„Danga“ uobličila susret Svetosavčana u Kranju

SKPD Sveti Sava, monodrama

„Danga“ uobličila susret Svetosavčana u Kranju

Piknik i monodrama

Srpsko kulturno prosvjetno društvo „Sveti Sava” Kranj i pored nastale situacije izazvane epidemijom Kovid-19 trudi se da svoje članove drži na okupu i tako nastavi sa svojim radom

S obzirom na novonastale uslove, koji traju više od godinu i po onemogućeno je normalno djelovanje svih organizacija pa tako i srpskih društava u Sloveniji. Većina društava ipak pronalazi neka rješenja da bi barem, dok ovo zlo traje, koliko toliko ponešto uradili i održali svoje članstvo u zajedništvu.

Tako je i SKPD „Sveti Sava” Kranj u proteklom periodu uložilo sve svoje snage i mogućnosti da očuvalo neke od svoji djelatnosti, a takođe i da bi realizovalo veći dio predviđenih projekata ovoj godini. Nije bilo lako. Prepreka mnogo, ali ipak je prevladala želja da se uradi nešto što bi zadovoljili članstvo, prijatelje i simpatizere društva.

U vezi s tim društvo je 29. avgusta 2021. organizovalo piknik za članove društva, prijatelje, simpatizere i sve one koji su željni druženja i zajedništva. Piknik je održan na staroj lokaciji, „Kod Slavice” na Polici kod Nakla. Vrijeme je bilo pogodno za ovakvu vrstu događaja, okupio se priličan broj onih koji su željeli i bili spremni da ovaj dan provedu u društvu svojih prijatelja i poznanika. Tu je bio i nezaobilazni roštilj, a domaćice su se trudile da svaki gost bude ugošćen i poslužen na najbolji način.

Oni, uvijek željni pokreta i puni snage, nisu mogli ni ovaj put bez već tradicionalne odbojke, ređale su se ekipe, izmjenjivani sastavi i na kraju svi su bili pobjednici. A kako drugačije. Pa onda je tu i kolo bez koga se takođe ne može niti na jednom druženju, pa je ovo na neki način bila i proba za one koji igraju u folklornim grupama.

Da bi ovaj piknik imao i kulturni sadržaj organizator se pobrinuo da se izvede monodrama Radoja Domanovića „Danga”, koju je adaptirao, režirao i izveo Dušan Jovanović. „Danga” je najoštrija i najubojitija satirična pripovijetka Radoja Domanovića. Onaj koji govori priču iz ovog djela putuje u snu i dolazi do nekog dalekog kraja, do neke čudne zemlje „za koju niko živ ne zna i koja se samo u snu može sanjati”. To je neka čudna zemlja i u svemu se razlikuje od onih zemalja i svega onoga što je do sad vidio, tako da su u ovoj zemlji najveća građanska vrlina i radost ropska poniznost pred predstavnicima vlasti oličena u jahanju. Tako građanska vlast kaže „da bi se raspoznavao svaki naš građanin od ostalih, kmet je juče izdao naredbu da svi ovdašnji građani idu pred opštinski sud, gde će svakom udariti žig na čelo”, „danga” kao dokaz viteštva. Na kraju, i sam putnik koji se zatekao u toj zemlji traži da mu se udari deset žigova, a ne samo dva, kao njihovom junaku Learu, da pokaže šta je srpska viteška krv, ali ga ipak san izda i ne doživje sudbinu ljudi iz one čudne zemlje.

Druženje na pikniku trajalo je do kasnih popodnevni sati i svi su bili zadovoljni onim što su doživjeli i vidjeli.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije