Srpsko kulturno društvo „Sava” iz Hrastnika učestovalo u organizaciji međunarodnog folklornog festivala

Srpsko kulturno društvo „Sava” iz Hrastnika učestovalo u organizaciji međunarodnog folklornog festivala

14. međunarodni folklorni festival: „Od  Celja  do  Žalca”

Vreli Velikogospojinski dan. Poziv sa nepoznatog telefonskog broja. Na drugoj strani se predstavlja  Bojan Pevec, direktor Međunarodnog festivala  „Od Celja do Žalca”, zbog otkaza folklornog ansambla iz Turske i potrebna mu je naša pomoć. Bez razmišljanja pristajemo da učestvujemo na CIOFF festivalu i gala koncertu u Žalcu. Ostaje nam sedam dana za pripremu. Svi folkloraši ozbiljno pristupaju ponuđenom izazovu i svakodnevno se pripremamo. Bila je dvomjesečna pauza ali se odmah pokazala želja za novim nastupom.

Dolazimo na Festival, a organizator Festivala je KD „Grifon” iz Šempetra u Savinjskoj dolini, koji su juna bili naši gosti na Etno festivalu u Hrastniku. Srdačan stisak ruku, kao da se poznamo više godina, a upoznali smo se prije dva mjeseca. Tako se stvaraju prijateljstva između slovenačkog i srpskog naroda, ona su obostrana. Dogovorili smo se već za nove zajedničke nastupe. U Žalcu smo sreli i naše dugogodišnje prijatelje iz Makedonskog kulturnog društva „Sveti Kirilo i Metodije” iz Kranja, koji su takođe organizatoru priskočili na pomoć. Tu su i folklorni ansambli iz Bugarske i Belorusije.

Prepuna dvorana  kulturnog doma  ljubitelja folklorne umetnosti i tradicije na gala koncertu u Žalcu. Prikazan je vrlo dobar  program, naše društvo se predstavilo sa igrama iz Leskovca – Srbija.

Gala koncertu su prisustvovali ambasadori  država učesnica Bugarske i Belorusije, načelnik opštine Žalec, predstavnici Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne djelatnosti, kulturni radnici, odlična publika koja je sve pratila sa pažnjom i aplauzom.

Festival smo zaključili u Petrovčama, upoznali smo nove prijatelje, dogovorili se o saradnji, ali i mogućnosti da  povežemo programski Etno festival Hrastnik u projekat Međunarodnog festivala „Od Celja do Žalca”. Sa direktorom festivala Bojanom Pevcem vrlo brzo ćemo razgovarati na tu temu i vjerujem  da ćemo uspjeti, jer festival čine gala večeri, koncerti na otvorenom, po školama, povorke, radionice igre i mnogo čega drugog. Vjerujem u uspjeh, mnogo toga sam saznao u našem kratkom razgovoru. Prijateljstvo se nastavlja.

Priredio: Cvijetin Nešković

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije