NTC RADIONICE ZA DECU OD 4 DO 12 GODINA

NTC RADIONICE ZA DECU OD 4 DO 12 GODINA

Najvažnije razdoblje za razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti je do dvanaeste godine, a posebno u prvih nekoliko godina života. Po tome je vidljivo koliko je velika uloga i odgovornost roditelja kako bi deca dosegla svoje potencijale. Najdragocenije razdoblje upravo je vreme do polaska u školu jer je tada razvoj mozga najintenzivniji. Na značaj ovog razdoblja ukazuju i mnoga istraživanja u kojima je jasno naznačeno da vreme i trud koji ulažemo u edukaciju dece u ranom uzrastu ima daleko veći uticaj, nego kad to činimo u kasnijem razdoblju.

Autor NTC programa i radionica za decu je dr Ranko Rajović, docent na Pedagoškom fakultetu u Kopru (obrazovne neuronauke), dugogodišnji član Komiteta svetske Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a za rano obrazovanje. Radionice sprovode sertifikovani predavači (učitelji, vaspitači, stručni saradnici). Tokom NTC radionica, deca prolaze kroz igre i aktivnosti vezane za tri faze NTC programa:

1. Stimulacija razvoja neuronskih veza i puteva. Ova faza naglašava važnost razvoja motoričkih i grafomotoričkih sposobnosti koje pomažu fizički i intelektualni razvoj dece. Deca kroz niz aktivnosti pronalaze najbolja rešenja za svladavanje prepreka te razvijaju svoju koordinaciju, ali i osećaj za prostor. Neke igre poput rotacije, skakanja i grafomotorike nepravedno su zapostavljene na štetu dece i njihovog celokupnog razvoja. Dr Rajović kroz NTC sistem daje jednostavne, učinkovite i korisne motoričke, kognitivne i grafomotoričke vežbe koje stimulativno deluju na fizički, a po najnovijim istraživanjima, i mentalni razvoj deteta.

2. Stimulacija razvoja misaonih procesa. U drugoj fazi je nekoliko nivoa, od prepoznavanja apstraktnih pojmova do njihovog povezivanja i veštog baratanja misaonim klasifikacijama, serijacijama i asocijacijama. Većina dece spontano prepoznaje apstraktne pojmove (simbole), ali s vremenom gube interes jer roditelji ne znaju kako da ih povedu na viši nivo koji je izuzetno stimulativan za razvoj misaonih procesa. Upravo NTC pronalazi prelaze na složenije forme misaonih klasifikacija i serijacija, što je osnova razvoja matematičke/logičke inteligencije.

3. Stimulacija razvoja funkcionalnog razmišljanja. Razvoj funkcionalnog razmišljanja je prioritet budućnosti. Od deset najtraženjih zanimanja danas, devet ih nije postojalo pre deset godina. Znači da spremamo decu za zanimanja koja još ne postoje. Tako da je cilj obrazovanja da učimo decu da misle, a ne da uče napamet. NTC podstiče razvoj funkcionalnog razmišljanja uz pomoć zagonetnih pitanja i priča koje deca s radošću rešavaju.

Skoro decenija realizacije NTC programa ostavlja jasan trag, što se ogleda u brojnim utiscima i zahvalnostima vaspitača, nastavnika, roditelja, pa i dece. Često se, kao anegdota, prepričava izjava dečaka koji je posle NTC radionica rekao svojoj majci: „Živeo bih u NTC-u“. Mnogo puta se dešavalo da roditelji zovu i pitaju, u ime deteta, da li dete može da poseti jednu ili dve radionice na drugom mestu (jer je, na primer, otišlo kod bake i deke u drugi grad) samo da ih ne propusti. Ili propuste trening iz fudbala da bi išli na NTC. Ovakve spontane i iskrene izjave i potezi dece najviše govore u prilog tome da se radi u dobrom pravcu i najveća su potvrda uspeha NTC programa.

Ono što se izdvaja poslednjih godina od kada se realizuju NTC radionice je „glas“ koji je počeo da prati ovu decu pri upisu u osnovnu školu. Roditelji dece sa radionica sve češće se zahvaljuju što je njihovo dete pokazalo natprosečne rezultate na testu za upis u osnovnu školu. Često su i zapažanja vaspitača veoma pozitivna: primetili su da deca koja pohađaju NTC radionice „odudaraju“ od druge dece, te nisu ni malo iznenađeni učinkom deteta na testu, s obzirom da pohađa NTC radionice. Deca pokazuju i u školi iznad prosečne rezultate.

Pored poboljšanja različitih segmenata motoričkog razvoja, nastavnici i roditelji često navode bolji školski uspeh, veću radost pri učenju, bolju koncentraciju i povećanu kreativnost kod dece. Iz ovoga se može zaključiti da NTC program uspešno otklanja većinu aktuelnih problema sa kojima se deca danas suočavaju.

Ciljevi NTC radionica:

  • Podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu.
  • Prevencija poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu.
  • Razvijanje koordinacije pokreta i motorike.
  • Razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje).
  • Pravovremeno uočavanje darovitih učenika i podsticanje razvoja njihovih sposobnosti.

Tokom NTC radionica, odgovarajućim vežbama i aktivnostima pomaže se deci da razviju svoje biološke potencijale. To je i glavni cilj svih NTC aktivnosti, a ostvaruje se kroz igru jer glavni motiv deteta je igra. Ako dete nije unutrašnje motivisano, koliko god potencijala ima u sebi, željeni uspeh i postignuća će izostati.

Svaka NTC radionica je sastavljena od elemenata koji razvijaju složene motoričke aktivnosti, mentalne klasifikacije, mentalne serije i asocijacije, razvoj divergentnog i konvergentnog mišljenja i funkcionalna znanja. Dete ima ozbiljan posao na radionicama, mora da razmišlja i igra se. Pored podsticanja psihomotoričkog razvoja, akcenat se stavlja na kognitivni razvoj i razvoj funkcionalnih znanja. Sa svim informacijama ovog sveta koje su dostupne u 21. veku, ne može se ništa ako se ne zna kako da se povežu i pretvore u korisna znanja i funkcionalno razmišljanje. NTC radionice, posebno za stariju decu, prate školski program. Tako se deci daju praktična sredstva pomoću kojih mogu da uče i stiču znanja na potpuno drugačiji, nereproduktivan način. Realizacija NTC radionica je isključivo moguća u okviru NTC centra, čiji rad predstavlja najviši nivo realizacije Programa. Pored Slovenije, NTC centri trenutno postoje u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. A osim radionica, u pojedinim državama se niz godina uspešno realizuju NTC kampovi, edukacija za roditelje i stručnjake iz oblasti vaspitanja i obrazovanja…


NTC radionice se održavaju tokom cele školske/radne godine jednom nedeljno tokom dva polugodišta tj. ciklusa, s pauzama tokom raspusta. Svaki ciklus je drugačiji, što znači da deca mogu da idu više godina. Radionice traju 60 minuta za mlađu decu ( 4 – 6 godina), odnosno 90 minuta za stariju decu (7-12 godina) i realizuju se jednom sedmično. U periodu od 23.maja do 17. juna u Kranju u prostorijama KD „ Brdo“ održan je promotivni ciklus od četiri radionice tokom kojih su deca i roditelji imali prilike da se pobliže upoznaju sa NTC programom. Dr Ranko Rajović je prisustvovao jednoj radionici i razgovarao sa roditeljima o izazovima sa kojima se susreću.


Za dodatne informacije, pišite na: slovenija@ntcucenje.com

Više o NTC programu: NTC Slovenija

Intervju dr R. Rajovića: Intervju->

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije