspore, inspirisana lepotama svoje domovine, iskažu svoje kreativne potencijale kroz umetničke medije.Podstaknuta stihovima čuvenog dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića, deca uzrasta od pet do dvanaest godina su putem literarnih, likovnih i foto radova predstavila svoje okruženje i na taj način pokazala svoju domovinu. Naše članice Anastasija Stojnić, Dunja Knežević, Kristina Gončin, Leonora Ljubenović i Tara Pajunović su svoje radove predstavile na likovnom konkursu te tamo primile i zahvalnice za učešće.

Pored stručnih saradnika i umetničkih pedagoga iz Dečjeg kulturnog centra Beograd, stručni žiri su činili naši eminentni kompozitori, pevači i pisci za decu – Minja Subota, Predrag Vuković Peđolino, Leontina Vukomanović i Slobodan Stanišić. Nakon žiriranja, Dečji kulturni centar Beograd darivao je najbolje mlade kreativce muzičkim izdanjima i knjigama iz svoje produkcije.


Tekst: Dijana Bagarić

Foto: arhiv društva

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.