Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a bogatiji je za srpsku porodičnu slavu

Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a bogatiji je za srpsku porodičnu slavu

Izvor: RTS

Odluku o upisu srpskog običaja porodične slave na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska doneo je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa na redovnoj sednici održanoj u Parizu.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean rekla je da je upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska od velikog značaja za srpsku kulturu.

„Ulazak na listu za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno znači i obavezu države članice da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasleđa na svojoj teritoriji“, rekla je Muntean.

Srbija je 2010. godine ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasleđa. Iste godine počela je primena konvencije i stvoreni su uslovi da Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Za implementaciju konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja, a porodičnu slavu nominovao je za upis na Uneskovu listu Etnografski muzej u Beogradu.

Član Nominacionog tima za upis slave u Reprezentativnu listu Uneska Marko Stojanović rekao je na predstavljanju u Parizu da je narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika pod nazivom slava, ili krsno ime, oblikovan u srpskoj srednjovekovnoj državi.

„Današnju običajno-religisku formu slave praktikuju i pripadnici nekih manjinskih zajednica. Značaj slave uvažava se i na individualnom i na opštem društvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasleđe“, istakao je Stojanović.

Centar za nematerijalno nasleđe Etnografskog muzeja priložio je Uneskovoj komisiji obimnu dokumentaciju koja na najbolji način ukazuje na značaj slave u srpskom narodu, pre svega kao simbola zajedništva.

Slavski obred sastoji se iz prethrišćanskih, hristijanizovanih i hrišćanskih elemenata, što skupa učvršćuje religijski i nacionalni identitet i podržava kulturnu raznolikost.

Srbija je predložila i kolo za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa, koje je na razmatranju za upis 2015. godine. Pored slave i kola, u planu je još nominacija. Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije trenutno sadrži 27 elemenata.

podijelite sadržaj:

  1. […] važma u srpskom narodu, zato je svoje mjesto i našla na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Opširnije o […]

  2. […] Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja je 24. novembra 2023 proslavilo  svoju krsnu slavu Mratindan. Slava je proslavljena u krugu članova društva u prostorijama društva SRPSKI DOM. Ko što mnogi ne znaju, a mi znamo koliko je slava važna u srpskom narodu; zato je svoje mjesto i našla na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Opširnije o tome možete pročitati na prilogu o Srpskoj… […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije