Српско културно друштво „Сава” из Храстника учестовало у организацији међународног фолклорног фестивала

Српско културно друштво „Сава” из Храстника учестовало у организацији међународног фолклорног фестивала

14. међународни фолклорни фестивал: „Од  Цеља  до  Жалца”

Врели Великогоспојински дан. Позив са непознатог телефонског броја. На другој страни се представља  Бојан Певец, директор Међународног фестивала  „Од Цеља до Жалца”, због отказа фолклорног ансамбла из Турске и потребна му је наша помоћ. Без размишљања пристајемо да учествујемо на CIOFF фестивалу и гала концерту у Жалцу. Остаје нам седам дана за припрему. Сви фолклораши озбиљно приступају понуђеном изазову и свакодневно се припремамо. Била је двомјесечна пауза али се одмах показала жеља за новим наступом.

Долазимо на Фестивал, а организатор Фестивала је КД „Грифон” из Шемпетра у Савињској долини, који су јуна били наши гости на Етно фестивалу у Храстнику. Срдачан стисак руку, као да се познамо више година, а упознали смо се прије два мјесеца. Тако се стварају пријатељства између словеначког и српског народа, она су обострана. Договорили смо се већ за нове заједничке наступе. У Жалцу смо срели и наше дугогодишње пријатеље из Македонског културног друштва „Свети Кирило и Методије” из Крања, који су такође организатору прискочили на помоћ. Ту су и фолклорни ансамбли из Бугарске и Белорусије.

Препуна дворана  културног дома  љубитеља фолклорне уметности и традиције на гала концерту у Жалцу. Приказан је врло добар  програм, наше друштво се представило са играма из Лесковца – Србија.

Гала концерту су присуствовали амбасадори  држава учесница Бугарске и Белорусије, начелник општине Жалец, представници Јавног фонда Републике Словеније за културне дјелатности, културни радници, одлична публика која је све пратила са пажњом и аплаузом.

Фестивал смо закључили у Петровчама, упознали смо нове пријатеље, договорили се о сарадњи, али и могућности да  повежемо програмски Етно фестивал Храстник у пројекат Међународног фестивала „Од Цеља до Жалца”. Са директором фестивала Бојаном Певцем врло брзо ћемо разговарати на ту тему и вјерујем  да ћемо успјети, јер фестивал чине гала вечери, концерти на отвореном, по школама, поворке, радионице игре и много чега другог. Вјерујем у успјех, много тога сам сазнао у нашем кратком разговору. Пријатељство се наставља.

Приредио: Цвијетин Нешковић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније