НТЦ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ ОД 4 ДО 12 ГОДИНА

НТЦ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ ОД 4 ДО 12 ГОДИНА

Најважније раздобље за развој мозга и когнитивних способности је до дванаесте године, а посебно у првих неколико година живота. По томе је видљиво колико је велика улога и одговорност родитеља како би деца досегла своје потенцијале. Најдрагоценије раздобље управо је време до поласка у школу јер је тада развој мозга најинтензивнији. На значај овог раздобља указују и многа истраживања у којима је јасно назначено да време и труд који улажемо у едукацију деце у раном узрасту има далеко већи утицај, него кад то чинимо у каснијем раздобљу.

Аутор НТЦ програма и радионица за децу је др Ранко Рајовић, доцент на Педагошком факултету у Копру (образовне неуронауке), дугогодишњи члан Комитета светске Менсе за даровиту децу и сарадник УНИЦЕФ-а за рано образовање. Радионице спроводе сертификовани предавачи (учитељи, васпитачи, стручни сарадници). Током НТЦ радионица, деца пролазе кроз игре и активности везане за три фазе НТЦ програма:

1. Стимулација развоја неуронских веза и путева. Ова фаза наглашава важност развоја моторичких и графомоторичких способности које помажу физички и интелектуални развој деце. Деца кроз низ активности проналазе најбоља решења за свладавање препрека те развијају своју координацију, али и осећај за простор. Неке игре попут ротације, скакања и графомоторике неправедно су запостављене на штету деце и њиховог целокупног развоја. Др Рајовић кроз НТЦ систем даје једноставне, учинковите и корисне моторичке, когнитивне и графомоторичке вежбе које стимулативно делују на физички, а по најновијим истраживањима, и ментални развој детета.

2. Стимулација развоја мисаоних процеса. У другој фази је неколико нивоа, од препознавања апстрактних појмова до њиховог повезивања и вештог баратања мисаоним класификацијама, серијацијама и асоцијацијама. Већина деце спонтано препознаје апстрактне појмове (симболе), али с временом губе интерес јер родитељи не знају како да их поведу на виши ниво који је изузетно стимулативан за развој мисаоних процеса. Управо НТЦ проналази прелазе на сложеније форме мисаоних класификација и серијација, што је основа развоја математичке/логичке интелигенције.

3. Стимулација развоја функционалног размишљања. Развој функционалног размишљања је приоритет будућности. Од десет најтражењих занимања данас, девет их није постојало пре десет година. Значи да спремамо децу за занимања која још не постоје. Тако да је циљ образовања да учимо децу да мисле, а не да уче напамет. НТЦ подстиче развој функционалног размишљања уз помоћ загонетних питања и прича које деца с радошћу решавају.

Скоро деценија реализације НТЦ програма оставља јасан траг, што се огледа у бројним утисцима и захвалностима васпитача, наставника, родитеља, па и деце. Често се, као анегдота, препричава изјава дечака који је после НТЦ радионица рекао својој мајци: „Живео бих у НТЦ-у“. Много пута се дешавало да родитељи зову и питају, у име детета, да ли дете може да посети једну или две радионице на другом месту (јер је, на пример, отишло код баке и деке у други град) само да их не пропусти. Или пропусте тренинг из фудбала да би ишли на НТЦ. Овакве спонтане и искрене изјаве и потези деце највише говоре у прилог томе да се ради у добром правцу и највећа су потврда успеха НТЦ програма.

Оно што се издваја последњих година од када се реализују НТЦ радионице је „глас“ који је почео да прати ову децу при упису у основну школу. Родитељи деце са радионица све чешће се захваљују што је њихово дете показало натпросечне резултате на тесту за упис у основну школу. Често су и запажања васпитача веома позитивна: приметили су да деца која похађају НТЦ радионице „одударају“ од друге деце, те нису ни мало изненађени учинком детета на тесту, с обзиром да похађа НТЦ радионице. Деца показују и у школи изнад просечне резултате.

Поред побољшања различитих сегмената моторичког развоја, наставници и родитељи често наводе бољи школски успех, већу радост при учењу, бољу концентрацију и повећану креативност код деце. Из овога се може закључити да НТЦ програм успешно отклања већину актуелних проблема са којима се деца данас суочавају.

Циљеви НТЦ радионица:

  • Подизање нивоа интелектуалних способности свих ученика који учествују у програму.
  • Превенција поремећаја пажње и концентрације у школском периоду.
  • Развијање координације покрета и моторике.
  • Развијање брзине размишљања, повезивања и закључивања (функционално знање).
  • Правовремено уочавање даровитих ученика и подстицање развоја њихових способности.

Током НТЦ радионица, одговарајућим вежбама и активностима помаже се деци да развију своје биолошке потенцијале. То је и главни циљ свих НТЦ активности, а остварује се кроз игру јер главни мотив детета је игра. Ако дете није унутрашње мотивисано, колико год потенцијала има у себи, жељени успех и постигнућа ће изостати.

Свака НТЦ радионица је састављена од елемената који развијају сложене моторичке активности, менталне класификације, менталне серије и асоцијације, развој дивергентног и конвергентног мишљења и функционална знања. Дете има озбиљан посао на радионицама, мора да размишља и игра се. Поред подстицања психомоторичког развоја, акценат се ставља на когнитивни развој и развој функционалних знања. Са свим информацијама овог света које су доступне у 21. веку, не може се ништа ако се не зна како да се повежу и претворе у корисна знања и функционално размишљање. НТЦ радионице, посебно за старију децу, прате школски програм. Тако се деци дају практична средства помоћу којих могу да уче и стичу знања на потпуно другачији, нерепродуктиван начин. Реализација НТЦ радионица је искључиво могућа у оквиру НТЦ центра, чији рад представља највиши ниво реализације Програма. Поред Словеније, НТЦ центри тренутно постоје у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској. А осим радионица, у појединим државама се низ година успешно реализују НТЦ кампови, едукација за родитеље и стручњаке из области васпитања и образовања…


НТЦ радионице се одржавају током целе школске/радне године једном недељно током два полугодишта тј. циклуса, с паузама током распуста. Сваки циклус је другачији, што значи да деца могу да иду више година. Радионице трају 60 минута за млађу децу ( 4 – 6 година), односно 90 минута за старију децу (7-12 година) и реализују се једном седмично. У периоду од 23.маја до 17. јуна у Крању у просторијама КД „ Брдо“ одржан је промотивни циклус од четири радионице током којих су деца и родитељи имали прилике да се поближе упознају са НТЦ програмом. Др Ранко Рајовић је присуствовао једној радионици и разговарао са родитељима о изазовима са којима се сусрећу.


За додатне информације, пишите на: slovenija@ntcucenje.com

Више о НТЦ програму: НТЦ Словенија

Интервју др Р. Рајовића: Интервју->

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније